Plastische chirurgie apps

Plastische chirurgie is geen kinderspelletje (maar deze apps wekken wel die indruk)

Moet je kinderen op jonge leeftijd al laten spelen met plastische chirurgie? In de App Store zijn diverse apps te vinden waarmee je kunt knutselen met een smallere neuzen en liposuctie. Maar dat vindt niet iedereen een goede ontwikkeling.

Plastische chirurgie in kinderapps

Apps zoals Princess Plastic Surgery laten kinderen ervaren wat het is om een plastisch chirurg te zijn. Zo zijn er nog veel meer kleurige kindergames die je in cartoonstijl laten kennismaken met smallere neuzen, een plattere buik of een facelift. Ze zijn gericht op een jong publiek en ze beloven dat je er ook nog wat medische kennis van opsteekt. The Butterfly Foundation is daarom een petitie gestart tegen dit soort apps onder de slogan #surgeryisnotagame, omdat ze vinden dat dergelijke apps leiden tot eetstoornissen en andere psychische aandoeningen. Apple en Google hebben in het verleden al eens apps weggehaald die over het randje gingen, zoals een liposuctie-app voor kinderen vanaf 9 jaar. Maar er staan nog genoeg in de App Store.


plastische chirurgie kindergame

Er zijn ook apps die wat ‘vriendelijker’ zijn maar die nog steeds de indruk wekken dat je alleen gelukkig kunt zijn als je perfect bent. Denk daarbij aan foto-apps die je een slankere taille geven, die je gezicht straktrekken of je een blankere tint geven. Dergelijke filters vind je ook terug in alledaagse apps zoals Instagram en Snapchat. Ze spelen in op onzekerheden van mensen omdat ze je vergelijken met een onbereikbaar ideaal. The Verge dook in een aantal studies waaruit blijkt dat mensen zich onzeker voelen omdat ze niet aan sociale normen voldoen. Door al jong met Plastic Surgery Simulator-apps geconfronteerd te worden wakker je die gevoelens alleen maar aan.

plastische chirurgie kindergame

Sommige apps zijn voor 17+ maar dat houdt jongere kinderen niet tegen (tenzij je ouderlijk toezicht hebt ingesteld). Het gaat dan bijvoorbeeld om apps waarmee je kunt zien welk effect een chirurgische ingreep heeft op je eigen gezicht.

Medische klinieken
Deze apps zijn gemaakt door medische klinieken die de ingrepen zelf aanbieden. Tegen deze apps valt weinig te doen; het is simpelweg een marketingmiddel om klanten voor te lichten. Maar tegen kinderspelletjes zou Apple wel kunnen optreden, ook al is er nog weinig onderzoek gedaan in hoeverre kinderen die dergelijke games hebben gespeeld op latere leeftijd meer geneigd zijn om zichzelf te laten ‘verbouwen’.

De petitie tekenen kan hier.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 april 2018, 10:25
Bron Bron The Verge
Categorie Achtergrond
Onderwerpen kinderen, medisch
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.