Todd & Karen Stabelfeldt

Verlamde man kreeg ‘dankzij Apple’ zijn onafhankelijkheid terug

NBC News tekent het verhaal op van de 38-jarige Todd Stabelfeldt die al sinds zijn achtste grotendeels verlamd is en in een rolstoel zit. HomeKit, Siri en schakelbediening gaven hem zijn onafhankelijkheid en kwaliteit van leven terug.

Todd & Karen StabelfeldtHuisautomatisering voor slimme verlichting, gordijnen en deursloten richt zich vaak op gebruikers die op zoek zijn naar eenvoud. Maar voor een bepaalde groep mensen zijn dit niet zomaar extra functies, maar is het bittere noodzaak. Het geeft hen meer kwaliteit van leven, onafhankelijkheid en waardigheid. Zo ook voor Todd Stabelfeldt, die vanaf zijn schouders volledig verlamd is. Nieuwszender NBC maakte een indringende reportage over zijn dagelijkse leven met Apple’s HomeKit.

Onafhankelijk dankzij HomeKit

De 38-jarige Stabelfeldt is al sinds zijn achtste verlamd en verplaatst zich in een rolstoel. Hij wil naar eigen zeggen niet afhankelijk zijn van zijn vrouw. Hij ziet haar nadrukkelijk niet als mantelzorger en wil zoveel mogelijk onafhankelijk kunnen zijn. Hierin speelt Apple’s HomeKit voor hem een belangrijke rol. Door zijn verlamming is hij niet in staat om knoppen te bedienen, deuren te openen of gordijnen te sluiten. Dankzij HomeKit bedient hij alle onderdelen in zijn huis vanuit zijn rolstoel.

Schakelbediening en Siri
Daarin speelt Siri voor hem een belangrijke rol. “Ik gebruik spraakherkenning op mijn iPhone bijna de hele dag door”, vertelt hij aan NBC. Hij bestuurt daarmee niet alleen zijn huis, maar kan ook zijn iPhone goed bedienen. Naar eigen zeggen even goed als iemand die gewoon werkende handen en vingers heeft. Hiervoor maakt hij gebruik van schakelbediening, een ingebouwde toegankelijkheidsfunctie in iOS. Daarmee worden handelingen zoals tikken, typen en selecteren gekoppeld aan externe Bluetooth-schakelaars die bediend kunnen worden met lichaamsdelen die nog wel functioneren, zoals de mond.

Game changer
Voor Stabelfeldt is deze technologie een ‘game changer’. Hij had nooit gedacht dat hij de kans zou krijgen om verliefd te worden of te trouwen. “Je kan zijn wie je wilt zijn. Deze technologie stelt je in staat om jezelf te zijn in je eigen verhaal. En dat is echt geweldig”, aldus Todd. Hij houdt de beveiliging van zijn huis in de gaten, kan pakjesbezorgers binnenlaten of deuren op afstand openen en weer sluiten. Volgens zijn vrouw Karen heeft de technologie de manier waarop Todd kan werken en functioneren ‘volledig veranderd’.

Meer mogelijkheden
HomeKit en Apple’s Home-app kunnen nog niet alle accessoires in huis bedienen. Stabelfeldt hoopt dat daar op termijn verandering in komt. “HomeKit en schakelbediening hebben mij veel waarde en veel mogelijkheden gegeven om te laten zien dat ik een man met kwaliteiten en integer ben”, zegt hij. “Dagelijks opstaan en aan het werk gaan: iedereen is waardevol en een ieder zou de mogelijkheid moeten hebben om dat te laten zien.”

Het volledige interview, inclusief een video over Todd Stabelfeldt en zijn vrouw Karen, vind je op de website van NBC News. In de video is te zien hoe Todd Hé, Siri gebruikt, zijn garagedeur opent en meer doet met Siri en HomeKit.

Openingsfoto: Chiara Sottile / NBC News

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 mei 2017, 20:22
Categorieën Accessoires, Achtergrond
Onderwerpen homekit, siri

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.