oxxio smart homekit

Oxxio gaat Apple’s HomeKit ondersteunen

Oxxio gaat Apple's HomeKit inbouwen in hun iPhone-app. Met de Oxxio-app kun je vaatwasser, koffiemachine, lampen en meer straks bedienen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

oxxio smart homekitOxxio gaat de iOS-app aanpassen voor HomeKit, Apple’s oplossing voor smart homes. Je kunt er alleen nog niet van profiteren, want de energieleverancier kondigt vandaag alleen aan dat ze ermee bezig zijn. Volgens Oxxio zijn ze de eerste Nederlandse energieleveranciers die zij software HomeKit-klaar maakt. De op drie na grootste energieleverancier van Nederland denkt daarmee meer mogelijkheden te hebben om mee te denken met klanten. Ze willen niet alleen meer energie leveren, maar extra informatie leveren, zoals inzicht geven in verbruik. Maar Oxxio spreekt ook over het op afstand bedienen van huishoudelijke apparaten en klanten waarschuwen als bijvoorbeeld de koelkast veel meer verbruikt dan normaal is.

‘Proactief coachen’ noemt Oxxio het. “Als wij zien dat een koelkast bij een klant veel meer energie verbruikt dan koelkasten bij andere klanten, kunnen we deze klant hier op wijzen en aangeven dat hij honderd euro op jaarbasis meer verbruikt dan vergelijkbare huishoudens”, aldus Joos Luteijn, manager E-Business bij Oxxio. In een reclamefilmpje is te zien hoe je Oxxio-app een hulpmiddel wordt om de vaatwasser, de koffiemachine en de lichtknoppen te bedienen.

Oxxio wacht nog op de hardwarepartijen die apparaten op de markt brengen die ook HomeKit-proof zijn, dus het kan nog wel even duren voordat je er optimaal gebruik van kan maken. Maar zodra de eerste slimme lampen, thermostaten en koelkasten zijn aangepast voor HomeKit in iOS 8, kun je die via de Oxxio-app op smartphone of tablet aflezen en bedienen. De vernieuwde Oxxio-app is vlak na het beschikbaar komen van iOS 8 te downloaden. Voor Android-gebruikers wordt nog een aparte oplossing gezocht, zodat ook zij straks hun slimme huisapparatuur ook vanuit de Oxxio-app kunnen bedienen.

HomeKit: geen eigen Apple-app

HomeKit is een oplossing van Apple om allerlei slimme apparaten te bundelen. Je kunt dan met één handeling meerdere apparaten bedienen, ook als ze door verschillende fabrikanten zijn gemaakt. Lees meer over HomeKit in ons dossier Homekit.

Bij Apple’s HomeKit is iets bijzonders aan de hand. Er komt voorlopig geen aparte app, die door Apple zelf is gemaakt. In plaats daarvan kunnen aanbieders van slimme huisapparatuur zelf ondersteuning voor HomeKit inbouwen in hun apps. Denk daarbij aan Philips, Haier, Netatmo of Honeywell. Oxxio kiest ervoor een app te ontwikkelen waarmee je straks al die apparaten kunt aansturen. Voor Apple’s HealthKit is wel een aparte app gemaakt, de Gezondheidsapp. Dat is een eigen app van Apple, waarmee alle metingen van fitnesstrackers, sportarmbanden en hartslagmeters worden samengebracht. Het is te hopen dat Oxxio eerder klaar is dan de andere energieleveranciers, want anders valt de belofte om de eerste te zijn alsnog in het water.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 september 2014, 12:56
Categorie Diensten
Onderwerpen homekit, smart home

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.