Tim Cook en China

Producten kopen in China: vanaf 1 juli een stuk duurder

Alles over invoerkosten en meer

Rechtstreeks in China kopen kan soms goedkoper zijn, maar er zijn wel wat punten om rekening mee te houden. Vooral omdat vanaf 1 juli geen vrijstelling meer geldt voor douanekosten.

Producten bestellen in China

Wie producten bestelt uit China kan te maken krijgen met extra kosten en andere onverwachte verrassingen. Populaire winkels waar mensen graag hun goedkope producten bestellen zijn AliExpress en GearBest. In deze gids behandelen we waar je op moet letten bij bestellen van buiten de EU. Wanneer betaal je extra kosten en hoe houd je de prijs zo laag mogelijk? Je leest het hier.


Nieuwe regels vanaf 2021
Vanaf 1 juli 2021 gelden er nieuwe regels voor de invoer van producten van buiten de EU. De belangrijkste wijziging voor particulieren is dat vanaf 2021 altijd BTW moet worden betaald bij de invoer van producten, ook als de waarde onder de 22 euro ligt. Er geldt dus geen vrijstelling meer. Aanvankelijk zou dit op 1 januari 2021 al worden ingevoerd, maar het is uitgesteld naar 1 juli 2021.

Je zult ook BTW moeten betalen als de producten uit een ander EU-land komen. Webwinkels zoals AliExpress hebben magazijnen in Europese landen geopend, onder andere in Polen en Spanje. Dit zorgt er vooral voor dat je de spullen sneller in huis hebt, maar er moet in dit geval ook belasting worden betaald. Dit is ongeacht of het een particuliere of zakelijke aankoop is. Voor Chinese ondernemers betekent het vanaf juli 2021 extra administratie en extra rompslomp bij het aangifte doen. Ze hebben daarbij twee opties: aangifte doen op reguliere wijze of via I-OSS. Alle details lees je hier.

Voor de douane en voor jou als gebruiker zit er ook meer werk aan. Voorheen werden pakketjes met een geringe waarde gewoon doorgestuurd; terwijl er vanaf 1 juli douanekosten over geheven moeten worden. Dat kan tot vertraging leiden en het leidt in ieder geval tot hogere kosten.

Helemaal waterdicht is het systeem nog steeds niet. De webwinkel kan een lagere waarde op het pakketje zetten, waardoor de berekende BTW ook lager is.

Importbelasting betalen
Momenteel betaal je bij bestellingen uit China bij pakketten met een waarde van €22 of hoger een heffing van 21% van het aankoopbedrag. Deze kosten zijn exclusief eventuele verzendkosten of een verzekering. Zoals hierboven aangegeven geldt vanaf juli 2021 deze limiet van €22 niet meer en wordt op alle ingevoerde pakketten BTW geheven.

Maar hoe weet de Belastingdienst hoeveel ze bij jou in rekening moeten brengen? Dat blijkt nattevingerwerk.

Omdat er vaak geen factuur is bijgevoegd, moet de verzendpartij (bijvoorbeeld AliExpress) de waarde op jouw pakketje schrijven. In de praktijk blijkt dat Chinese webwinkels vaak een lager bedrag opschrijven. Het is strafbaar als je hier zelf om vraagt. Als de webwinkel het zonder jou medeweten doet, kun je daar niet voor aansprakelijk worden gesteld.

Afhandelingskosten betalen
De verschuldigde heffing/belasting betaal je bij de koerier of op het afhaalpunt. Soms worden daarbij nog extra afhandelingskosten in rekening gebracht.

Het gaat om bedragen rond de 15 euro:

  • PostNL: €13
  • UPS: €13
  • DHL: €14

Met de invoercalculator.nl kun je berekenen hoeveel je moet betalen.

