Jordyn Castor - Apple medewerker

Deze blinde ontwikkelaar werkt aan nieuwe toegankelijkheidfuncties bij Apple

Jordyn Castor, een 22-jarige vrouw die blind is geboren, werkt bij Apple's toegankelijkheidsteam. Ze heeft de afgelopen tijd nieuwe functies in watchOS 3 en de Swift Playgrounds-app ontwikkeld.

Jordyn Castor is een Apple-medewerker waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Toch speelt deze blinde ontwikkelaar een cruciale rol bij het toegankelijk maken van Apple’s producten. Een achtergrondverhaal over deze jonge vrouw geeft ons meer inzicht in de manier waarop Apple technologie aanpast voor mensen met een visuele handicap.

Jordyn Castor - Apple medewerker

Jordyn Castor, een 22-jarige vrouw, is blind geboren en had van jongs af aan een interesse voor technologie. Nadat ze op haar 17e verjaardag een iPad van haar ouders cadeau kreeg, werd technologie haar passie. Ze was positief verbaasd over de toegankelijkheidsfuncties die standaard op de iPad werden meegeleverd, want dat had ze nog nooit ervaren. Na een stage bij Apple werd ze full-time aangenomen bij Apple’s team dat nieuwe functies voor toegankelijkheid ontwikkelt. Ze heeft zich de afgelopen tijd onder andere bezig gehouden met de nieuwe Swift Playgrounds-app en een nieuwe functie in watchOS 3.

Jordyn Castor liep stage bij Apple

Castor studeerde aan de Michigan State University en ontmoette tijdens een carrièrebeurs medewerkers van Apple. Ze vertelde enthousiast hoe geweldig ze de iPad en de toegankelijkheidsfuncties vond. Dit leidde tot een stage bij Apple, waarna ze een fulltime baan kreeg in het design- en kwaliteitsteam van Apple, dat de toegankelijkheidsfuncties ontwikkelt. Ze is inmiddels een populaire medewerker geworden bij haar collega’s.

Nieuwe toegankelijkheidsfuncties in watchOS 3

In haar werk bij Apple houdt Castor zich bezig met VoiceOver en allerlei nieuwe toegankelijkheidsfuncties, waaronder een nieuwe functie voor de Apple Watch. Haar manager Sarah Herslinger geeft meer uitleg over Apple’s betrokkenheid en inzet voor toegankelijkheid: “Toegankelijkheid is iets dat nooit eindigt, een goed team dat daar met veel passie en toewijding aan werkt is erg belangrijk”.

Voor watchOS 3 is er door het toegankelijkheidsteam gewerkt aan een nieuwe functie waarbij blinden en slechtzienden de tijd middels trillingen door krijgen via hun Apple Watch. Een persoon zonder handicap kan makkelijk naar beneden op zijn Apple Watch kijken, een visueel beperkt persoon moet daar nu VoiceOver voor gebruiken. In watchOS 3 wordt dit makkelijker voor hen. Overigens kunnen rolstoelgebruikers met watchOS 3 ook meer doen met de Activiteit-app.

Swift Playgrounds
Castor speelde ook een grote rol in het maken van Apple’s Swift Playgrounds-app, een app waarmee kinderen leren om in Swift te programmeren aan de hand van een spelletje. “Ik kreeg veel Facebook-berichten van ouders met kinderen met een visuele beperking dat hun kind zo graag wilde leren programmeren.” “Weet jij een manier hoe ze dat kunnen doen?”, vroegen veel ouders. Castor is blij dat ze nu kan zeggen dat kinderen naar hartenlust kunnen programmeren. “Ze hoeven alleen maar VoiceOver aan te zetten en ze kunnen beginnen.”

Swift Playgrounds

Toegankelijkheidsfuncties standaard en gratis in iOS

Apple zet zich al jaren in voor mensen met een handicap of beperking en vindt het erg belangrijk dat de toegankelijkheidsfuncties standaard en gratis in iOS te vinden zijn. Zo uitte de blinde zanger Stevie Wonder al eens zijn dankbaarheid omdat hij de iPhone gewoon kan gebruiken, ook al zitten er geen knoppen op het scherm. Ook met Siri probeert Apple het besturingssystemen steeds toegankelijker voor allerlei mensen te maken. In het nieuwe macOS Sierra dat Apple tijdens de afgelopen WWDC 2016 aankondigde zit Siri standaard ingebouwd.

Ook appontwikkelaars zetten zich in voor blinden en slechtzienden. Derdejaarsstudenten Informatica hebben bijvoorbeeld een app ontwikkeld waarmee blinden en slechtzienden stijl- en kleuradvies krijgen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 juli 2016, 11:58
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen blind, slechtziend, toegankelijkheid

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.