iPhone 8 concept door iDropNews

Tim Cook wijt tegenvallende iPhone-verkopen aan vroege iPhone 8-geruchten

De geruchtenmolen over een nieuwe iPhone ging nog nooit zo vroeg van start als voor de iPhone 8 en de geruchten volgen elkaar in rap tempo op. Fijn voor de Apple-watchers, maar het beïnvloedt wel de iPhone-verkopen, stelt Tim Cook.

iPhone 8 concept door iDropNewsApple verkocht in het afgelopen fiscale kwartaal minder iPhones dan verwacht. Hoewel er nog altijd 50.8 miljoen iPhones werden verkocht, daalde het aantal toestellen met 1 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit probleem zou (deels) te maken kunnen hebben met de vroegere stroom aan geruchten over nieuwe toestellen, zoals de iPhone 8, suggereert Tim Cook.

Berichten over toekomstige iPhones

Zonder verder in detail te treden zei de Apple-topman dat ‘vroegere en meer frequente berichten over toekomstige iPhones’ invloed hebben op de verkopen. Dat klinkt bijna als een open deur en is zeker geen nieuw fenomeen. Mensen willen nou eenmaal niet iets kopen dat over een paar maanden alweer verouderd is en stellen hun aankoop daarom uit. Bij de iPhone speelt daarnaast ook mee dat sommige gebruikers het combineren met een telefoonabonnement, waardoor ze in een 2-jaarlijkse cyclus zitten. Waarschijnlijk speelt ook mee dat de verwachtingen hoger gespannen zijn als het niet om een tussenmodel, zoals de iPhone 6s, gaat.

Geruchtenmolen iPhone 8 draaide al vroeg
Toch lijkt Cook wel een punt te hebben. De geruchtenmolen voor de iPhone 8 is al veel vroeger gaan draaien vergeleken met de iPhone 7, waarvoor de verwachtingen ook hooggespannen waren. Op iCulture schreven we ongeveer een jaar voordat de iPhone 7 in de winkels lag over dit nieuwe model, terwijl toen de iPhone 6s nog net niet verkrijgbaar was. Die liet nog een paar weken op zich wachten. Het eerste concrete gerucht over de iPhone 8 verscheen al in mei 2016, anderhalf jaar voor de verwachte beschikbaarheid.

Meer geruchten over de iPhone 8
Die geruchten lijken daarnaast ook frequenter dan voorgaande jaren. Sinds we in mei 2016 over het eerste iPhone 8-gerucht schreven waren de ogen eerst weer gericht op de iPhone 7. Naarmate duidelijk werd dat die qua vernieuwingen zou tegenvallen, groeide het tempo van de geruchten over de iPhone 8 ook weer. In de eerste paar maanden van dit jaar, in het bijzonder in maart en april, draaide de geruchtenmolen al op volle toeren en volgden de geruchten elkaar in rap tempo op, soms wel meerdere in één week. De iPhone 8 wordt pas in september of oktober verwacht, dus in de tussentijd blijft de stroom geruchten waarschijnlijk nog wel even doorgaan.

Inmiddels hebben we dankzij alle geruchten wel een redelijk goed beeld van de verwachtingen voor de iPhone 8. Die krijgt een geheel nieuw ontwerp zonder homeknop aangemeten en wordt als allereerste iPhone voorzien van een OLED-scherm. Andere vernieuwingen bestaan uit draadloos opladen en verbeterde camera’s. Naast de iPhone 8 komt Apple ook met een opvolger voor de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus, die vooral intern op de schop wordt genomen. Het uiterlijk zou nagenoeg hetzelfde blijven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 mei 2017, 11:15
Categorieën Achtergrond, iDevices
Onderwerpen iPhone 8, tim cook, verkoopcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.