Stopmotion animatie maken met kinderen

Zo maak je zelf een stopmotion-animatiefilm op de iPad

Leuk voor de meivakantie

Apple organiseert allerlei leuke workshops om te laten zien wat kinderen met de iPad kunnen doen. Maar je kunt ook zelf thuis aan de slag gaan, door een leuke animatievideo te maken. We gebruiken daarvoor de app Stop Motion Studio app.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Stopmotion animatie maken met kinderen

Kinderen vinden het leuk om verhalen te verzinnen en dat vervolgnes uit te beelden. Het leuke is dat je heel gemakkelijk zelf een filmpje kunt maken van zo’n verhaal. Het enige wat je nodig hebt zijn een paar voorwerpen zoals LEGO-poppetjes, badeendjes, kleipoppetjes of uitgeknipte figuren. Het is makkelijk om te doen en het geeft meteen een leuk effect. Het idee bij zo’n stop motion-animatiefilm is dat je de figuren steeds een stukje verplaatst en een nieuwe foto maakt. Zet je al die foto’s achter elkaar, dan ontstaat het effect van beweging. Je kunt dit doen met de app Stop Motion Studio.

Gebruik van de app is gratis en daarmee heb je alle functies tot je beschikking om een leuke animatiefilm te maken. Tegen betaling heb je wat extra’s zoals 4K-kwaliteit, kleurfilters en allerlei voorgrondeffecten. Zo kun je de indruk wekken dat je de scene door een verrekijker bekijkt. Dit effect is gratis, voor de andere betaal je eenmalig €0,99 voor toegang tot alle effecten. Dus dat valt ook nog wel weer mee.

Stopmotion animatie maken

Alles begint met een goed verhaal
Voordat je begint moet je natuurlijk nadenken over je verhaal. Wij kozen LEGO-poppetjes, waarbij we de meeuw ook aan een touwtje hadden kunnen vastmaken, om de indruk te wekken dat ‘ie vliegt. Het maken van de animatiefilm is heel simpel: open de app, klik op New Movie en ziet een viewfinder van de camera, met de scene die je gemaakt hebt.

Stopmotion animatie maken

Je verplaatst de figuurtjes telkens iets en maakt dan een foto. Maak je een fout, dan kun je foto’s weghalen en een andere tussenvoegen of weer opnieuw beginnen.

Stopmotion video maken

We hebben een simpele animatie gemaakt in nog geen 5 minuten, waarmee je kunt al een indruk krijgt wat er mogelijk is. Om het extra vloeiend te laten verlopen moet je zorgen dat je kleinere stapjes en nog meer foto’s maakt. Ben je klaar, dan voeg je een titelpagina en aftiteling toe, versnelt de animatie eventueel iets en past de andere instellingen aan. Je kunt ook een commentaarstem opnemen.

Animatie delen op internet
Na het maken van je animatie kun je het filmpje terugvinden op het startscherm van de app. Je kunt het delen via AirPlay, opslaan in de camerarol of naar andere apps sturen. Je kunt bijvoorbeeld op YouTube, Instagram of Facebook publiceren of privé delen via e-mail of iMessage. Ook voor volwassenen is het leuk om op deze manier een animatie te maken. Je bent lekker bezig en hebt in korte tijd al iets wat je kunt laten zien. Zo kun je je creativiteit helemaal de vrije loop laten en zelf een verhaal uitbeelden.

Voor gezinnen met kinderen is het leuk om samen bezig te zijn met het maken van zo’n animatie. Veel gezelliger dan kinderen in hun eentje passief naar Netflix te laten kijken! Wil je meer voorbeelden zien? Kijk dan eens naar deze blogposting van Meester Sander, met een paar leuke voorbeeldfilmpjes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 mei 2019, 11:21
Via Via Lifehacker
Categorie Apps
Onderwerpen animatie, kinderen, stop-motion

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.