Tim Cook en China

Goedkope producten uit China: sinds 2021 een stuk duurder

Alles over invoerkosten en meer
Rechtstreeks in China kopen kan soms goedkoper zijn, maar er zijn wel wat punten om rekening mee te houden. Vooral omdat vanaf 1 juli geen vrijstelling meer geldt voor douanekosten.

Producten bestellen in China

Wie producten bestelt uit China kan te maken krijgen met extra kosten en andere onverwachte verrassingen. Populaire winkels waar mensen graag hun goedkope producten bestellen zijn AliExpress en Ochama. In deze gids behandelen we waar je op moet letten bij bestellen van buiten de EU. Wanneer betaal je extra kosten en hoe houd je de prijs zo laag mogelijk? Je leest het hier.

Of het bestellen van producten uit China ethisch verstandig is, is een persoonlijke keuze. Er kan sprake zijn van milieubelastende stoffen en over de arbeidsomstandigheden heb je niet altijd zekerheid. Apple hanteert voor de eigen producten een veel strikter beleid voor leveranciers, maar dat geldt niet als je merkloze hoesjes en watch-bandjes van een euro koopt.


Nieuwe regels vanaf 2021
Vanaf 1 juli 2021 gelden er nieuwe regels voor de invoer van producten van buiten de EU. De belangrijkste wijziging voor particulieren is dat vanaf 2021 altijd BTW moet worden betaald, ook als de waarde onder de 22 euro ligt. Er geldt dus geen vrijstelling meer. Er zijn daarbij twee mogelijkheden: de BTW kan meteen al bij het bestellen in rekening worden gebracht door de winkelier, maar het is ook mogelijk dat de BTW pas bij invoer in Nederland wordt berekend.

Aanvankelijk zouden deze plannen op 1 januari 2021 al worden ingevoerd, maar het werd uitgesteld naar 1 juli 2021.

Er zijn ook Chinese winkels die magazijnen in de EU hebben. Als je hier iets bestelt wordt meteen bij aanschaf BTW in rekening gebracht (net zoals dat ook bij Nederlandse webwinkels het geval zou zijn). Je betaalt echter geen invoer- en douanekosten.

Webwinkels zoals AliExpress hebben magazijnen in Europese landen geopend, onder andere in Polen en Spanje. Dit zorgt er vooral voor dat je de spullen sneller in huis hebt, maar ook hier moet je gewoon BTW betalen. Dit is ongeacht of het een particuliere of zakelijke aankoop is. Zakelijke gebruikers kunnen de BTW vaak terugvragen.

Voor Chinese ondernemers betekent het vanaf juli 2021 extra administratie en voor jou als consument geldt dat je vaak met wat hogere kosten te maken hebt.

Als consument heb je twee opties:

  • BTW betalen op het moment dat je het pakketje ontvangt (minder ideaal)
  • BTW betalen bij aankoop (winkels die aan IOSS meedoen).

Alle details lees je hier.

Voor de douane en voor jou als gebruiker zit er meer werk aan als je kiest voor achteraf betalen. Voorheen werden pakketjes met een geringe waarde gewoon doorgestuurd, terwijl er vanaf 1 juli douanekosten geheven moeten worden voor pakketten van buiten de EU. Dat kan tot vertraging leiden en het leidt in ieder geval tot hogere kosten.

Helemaal waterdicht is het systeem nog steeds niet. De webwinkel kan een lagere waarde op het pakketje zetten, waardoor de berekende BTW ook lager is. Ook zou de winkel een veel te lage prijs voor het product kunnen vragen en daar bovenop een ‘handling fee’ of andere fantasietoeslag waarover geen belasting geheven hoeft te worden.

Het meest ideaal: BTW betalen bij aankoop

Bij webshops die met IOSS (Import One Stop Shop) werken, betaal je de BTW al bij aankoop van je product. De webshop zorgt er vervolgens voor dat er geld aan de Belastingdienst wordt afgedragen. Dit heeft voor jou als voordeel dat je geen onverwachte kosten meer hebt en meteen al bij afrekenen weet hoeveel een product je gaat kosten. Koop je iets buiten de EU, dan kan het vaak gemak opleveren om bij een IOSS-shop te kopen.

IOSS is een Europees initiatief, maar bedoeld voor webshops van buiten de EU. AliExpress heeft zich hiervoor aangemeld en kan dus de BTW al meteen in rekening brengen. Je hebt dan geen extra kosten meer en hebt zekerheid hoeveel je gaat betalen. Dit is nog niet in werking getreden voor leveringen van buiten de EU. Wil je zekerheid, dan kun je het beste AliExpress-producten aanschaffen vanuit een magazijn in de EU.

Importbelasting betalen
Voor 1 juli betaal je bij bestellingen uit China bij pakketten met een waarde van €22 of hoger een heffing van 21% van het aankoopbedrag. Deze kosten zijn exclusief eventuele verzendkosten of een verzekering. Zoals hierboven aangegeven geldt vanaf juli 2021 deze limiet van €22 niet meer en wordt op alle ingevoerde pakketten BTW van buiten de EU geheven.

Maar hoe weet de Belastingdienst hoeveel ze bij jou in rekening moeten brengen? Dat blijkt nattevingerwerk.

