Map Verplaatste onderdelen

Wat moet ik doen met de folder ‘Verplaatste onderdelen’ in macOS Catalina?

Weggooien is een optie, bewaren ook

Na het updaten naar macOS Catalina verschijnt er bij veel mensen een mapje 'Verplaatste onderdelen' op het bureaublad. Wat is het en hoe kom je er vanaf? In dit artikel leggen we uit waarom de folder is gemaakt en of je de items zomaar kan verwijderen.

Verplaatste onderdelen in Catalina

In de map ‘Verplaatste onderdelen’ vind je een PDF met meer uitleg. Apple vertelt daarin: “Tijdens de laatste macOS-upgrade of bestandsmigratie konden sommige van je bestanden niet naar de nieuwe locaties worden verplaatst. Deze map bevat deze bestanden.” Het gaat dan bijvoorbeeld om bestanden die nieuwe locaties nodig hebben. Ze bevonden zich op een plek die niet compatibel is met de beveiligingsinstellingen van macOS Catalina. Het kan ook gaan om configuratiebestanden die door jou, een andere gebruiker of een app zijn aangepast. Ook voor deze bestanden geldt dat ze incompatibel zijn met Catalina. Voor de meeste mensen geldt, dat je ze gewoon kunt weggooien. Lukt dat niet, dan moet je iets grondiger te werk gaan.

#1 Verplaatste onderdelen is een alias

Ten eerste is het goed om te weten dat het mapje op je desktop eigenlijk aan alias (verwijzing) is. Het is niet de daadwerkelijke map met de bestanden. Om de originele folder te zien klik je er met de rechtermuisknop op en kies je Toon origineel.

Map Verplaatste onderdelen

In werkelijkheid staat de map in Macintosh HD > Gebruikers > Gedeeld. Je vindt daar ook allerlei andere configuratiebestanden, bijvoorbeeld van je Sonos, Setapp, Adobe en scanner of printer. Mocht je op internet verder op zoek willen gaan naar de ins en outs van deze map: in het Engels heet het ‘Relocated items’.

Verplaatste onderdelen gedeelde map

#2 Je kunt de map Verplaatste onderdelen vaak gewoon weggooien

Ontwikkelaars en publieke betatesters die al maanden de beta hebben geïnstalleerd, melden dat ze de alias en de map zelf gewoon hebben weggegooid. Zonder dat er problemen optraden. Klap je de verschillende submappen uit, dan zul je vaak zien dat er niet veel bijzonders in staat (we willen hiermee overigens niet beweren dat je systeembestanden zomaar kunt weggooien). Ben je gevorderde gebruiker en zie je dat er niets belangrijks in de mappen staat, dan kun je ze probleemloos weggooien. Uiteraard doe je dit op eigen risico en alleen als je met kennis van zaken hebt vastgesteld dat de bestanden niet belangrijk zijn.

Verplaatste onderdelen inhoud

Twijfel je nog, dan kun de map in de prullenbak gooien en het een tijdje aankijken. Mocht je na een paar weken niet tegen problemen aanlopen (waarbij je de Mac uiteraard intensief gebruikt), dan kun je de map definitief verwijderen.

Let op dat je niet alleen de alias in de prullenbak gooit, maar ook de map in Macintosh HD > Gebruikers > Gedeeld, want anders ben je nog geen stap wijzer.

Als je regelmatig een Mac-backup maakt kun je altijd terug naar een oudere versie of een verwijderd bestand en loop je dus ook geen risico.

#3 De oplossing voor relaxte mensen: Verplaatste onderdelen gewoon laten staan

Meerdere mensen melden dat het wel lukt om de map in de prullenbak te gooien, maar als je vervolgens de prullenbak probeert te legen krijg je een serie foutmeldingen. Met wat workarounds kun je vervolgens wel zorgen dat de prullenbak alsnog wordt geleegd. Maar ben je een relaxt type of zit je niet te wachten op kopzorgen omdat je een mapje niet meer weg krijgt, dan kun je de map ook gewoon laten staan. In ons geval was de map maar 1,4MB groot. Het grootste bestand is de PDF met uitleg en als je die weggooit is de map nog maar 8KB. Niet iets om je zorgen over te maken en het staat ook niet in de weg. Mensen die niet zo handig met computers zijn raden we daarom aan om de PDF weg te gooien en de map zelf te laten staan.

Map laten staan

#4 Als verwijderen niet lukt
Ben je er na een tijdje achter dat je de map ‘Verplaatste onderdelen’ echt niet meer nodig is, dan kun je deze map ook definitief weggooien. Je kunt dan tegen een probleem aanlopen dat sommige bestanden niet verwijderd kunnen worden. Je krijgt een serie foutmeldingen te zien. Vaak kun je de bestanden ook niet meer terugzetten.

Een oplossing die volgens veel mensen werkt, is rebooten, SIP uitschakelen en vervolgens weer inschakelen. Dit werkt als volgt:

 1. Reboot de Mac en start op met Cmd+R ingedrukt om de herstelmodus te activeren.
 2. Schakel SIP uit met het commando csrutil disable.
 3. Reboot op de normale manier, verwijder de map en leeg de prullenbak.
 4. Reboot met Cmd+R ingedrukt om de herstelmodus te activeren.
 5. Schakel SIP weer in met csrutil enable.
 6. Reboot weer normaal.

Het invoeren van de genoemde commando’s doe je via de Terminal. Deze start je via Spotlight of via Applicaties > Hulpprogramm’s > Terminal.

Je kunt het ook proberen op te lossen zonder SIP uit te schakelen. Dit is een snellere manier:

 1. Herstart in herstelmodus door Cmd+R ingedrukt te houden.
 2. Ga naar Terminal en verwijder de map met onderstaand commando.
 3. Herstel de Mac op de normale wijze.

rm -rf /Volumes/Macintosh\ HD/Users/[short_user_name]/Desktop/Relocated\ Items

Operatie niet toegestaan

#5 Alternatief: foutmelding omzeilen
Krijg je een melding dat een bepaalde operatie niet is toegestaan in de Terminal, dan kun je dit als volgt oplossen:

 1. Ga naar  > Systeemvoorkeuren.
 2. Kies Beveiliging en privacy.
 3. Ga naar het tabblad Privacy en kies in het linkermenu Volledige schijftoegang.
 4. Klik linksonder op het hangslot en voer het beheerderswachtwoord in.
 5. Klik op het plusje en voeg de app toe die je volledige toegang wilt geven (in dit geval Terminal).
 6. Start Terminal opnieuw en de foutmelding zou weg moeten zijn.

Terminal toegang geven

Zoals eerder aangegeven: doe dit alleen als je weet waar je mee bezig bent! Het is uiteraard een slecht idee om allerlei apps zomaar volledige schijftoegang te geven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 oktober 2019, 12:10
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen bestanden, mappen
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.