Reacties voor: Terugblik: dit waren de smartphones van 2007

Toen de eerste iPhone in 2007 werd aangekondigd waren er heel andere smartphones populair: Nokia en BlackBerry waren de dominante merken, smartphones met QWERTY-toetsenbord waren de norm. Wij blikken terug.
Lees het complete artikel → Terugblik: dit waren de smartphones van 2007
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 30 reacties

  1. Mijn eerste smartphone was een Ericsson (zonder Sony) die was er eerder dan alle hiergenoemde na twee Ericssons ben ik overgestapt naar htc…..de eerste smartphone met TomTom!
    Later…..de iPhone!

  2. Leuk artikel 🙂

  3. Leuk om te zien wat in 2007 de concurrenten van de iPhone waren! Toch was volgens mij de Nokia Communicator de allereerste smartphone. Die kwam al in 1996 uit. Ik had het volgende model, de Communicator 9110, uit 1997, dus 10 jaar eerder dan de iPhone: een geweldige telefoon die voor die tijd heel wat kon. Flink formaat. Dichtgeklapt kon je er (ook) mee bellen en foto’s maken. Als je hem openklapte had je een mini laptopje met toetsenbord en behoorlijk groot scherm. Er zaten allerlei apps op, voor foto’s, agenda, spreadsheet, internetbrowser etc. Met de cursor opende je die. Als je in opengeklapte stand ermee belde, kon je via de speaker alles horen en praten. Bijvoorbeeld tijdens werk of vergadering. Hij had een Intel processor en GEOS operating system. Je kon er behoorlijk mee internetten – al ging het traag.

    WWW stond toen nog voor World Wide Wait. Met de Nokia Communicator kon je zelfs digitaal faxen ontvangen en sturen. Voor zakenmensen en journalisten (bijv) een ideaal apparaat, wat toen wel ruim 1000 gulden kostte. Ik heb ‘m nog. Contactpunten bij de deksel zijn niet perfect, maar verder doet hij het volgens mij nog!

  4. Nokia 9000i en 9210i heb ik ook gehad. De eerste ligt hier nog in de doos. Met ingebouwd modem (inbellen over gsm dus) en apart faxnummer. Behoorlijk veel gebruikt in mijn baan als systeembeheerder omdat er ook telnet op zat.

  5. Origineel geplaatst door Macaanzee
    Leuk om te zien wat in 2007 de concurrenten van de iPhone waren! Toch was volgens mij de Nokia Communicator de allereerste smartphone. Die kwam al in 1996 uit.

    Smartphones bestonden in 2007 inderdaad al een jaar of tien. Het leek me daarom leuk om te kijken naar de toestellen in het iPhone-geboortejaar, omdat je ziet dat vlak daarna de vormgeving erg veranderde onder invloed van de iPhone.

  6. In dit rijtje mis ik de Ipaq van HP draaide op windows mobile of wordt die niet gezien als smart phone??

  7. Ik had een Sony-Ericsson P900i. Leek sprekend op een iPhone: 1 groot touchscreen.

  8. De vele smartphones die met Windows Mobile draaiden worden nu erg makkelijk opgesomd, maar in die tijd waren ze de enige die de term smartphone verdienden. Ze waren veel en veel beter dan de eerste iPhones. Pas vanaf iPhone 4 begon Apple de achterstand om te buigen in een voorsprong. En toen kreeg Microsoft het ook moeilijk.

  9. Erg leuk artikel.

    Wat ik me – toen in het bezit van een Nokia N93 – nog kan herinneren, is dat ik erg veel bewondering had voor de Nokia N95. Wat vliegt de tijd, he!

  10. Wat was mijn Blackberry een heerlijk toestel. Kon mailen/appen en deed dagen met zn mini accu. Zal vast door het slechte en kleine scherm komen, maar wat was dat makkelijk. Gewoon weekend weg zonder acculader.
    Later hopelijk verouderd en een app-store vol troep

  11. Erg leuk overzicht. Smartphone markt is na 2007 inderdaad (gelukkig) flink door elkaar geschud. Toch blijft het verbazingwekkend hoe grote gevestigde bedrijven zoals Nokia en Blackberry, maar ook softwarereus Microsoft, met ongepaste arrogantie passief hebben staan toe te kijken hoe Apple en ietsje later Samsung en Google de markt zonder enige weerstand (redelijke alternatieven) van hen overnamen. Ben zeer nieuwsgierig hoe een dergelijk overzicht over 10 jaar uit gaat zien

  12. Superleuk artikel!

  13. Ik voel me nu wel heel jong met al die voorbeelden.
    Ik heb zelf 2 Nokia’s gehad… één koelkast 3310, daarna een(Nokia) met een schuifklepje(weet geen eens meer welk type, alleen dat ik hem tijdens het vissen in het water hoorde plonsen), daarna een SE K810i (ook een vet schuif klepje voor de camera en touch voor shortcuts) daarna een iPhone 4, daarna een iPhone 5, daarna een HTC (ging vreemd sorry) en daarna de 6s+.

