Today at Apple Store

Kwartaalcijfers FQ2 2017: 50,8 miljoen iPhones verkocht, minder dan verwacht

Apple heeft de kwartaalcijfers van FQ2 2017 bekendgemaakt. Gelukkig gaat het weer de goede kant op met Apple's cijfers.

We zijn inmiddels alweer aanbeland bij de kwartaalcijfers voor het tweede fiscale kwartaal van 2017 (FQ2 2017) en zoals gebruikelijk loopt dit niet gelijk aan de kalenderkwartalen. Apple heeft bekendgemaakt hoeveel iPhones, iPads en andere producten ze in de maanden januari, februari en 2017 hebben verkocht en traditioneel gezien is dat een vrij rustig kwartaal, omdat de feestdagen net zijn geweest. Gelukkig gaat het weer de goede kant op met Apple’s cijfers – althans wat het financiële plaatje betreft. Want als je naar aantallen iPhone kijkt gingen er toch ietsje minder over de toonbank.

Apple Store Berlijn

Kwartaalcijfers FQ2 2017

Apple verkocht in het afgelopen kwartaal:

  • 50,8 miljoen iPhones
  • 8,9 miljoen iPads
  • 4,1 miljoen Macs

Er werd een omzet geboekt van $52,9 miljard en een winst per aandeel van $2,10. Een jaar geleden werd nog $50,6 miljard omzet geboekt met een winst per aandeel van $1,90. Dit is de groei die investeerders willen zien.

Bij de iPhones was een teruggang van -1% in het aantal stuks te zien, maar een groei van 1% in de omzet vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Er werd al verwacht dat de cijfers vrij vlak zouden blijven. Tim Cook vertelde dat de vraag naar de iPhone 7 Plus hoog bleef en dat er ook enthousiast is gereageerd op de rode iPhone 7.

Bij de iPad is wel een sterkere daling te zien: -13% in het aantal stuks en -12% in de omzet. Helaas voor Apple telt de nieuwe 9,7-inch iPad nog niet mee in deze cijfers.

Verder valt bij de Mac op dat er een groei zichtbaar is: van +4% in het aantal stuks en +14% in de omzet. Dit zou veroorzaakt kunnen zijn door de nieuwe MacBook Pro.

Diensten is de grote gangmaker bij Apple en dat is ook te zien in de cijfers: er is een groei geboekt van +18% ten opzichte van vorig jaar. Volgens Tim cook is dit de hoogste omzet die ooit in een 13 weken tellend kwartaal is geboekt. Bij de overige producten werd zelfs een groei gehaald van +31%.

Kwartaalcijfers FQ2 2017 in grafieken

Onderstaande grafieken geven de ontwikkeling in de afgelopen kwartalen weer. Deze grafieken zullen we zo snel mogelijk bijgewerken met de nieuwste cijfers:


Bekijk grafiek Verkopen iPhone.


Bekijk grafiek Verkopen iPad.


Bekijk grafiek Verkopen Mac.


Bekijk grafiek Omzet Apple.


Bekijk grafiek Omzet per productcategorie.


Bekijk grafiek Procentuele wijziging y-o-y.

Verwachtingen vooraf

Analisten verwachtten vooraf dat de cijfers in lijn zouden zijn met de schattingen die Apple eerder had afgegeven. Wel dachten ze dat de omzet iets hoger zou uitvallen dan Apple had voorspeld.

Dit waren de vooraf verwachte cijfers:

  • Omzet tussen $51,5 miljard en $53.5 miljard
  • Brutomarge tussen 38% en 39%
  • Operating expenses tussen $6,5 miljard en $6,6 miljard
  • Overige inkomsten ter waarde van $400 miljoen
  • Belastingpercentage van 26%

Vorig kwartaal maakte Apple voor het eerst weer groei door, na drie kwartalen met mindere cijfers. Waarschijnlijk gaat Apple ook bekend maken dat ze een cashreserve van meer dan $250 miljard hebben behaald. Afgelopen december stond dit nog op $246 miljard, dus grote kans dat inmiddels de mijlpaal is gehaald. Niet dat jij als consument er iets aan hebt…

Interessante weetjes uit de conference call

Vanavond kun je om 23:00 uur Nederlandse tijd meeluisteren naar een conference call, waarin CEO Tim Cook en CFO Luca Maestri vragen van analisten beantwoorden. Hoewel er regelmatig hints worden gegeven over nieuwe producten, verwachten we niet dat er echt baanbrekende aankondigingen worden gedaan. Grotere aankondigingen zullen we in een apart artikel bespreken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 mei 2017, 23:36
Categorie Apple
Onderwerpen financieel, kwartaalcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.