Onderzoek dicteren of typen

‘Tekst dicteren gaat drie keer sneller dan typen’

Onderzoek heeft uitgewezen dat een bericht dicteren foutlozer en sneller gaat dan hetzelfde bericht intikken op het toetsenbord. Het onderzoek liet een snelheidswinst tot zo'n 3x zien als je de dicteerfunctie gebruikt.

apple watch siriAls mensen een WhatsApp-bericht willen schrijven, kiezen ze meestal voor typen en niet voor inspreken. Toch is dat de betere keuze, want als je veel en snel moet schrijven is dicteren tot wel drie keer sneller. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Stanford.

Tekst dicteren sneller dan typen

Na verschillende testen met twee testgroepen en verschillende iOS-toetsenborden, kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat het dicteren tot drie keer sneller gaat dan dat je gebruikmaakt van je toetsenbord. De onderzoekers voerden het onderzoek uit in het Engels en Chinees. Het dicteren werd gedaan in de iOS-toetsenbordindelingen QWERTY en Pinyin (Chinees). Daarnaast gebruikten zij de app Baidu’s Deep Speech 2, een systeem dat spraak herkent en daarvan leert. De tekst die werd gedicteerd mocht wel handmatig gecorrigeerd worden.

Resultaten onderzoek dicteren

Resultaat
De voorlopige resultaten geven al een behoorlijk verschil. De zinnen in het Engels werden 3 keer sneller gedicteerd en in het Chinees gebeurde dat 2,8 keer sneller. Ook het aantal tikfouten was minder bij de dicteergroep dan de groep die alles handmatig moest typen. Zo werd er in het Engels tot 20,4 procent minder fouten gemaakt bij het dicteren. In het Chinees was dat zelfs tot 63,4 procent.

Gebruik jij de dicteerfunctie regelmatig en hoe foutloos ervaar je die?

https://www.wedgies.com/question/57c832d0d260d51500c3af70

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 september 2016, 17:26
Categorie Achtergrond
Onderwerpen dicteren, Siri

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.