Fleksy Nederlands toetsenbord voor iOS 8

Vijf vragen over de privacy van iOS-toetsenborden

We geven vijf vragen en antwoorden over de privacy van iOS 8-toetsenborden. Wat doen toetsenborden met je persoonlijke gegevens?

Fleksy Nederlands toetsenbord voor iOS 8Ook zo druk in de weer met het installeren van allerlei handige en leuke toetsenborden in iOS 8? De App Store stroomt er momenteel mee over, en verschillende toetsenbord-apps staan hoog in de App Store-hitlijsten. Maar pas op: veel toetsenborden vereisen volledige toegang om te kunnen werken. In dit artikel geven we vijf vragen en antwoorden over de privacy van iOS 8-toetsenborden.

Lees ook: iOS 8-toetsenborden installeren en instellen

1. Wat is het gevaar?

Privacy van iOS 8 toetsenborden volledige toegangVerschillende toetsenbord-apps voor iOS 8 willen volledige toegang hebben in de toetsenbordinstellingen van je iPhone of iPad. Zo kunnen ze een verbinding leggen met internet. Toetsenborden kunnen je typgedrag dan volgen en in principe elke toetsaanslag naar hun server versturen!

2. Waarom willen toetsenborden volledige toegang?

De meeste toetsenborden zeggen dat die functie nodig is om het toetsenbord beter en slimmer te maken. Als een toetsenbord bijvoorbeeld weet welke woorden gebruikers vaak schrijven, kunnen die geüpload worden naar de server en staan ze voor andere gebruikers al in het woordenboek. Of een app leert van je zinsopbouw en helpt je de volgende keer met het voorspellen van een woord.

3. Hoe gaan toetsenborden om met je privacy?

Niet alle toetsenborden vereisen volledige toegang van je. Toetsenborden die dat wel doen, zijn vaak niet echt helder in hun privacyverklaring. Fleksy zegt in haar privacybeleid erg voorzichtig te zijn met privégegevens die je ingeeft in het toetsenbord. Fleksy zegt dat bewaarde gegevens bovendien niet gelinkt worden aan je naam en account. Het toetsenbord SwiftKey zegt dat invulformulieren worden herkend en niet worden meegenomen in je onthouden toetsaanslagen. Gaat dat mis, dan gaat SwiftKey op jacht naar inloggegevens en wachtwoorden om die te verwijderen. Het betekent echter wel dat SwiftKey je inloginformatie onder ogen krijgt.

Andere toetsenborden voor iOS 8 zijn niet zo duidelijk met hun privacyverklaring. Adaptxt rept bijvoorbeeld met geen woord over wat er met je data gebeurt, wat akelig is gezien de combinatie met een gratis prijskaartje. Waar zit het verdienmodel in? Waar wil dit toetsenbord geld mee verdienen?

4. Hoe herken je het echte iOS-toetsenbord?

Rabobank numeriek toetsenbordLet bij het opstarten van een app voor mobiel bankieren, een inlogveld in een app of een formulier in Safari goed op of je het standaard toetsenbord voor je hebt. Veel mobiele bankieren-apps hebben een numeriek toetsenbord met grote cijfers, waarop je de toegangscode voor de app kan invoeren.

Zie je een toetsenbord met letters? Let op de spatiebalk om te zien of je het officiële iOS-toetsenbord voor je hebt. Het officiële toetsenbord heeft namelijk een lege spatiebalk met daarin klein het woord ‘spatie’. Veel andere, alternatieve toetsenborden voor iOS 8, laten de taal zien in de spatie, of de naam van het toetsenbord.

Van een onofficieel toetsenbord naar het echte iOS 8-toetsenbord schakelen doe je door drukken op de wereldbol, net zolang tot je bij het officiële toetsenbord bent aangekomen.

5. Welke toetsenborden kunnen zonder volledige toegang?

Wil je wel profiteren van een slimmer toetsenbord waarop je bijvoorbeeld kan vegen om woorden te schrijven, of slimme woordvoorspelling hebt? Deze toetsenborden kan je gebruiken zonder dat ze toegang tot het internet hebben:

  • Dit Nederlandstalige swipe-toetsenbord werkt goed en is te downloaden als aparte iPhone- en iPad-app. Lees ook onze Path Input review.
  • Ondersteunt op dit moment nog geen Nederlands, maar Swype werkt razendsnel en behoeft geen volledige toegang.
  • Dit toetsenbord heeft een grote en kleine stand, waarop je razendsnel kan typen met intelligente woordcorrectie. Ondersteuning voor Nederlands is al aangekondigd.

Lees ook: Dit zijn de leukste toetsenborden voor iOS 8

Met dank aan Patricia en Vinnie voor de tip!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 oktober 2014, 15:47
Categorie Apps
Onderwerpen keyboard, privacy, toetsenbord

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.