Tim Cook Charlie Rose

Tim Cook: ‘Apple wil geen schatkist aan data voor NSA zijn’

Tim Cook zegt dat Apple geen geld wil verdienen met de verkoop van data, maar met het verkopen van producten zoals de iPhone en Apple Watch.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Tim Cook Charlie RoseApple wil niet een “schatkist aan data” worden voor instanties zoals de NSA. Dit vertelde Tim Cook in het tweede deel van het interview dat hij aan Charlie Rose gaf. Apple wil bewust geen geld verdienen met het verzamelen van data, maar met andere producten en diensten.

Cook zei het volgende tijdens het interview:

Ons businessmodel is niet gebaseerd op het verzamelen van gebruikersinformatie. Jij bent niet ons product. Onze producten zijn bijvoorbeeld ons horloge, onze Macs en andere hardware. We runnen daarom een ander soort bedrijf. Ik denk dat iedereen zich moet afvragen hoe bedrijven hun geld verdienen. Doen ze dit door voornamelijk data te verzamelen? Dan heb je reden om bezorgd te zijn.

Apple heeft de afgelopen jaren wel dataverzoeken van de NSA ontvangen, en was hier het afgelopen jaar vooral transparant over. In januari openbaarde Apple bijvoorbeeld hoeveel verzoeken de NSA per dag maakt.

Tijdens het interview benadrukt Cook dat de NSA vaak met lege handen naar huis moet. iMessages zijn immers versleuteld:

We lezen niet je e-mail en lezen niet je iMessages. Als de regering met een dwangbevel je iMessages wil inzien, kunnen wij hier niet mee helpen. Ze zijn versleuteld en wij hebben de sleutel niet.

Apple beschreef de iMessage-versleuteling al eerder: in februari werd zelfs de technische beveiliging van iMessage tot in detail beschreven.

Daar staat uiteraard tegenover dat Apple’s iCloud-beveiliging onlangs in het geding kwam. Er werd ingebroken in iCloud-accounts van beroemdheden, waardoor er naaktfoto’s naar buiten lekten. Volgens Apple waren de accounts niet gehackt, maar werden ze binnengedrongen tijdens een zeer specifieke aanval. Hierbij werden onder andere beveiligingsvragen gebruikt om wachtwoorden te bemachtigen. Apple beloofde vervolgens om de beveiliging te verbeteren.

Het eerste deel van het interview is ook online te bekijken:

https://www.youtube.com/watch?v=yISM7eaxwtk

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 september 2014, 12:59
Categorie Apple
Onderwerpen imessage, privacy, tim cook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.