Philips Hue Aurelle lichtpanelen

Nooit meer verblinding: Philips Hue past opstartgedrag van lampen aan

Als de stroom uitvalt hebben de Philips Hue-lampen een vervelende gewoonte: zodra de stroom weer terug is gaan ze op maximale helderheid branden. In de nieuwste versie van de Hue-app is dit opgelost dankzij de functie Power-on behavior.

Opstartgedrag van Philips Hue

Ben je gebruiker van Philips Hue, dan ken je de truc om de lampen in één keer op maximale helderheid te krijgen: je zet de fysieke schakelaar even om. Zodra er weer stroom is zal de lamp felwit gaan branden. Dit is het standaard gedrag van de Hue-lampen bij het opstarten. Maar bij een stroomonderbreking kan dit onhandig zijn, vooral in landen waar vaak ‘s nachts stroomstoringen voorkomen. Je wordt dan telkens wakker gemaakt door de felle lampen die op maximale helderheid staan ingesteld. Ben je tijdens de stroomstoring op vakantie, dan is het ook niet handig want dan kom je er pas bij thuiskomst achter dat de lampen maximaal staan. De nieuwste update lost dit probleem op.

Power-on behavior in Philips Hue

Philips kondigde de update voor de zogenaamde Power-on behavior eerder al aan, maar nu staat de benodigde update van de Hue-app in de App Store. Nadat je de update uitgevoerd hebt, ga je naar de instellingen van de Hue-app en tik je op Gedrag bij inschakelen. Je kan daar vervolgens per lamp instellen wat hij moet doen bij een stroomonderbreking, bijvoorbeeld als gevolg van een stroomstoring of als iemand (al dan niet per ongeluk) aan de fysieke wandschakeling gezeten heeft.

Philips Hue power-on behavior.

Mogelijk moet je wel eerst de lampen updaten naar de nieuwste software-versie, omdat je anders een melding krijgt dat de lamp niet ondersteund wordt door deze functie. Om de lampen te updaten, ga je naar de instellingen in de Hue-app en kies je voor Software-update. Dankzij de nieuwe functie kun je de Hue-lampen nu bijvoorbeeld aansluiten op een mechanische tijdklok (voorzover je dat zou willen) of op een slimme stekker. De lampen zullen na een stroomstoring (of handmatig de schakelaar uit en aan zetten) niet meer automatisch op 100% in je gezicht schijnen, want ze keren terug naar de instelling die je via de optie in de Hue-app gekozen hebt.

In een filmpje op Twitter gaf Yianni al eerder een demonstratie hiervan: de rechter lichtbol gaat na een stroomstoring aan, de linker blijft uit. De functie werkt alleen bij mensen die hun lampen via een Philips Hue Bridge bedienen. Gebruik je een Zigbee-hub zoals de Amazon Echo Plus, dan lukt het niet.

De fabrikant van Philips Hue had overigens voor felwit licht gekozen vanwege de veiligheid: bij calamiteiten wil je zo snel mogelijk veilig de uitgang kunnen vinden. In landen met een krakkemikkige stroomvoorziening heb je daar niet altijd een boodschap aan.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 13 december: Artikel aangepast vanwege de beschikbaarheid van de Power-on behavior-functie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 december 2018, 11:05
Categorie Accessoires
Onderwerp philips hue
36 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.