Omdat er vaak geen factuur is bijgevoegd, moet de verzendpartij (bijvoorbeeld AliExpress) de waarde op jouw pakketje schrijven. In de praktijk blijkt dat Chinese webwinkels vaak een lager bedrag opschrijven. Het is strafbaar als je hier zelf om vraagt. Als de webwinkel het zonder jou medeweten doet, kun je daar niet voor aansprakelijk worden gesteld.

Afhandelingskosten betalen
De verschuldigde heffing/belasting betaal je bij de koerier of op het afhaalpunt. Soms worden daarbij nog extra afhandelingskosten in rekening gebracht.

Het gaat om bedragen rond de 15 euro:

Met de invoercalculator.nl kun je berekenen hoeveel je moet betalen.

Voor Belgische klanten gelden de volgende kosten: Bpost vraagt €24 voor douaneformaliteiten bij een waarde onder de €150. Daarboven wordt €32 in rekening gebracht.

Extra kosten vermijden
Heb je geen zin in onverwachte kosten? Dan kun je deze soms vermijden. Zoals we al eerder hebben gemeld bieden sommige webwinkels de mogelijkheid om je bestelling vanuit een EU-lidstaat te verzenden. Bij bestellingen binnen de Europese Unie betaal je wel gewoon belasting, maar geen extra heffingen. Soms zijn producten uit een Europees magazijn iets duurder, maar dit verdien je uiteindelijk weer terug omdat je geen invoerkosten betaalt. Ook heb je je pakketje sneller in huis.

Bij producten van buiten de EU kun je het beste kiezen voor een IOSS (zie hierboven).

Verzending AliExpress Polen Spanje

Amazon past BTW aan
Webwinkels bieden soms de mogelijkheid om zelf het verzendland te kiezen. Zo kun je bij Amazon Duitsland kopen, maar een paar jaar ook bij Amazon Nederland. Dit online warenhuis heeft ook vestigingen in Spanje, Frankrijk en andere landen, waar je soms nét andere aanbiedingen vindt. In andere landen geldt soms een ander BTW-tarief, maar helaas profiteer je daar als Nederlandse klant niet altijd van. Als je bij Amazon Duitsland iets koopt zal bij het afrekenen een correctie worden uitgevoerd, zodat je uiteindelijk toch het Nederlandse BTW-tarief betaalt.


Europese adapter
Let bij het bestellen vanuit China op, dat er een Europese adapter is meegeleverd. Soms heb je de mogelijkheid om bij de bestelling op te geven welke adapter je wilt, zoals in het voorbeeld hieronder. Apparaten die je met USB-C of microUSB kunt opladen geven nog de minste problemen, want daarbij kun je gewoon je bestaande kabels gebruiken zonder dat je een extra adapter hoeft te kopen.

AliExpress adapter kiezen

Taalproblemen
Sommige producten van populaire merken als Xiaomi worden eerst in China uitgebracht en pas later verschijnt er een EU-versie. Je kunt daarbij tegen meerdere problemen aanlopen:

  • De handleiding is alleen in het Chinees.
  • De vereiste app is alleen in het Chinees.
  • Je hebt een account bij WeChat of een andere niet-westerse dienst nodig.
  • Je moet verbinding maken met servers in China en je gegevens worden op een server in China opgeslagen, wat privacybezwaren met zich mee kan brengen.
  • Bij problemen kun je alleen gebruikerservaringen op Chinese forums lezen.

Veiligheidsrisico’s
Extreem goedkope spullen die vanuit China worden verkocht voldoen niet altijd aan de veiligheidseisen die in andere landen gelden. Zo kunnen producten veel kleine onderdelen bevatten, die in handen van kleine kinderen levensgevaarlijk kunnen zijn.

Ook kan bij elektrische apparaten de beveiliging tegen overspanning en oververhitting minder goed zijn uitgevoerd, omdat er voor een habbekrats geproduceerd moest worden. Veel mensen verwachten wel dat de kwaliteit een stuk minder is dan van een Europees A-merk, maar als het product meermaals stuk gaat ben je alsnog duur uit.

Zie ook onderstaand filmpje, dat ons werd toegestuurd door iCulture-lezer Mike:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Niet voor dure producten
Wil je een nieuwe iPhone kopen of een ander duur product? Dan kun je deze het beste niet bestellen in China of een ander ver land. Je profiteert dan namelijk niet van de Europese consumentenbescherming en je iPhone-garantie is korter. iPhones uit China, Japan en Arabische landen kunnen hard- en softwarematige beperkingen hebben, waardoor bijvoorbeeld iMessage en FaceTime niet te gebruiken zijn.

Aanschaffen in andere Europese landen kan, maar levert vaak maar een paar euro voordeel op. Bovendien kun je tegen praktische problemen aanlopen als je in het tweede jaar aanspraak wilt maken op iPhone-garantie, namelijk in het kader van de Europese consumentenbescherming. Je moet je dat doen bij de winkel waar je het gekocht hebt. Contact opnemen met Groupon, Amazon of MediaMarkt in Spanje kan dan onhandig zijn en er naartoe reizen is vaak ook geen optie.

Weten waar je beter terecht kunt? Check ons overzicht iPhone in het buitenland kopen!

Bekijk ook

iPhone in het buitenland kopen: welke landen zijn het goedkoopst?

Een iPhone in het buitenland kopen kan aantrekkelijk zijn. Maar waar moet je rekening mee houden? iCulture adviseert over het kopen van de iPhone in Frankrijk, Engeland, VS en andere landen.