  14. Leuk… ieerst liep ik rond met de nokia maar gezien de beperkingen ben ik toen snel overgestapt op de HTC TYTN of was het nou Kaiser (met echt mobiel internet en door mijn vrienden steeds aangeduid als de koelkast). Net het ding nog weer opgeduikeld… Stekker erin en verdorrie…. doet het nog steeds 🙂

  15. Leuk artikel en mooie opsomming.

    Ik wilde rond 2007 ook een smartphone. Eerst gekeken naar Blackberry, maar daar moest ik een heel duur zakelijk abo voor hebben. Toen gekozen voor een HTC Touch met Windows Mobile. De iPhone 2G was ik nog niet van overtuigd. Maar de HTC Touch was helemaal een slecht plan. Een dramatisch touch screen met pennetje en een miniscuul toetsenbord. Wat een verschrikking. Toen de iPhone 3G werd aangekondigd ben ik dan ook direct overgestapt. En ben inmiddels aanbeland bij iPhone 6s. Mijn 4e iphone alweer.

  16. Origineel geplaatst door Niels
    Ik voel me nu wel heel jong met al die voorbeelden.

    Ik heb zelf 2 Nokia’s gehad… één koelkast 3310, daarna een(Nokia) met een schuifklepje(weet geen eens meer welk type, alleen dat ik hem tijdens het vissen in het water hoorde plonsen), daarna een SE K810i (ook een vet schuif klepje voor de camera en touch voor shortcuts) daarna een iPhone 4, daarna een iPhone 5, daarna een HTC (ging vreemd sorry) en daarna de 6s+.

    Als je de Nokia 3310 al ‘koelkast’ noemt, ben je inderdaad nog lekker jong. 😉
    5110 was best populair voor de 3xxx serie uitkwam. Ik begon met kloeke Ericsson met dikke antenne, voor het merk een sony ericson werd.

  17. Leuk artikel! Heel goed om te lezen, vooral voor degenen die het niet hebben meegemaakt, hoe het pre-Apple landschap eruit zag!
    En wat een GEWELDIG artikel van John Gruber hebben jullie gelinkt!! Zijn vooruitziende blik is woord voor woord gebleken uit te komen!
    (Getikt op het scherm(!) van m’n iPhone, zelfs deels gedicteerd; wie had dat gedacht.)
    🙂

  18. Ik heb eerst ook een Blackberry Curve 8520 gehad!! Was een fijn en leuk telefoontje!! Alleen nu zou ik er niet meer mee overweg kunnen omdat ik nu touchscreen ben gewend!! Ik zou nu ook geen Blackberry meer willen!! Ik blijf lekker bij Apple!! Gebruik momenteel de Apple iPhone 6S!!

  19. Mijn eerste ‘smartphone’ was een walkman van Sony-Ericsson. Met een scheef oog keek ik wel eens naar de Nokia 95, vanwege de goede camera en vanwege het OS. Synchroniseren van de Sony-Ericsson met mijn Mac was een heel gedoe, en dat zou ook bij de Nokia het geval zijn, zodat ik uiteindelijk de iphone 3GS koos. Een stevig apparaat, lag lekker in de hand, ziet er nog prima uit, maar wordt niet meer ondersteunt door Apple.
    Ik heb belangstelling voor alternatieven buiten Apple en Google en gebruik op het ogenblik geen iphone, maar wel een ipad mini 4, een Mac en Appple tv. Wacht nog even met een nieuwe iphone.

  20. Leuk artikel!
    Ik had altijd Nokia telefoons, waarvan de eerste de 7110 was. De eerste wap telefoon, die ook nog eens leek op het toestel dat gebruikt werd in The Matrix.
    Daarna volgden de 7250, maar die viel met mij erbij in de sloot, dus die werd opgevolgd door de 6680 (mét front facing camera, ooooh!). Als laatste Nokia had ik de N82, met 5 MP camera en xenon flits. Prachtige foto’s maakte dit toestel. Pas toen de iphone 4 uitkwam (2010), ben ik overgestapt. Ivm camera kwaliteit en dergelijke.