Extra kosten vermijden
Heb je geen zin in onverwachte kosten? Dan kun je deze soms vermijden. Sommige webwinkels bieden de mogelijkheid om je bestelling vanuit een EU-lidstaat te verzenden. Bij bestellingen binnen de Europese Unie betaal je wel gewoon belasting, maar geen extra heffingen. Deze methode werkt niet voor alle producten. Soms zijn producten uit een Europees magazijn iets duurder, maar dit verdien je uiteindelijk weer terug omdat je geen invoerkosten betaalt. Ook heb je je pakketje sneller in huis.

Verzending AliExpress Polen Spanje

Amazon past BTW aan
Webwinkels bieden soms de mogelijkheid om zelf het verzendland te kiezen. Zo kun je bij Amazon Duitsland kopen, maar sinds kort ook bij Amazon Nederland. Dit online warenhuis heeft ook vestigingen in Spanje, Frankrijk en andere landen, waar je soms nét andere aanbiedingen vindt. In Duitsland geldt momenteel een lager BTW-tarief om de consumentenuitgaven te stimuleren, maar helaas profiteer je daar als Nederlandse klant niet van. Als je bij Amazon Duitsland iets koopt zal bij het afrekenen een correctie worden uitgevoerd, zodat je uiteindelijk toch het Nederlandse BTW-tarief betaalt.


Europese adapter
Let bij het bestellen op dat er een Europese adapter is meegeleverd. Soms heb je de mogelijkheid om bij de bestelling op te geven welke adapter je wilt, zoals in het voorbeeld hieronder. Apparaten die je met USB-C of microUSB kunt opladen geven nog de minste problemen, want daarbij kun je gewoon je bestaande kabels gebruiken zonder dat je een extra adapter hoeft te kopen.

AliExpress adapter kiezen

Taalproblemen
Sommige producten van populaire merken als Xiaomi worden eerst in China uitgebracht en pas later verschijnt er een EU-versie. Je kunt daarbij tegen meerdere problemen aanlopen:

  • De handleiding is alleen in het Chinees.
  • De vereiste app is alleen in het Chinees.
  • Je hebt een account bij WeChat of een andere niet-westerse dienst nodig.
  • Je moet verbinding maken met servers in China en je gegevens worden op een server in China opgeslagen, wat privacybezwaren met zich mee kan brengen.
  • Bij problemen kun je alleen gebruikerservaringen op Chinese forums lezen.

Veiligheidsrisico’s
Extreem goedkope spullen die vanuit China worden verkocht voldoen niet altijd aan de veiligheidseisen die in andere landen gelden. Zo kunnen producten veel kleine onderdelen bevatten, die in handen van kleine kinderen levensgevaarlijk kunnen zijn.

Ook kan bij elektrische apparaten de beveiliging tegen overspanning en oververhitting minder goed zijn uitgevoerd, omdat er voor een habbekrats geproduceerd moest worden. Veel mensen verwachten wel dat de kwaliteit een stuk minder is dan van een Europees A-merk, maar als het product meermaals stuk gaat ben je alsnog duur uit.

Zie ook onderstaand filmpje, dat ons werd toegestuurd door iCulture-lezer Mike:

Niet voor dure producten
Wil je een nieuwe iPhone kopen of een ander duur product? Dan kun je deze het beste niet bestellen in China of een ander ver land. Je profiteert dan namelijk niet van de Europese consumentenbescherming en je iPhone-garantie is korter. iPhones uit China, Japan en Arabische landen kunnen hard- en softwarematige beperkingen hebben, waardoor bijvoorbeeld iMessage en FaceTime niet te gebruiken zijn.

Aanschaffen in andere Europese landen kan, maar levert vaak maar een paar euro voordeel op. Bovendien kun je tegen praktische problemen aanlopen als je in het tweede jaar aanspraak wilt maken op iPhone-garantie, namelijk in het kader van de Europese consumentenbescherming. Je moet je dat doen bij de winkel waar je het gekocht hebt. Contact opnemen met Groupon, Amazon of MediaMarkt in Spanje kan dan onhandig zijn en er naartoe reizen is vaak ook geen optie.

Weten waar je beter terecht kunt? Check ons overzicht iPhone in het buitenland kopen!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2020
Categorie Accessoires
Onderwerpen bestellen, china, shoppen, winkelen