ferrari ff carplay

Patent: met CarPlay de auto starten

Apple wil je de auto laten starten met behulp van CarPlay. Dit blijkt uit een recent gepubliceerd patent. Hoe zou dit precies werken?

ferrari ff carplayApple’s CarPlay maakt het mogelijk om Apple Maps en andere iPhone-functies in de auto te gebruiken. Maar daar wil Apple het niet bij laten, als we een recent patent mogen geloven. In het patent ‘Accessory control with geo-fencing’ wordt beschreven hoe de iPhone een geavanceerde afstandsbediening voor je auto kan worden. Hiermee is het mogelijk om de auto bijvoorbeeld met je iPhone te starten.

Het Apple-patent beschrijft hoe je een auto en je iPhone aan elkaar kunt koppelen. Is deze verbinding eenmaal gemaakt, dan wordt de locatie van zowel de auto als je iPhone in de gaten gehouden. Zodra de twee op dezelfde plek zijn, kan de auto gelijk worden ingeschakeld. De iPhone zorgt er bovendien voor dat de deur wordt ontgrendeld.

Extra autofuncties kunnen ook worden gekoppeld aan je iPhone, zoals bijvoorbeeld het gebruik van antivries. Hierdoor verandert de iPhone in een alternatief voor de dashboardknoppen van je auto. Op het moment doet CarPlay dit deels al, door functies zoals gps en je radio te vervangen.

CarPlay auto starten patent

Het Apple-patent richt zich voor een groot deel op het gebruik van je locatie, maar ook draadloze connecties zoals Bluetooth kunnen benut worden. Hierdoor zou de auto als iBeacon functioneren. iBeacons kunnen op basis van een zeer specifieke locatie functioneren, waardoor de auto bijvoorbeeld alleen wordt gestart zodra je er daadwerkelijk in zit.

Op het moment wordt dit idee al toegepast bij bijvoorbeeld deursloten: onder andere de Genie Smart Lock en Okidokeys zijn met behulp van een speciale app te ontgrendelen. Veel van deze sloten hebben alsnog een fysiek sleutelgat, simpelweg voor wanneer de accu leeg is.

Het Apple-patent werd in juni 2012 voor het eerst ingediend bij het Amerikaans patentbureau, maar is pas vandaag officieel goedgekeurd. CarPlay wordt uiteraard niet bij naam genoemd, maar de ideeën sluiten naadloos aan op wat deze autofuncties nu al behelzen. Het is nu afwachten wat Apple hiermee gaat doen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 oktober 2014, 14:17
Categorieën Apple, Diensten
Onderwerpen auto, carplay, patent

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.