    Mooie ouwe tijd, waar je 4 dagen met je accu deed

  21. Origineel geplaatst door Macaanzee
    Leuk om te zien wat in 2007 de concurrenten van de iPhone waren! Toch was volgens mij de Nokia Communicator de allereerste smartphone. Die kwam al in 1996 uit.

    Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
    Smartphones bestonden in 2007 inderdaad al een jaar of tien. Het leek me daarom leuk om te kijken naar de toestellen in het iPhone-geboortejaar, omdat je ziet dat vlak daarna de vormgeving erg veranderde onder invloed van de iPhone.

    Dan heb je volgens mij toch iets heel erg over het hoofd gezien, Gonny: nl. de Nokia E90 communicator. De laatste communicator die Nokia op de markt bracht… in 2007 inderdaad!

  22. Ik heb mijn Nokia communicator nog lang gemist. Ik heb hem nog steeds.
    Thans veel te traag, maar qua ontwerp nog steeds geweldig.
    Ik heb er jaren mee gewerkt en op vakantie mee genavigeerd (voor zekerheid een extra BT gps muis aangekoppeld) door Europa (macGyver software).

  23. Ugh .. 2007 .. ik had een Samsung i780 destijds. Grootste. vergissing. ooit! Toen de iPhone 3G in 2008 uitkwam in NL ben ik acuut geswitcht en heb, door die i780, zo’n grote hekel aan Samsung gekregen dat ik nooit meer naar iets van hen gekeken heb..

  24. Ik had een Motorola . Toen later had ik een iPhone 3G en daarna 5s en nu 6s.

  25. In 2007 liep ik rond met een HTC SPV M3100. Een bakbeest maar op zich wel van prima kwaliteit. En Windows Mobile was redelijk vooruitstrevend met zelfs een soort van AppStore (simpelste apps kostten vaak 30 euro…). Daarvoor diverse Orange smartphones gehad waaroder SPV e200 wat ook geen slechte telefoon was. Daarna kwam de iPhone. De eerste kreeg ik niet echt makkelijk bemachtigd en dus was de 3G de eerste iPhone. Al bij het uitpakken was meteen duidelijk: dit is andere koek. Het grote touchscreen scherm een grote schok. Bij de HTC telefoons moest je zowat je stylus door het scherm duwen als je iets wilde typen en nu reageerde de telefoon bijna magisch zonder dat je ook maar iets moest indrukken (uiteindeljk toch weer afgekeken door Apple met 3D touch 😜). Wat een verademing die eerste iPhone. Begin van een nieuw tijdperk. Ik hoop dat Apple mij nog een keer dat moment kan laten beleven, dat je mond van verbazing openvalt bij het eerste gebruik.

  26. In 2007 had ik een LG Prada. Dat toestel staat véél dichter bij de vormgeving van de eerste iPhone dan alles wat hierboven te vinden is.

  27. Heb nog een BlackBerry 9780 liggen. En nog steeds in gebruik…m’n wekker, radio via wifi internet en gewoon ook als mp3-spelertje voor onderweg!
    😊😊😊🕺🏾🎧

  28. De iPhone was inderdaad een revolutie in de wereld van de smartphones. Voorzichtig begin, volgens mij ook een 1,3Mp camera, maar het touch screen en de apps waren fenomenaal. Opvallend was dat het niét de jongeren waren die in de eerste jaren massaal voor de iPhone gingen. Veel jongeren bleven nog járen hangen bij de Blackberry, ook al moesten ze nota bene naast hun gewone abonnement en de toestelkosten óók nog een speciaal Blackberry abonnement van 15 euro per maand nemen om de Messenger te mogen gebruiken. En dat terwijl wat later WhatsApp er al was: helemaal gratis maar enkele jaren heel weinig gebruikt. Later verlaagde Blackberry het Messenger abo naar 5 euro per maand: nog steeds teveel geld. Mn kinderen zeiden ‘al onze vrienden zitten erop, dus we moeten wel!’. Een jaar of vier, vijf geleden hebben veel jongeren wél de switch gemaakt naar de iPhone. En gratis gebruik van WhatsApp.

  29. @Macaanzee apps?? De eerste iphone had alleen de standaard apps en geen Appstore.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.