‘iPhone 6 krijgt subtiele trilfunctie in het scherm’

De iPhone 5 krijgt haptische feedback in het scherm: subtiele trillingen in het scherm als je knoppen of linkjes aantikt.

vibration-motor-iphoneApple gaat in de iPhone 6 een nieuwe, haptische feedback-technologie gebruiken. Het houdt in dat je een subtiele trilling voelt als je een bepaalde app gebruikt. Bij het aantikken van een knopje voel je dat er iets gebeurt. Om de triltechnologie te kunnen gebruiken moet Apple een haptische feedback-motor inbouwen, die twee tot driemaal zoveel kost als de huidige trilmotor in de iPhone 5s. Die kost maar zestig dollarcent. Apple heeft sinds 2009 al patenten gepubliceerd, waaruit blijkt dat ze interesse hebben in haptische feedback.


Maar in de praktijk hebben ze er nooit iets mee gedaan. Nu wordt de trilmotor nog vooral gebruikt om je te waarschuwen, bijvoorbeeld als het geluid van de iPhone is uitgeschakeld en er een telefoontje binnenkomt.

De triltechnologie kan handig zijn voor slechtzienden, die door de lichte vibratie meteen feedback krijgen dat ze op een knop of link hebben geklikt. Maar ook voor gewone gebruikers kan een lichte trilling de bediening intuïtiever maken. Nu moet je nog op subtiele hints in je browser letten, om te weten of klikken op een linkje wel goed is overgekomen. Een trilling maakt meteen duidelijk dat je goed hebt geklikt. De informatie is afkomstig van de Chinese telefoonsite Laoyaoba, die een onbekende reputatie heeft. Ze zeggen zich te baseren op interne bronnen.

Haptische feedback is overigens niets nieuws: al in 2008 schreven we op iPhoneclub over een oplossing om haptische feedback te voelen bij gebruik van het iPhone-toetsenbordje. We schreven ook over Tactile Layer, een smartphone-touchscreen met aanraakfeedback.

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.