Waarom de originele iPhone toch geen plastic scherm kreeg

De iPhone die Steve Jobs in januari 2007 aan het publiek liet zien had nog een plastic scherm. Toen de originele iPhone in juni op de markt kwam zat er opeens een scherm van glas in, van een revolutionair nieuw materiaal: Gorilla Glass. Hoe kreeg Apple dat in zo korte tijd voor elkaar en waarom werd de overstap van plastic naar glas gemaakt? Twee bekende namen spelen daarin de hoofdrol: Steve Jobs en Jeff Williams.

Het had weinig gescheeld of de originele iPhone had een scherm van plastic. Een teruggevonden filmpje werpt echter nieuw licht op de gang van zaken. In de video zien we hoe COO Jeff Williams vertelt waarom die keuze werd gemaakt. Williams is momenteel volop in het nieuws omdat hij de rol van Jony Ive gaat overnemen. Mocht je Williams nog niet zo vaak in actie hebben gezien, dan biedt dit filmpje een aardige introductie. Een dag nadat Jobs de plastic iPhone op het podium had laten zien, klaagde hij over krassen op het scherm, die waren ontstaan nadat hij het toestel in zijn broekzak had gedragen. “We hebben glas nodig”, zei Jobs. Williams protesteerde, omdat er de komende drie tot vier jaar geen geschikte glasmaterialen voor het scherm beschikbaar zouden zijn. “Je begrijpt het niet”, antwoordde Jobs. “Als het in juni op de markt komt moet het glas zijn. Ik weet niet hoe je het gaat doen, maar als het in juni uitkomt is het glas.”

Gorilla Glas voor de eerste iPhone

Op die manier werd Williams voor een vrijwel onmogelijke uitdaging gesteld. Maar er kwam al snel een oplossing: twee dagen later kreeg Williams een telefoontje van Corning CEO Wendell Weeks: “Hee, je baas belde en vertelde dat mijn glas ruk is.” De topman van Corning stelde vervolgens voor om nieuwe technologie te gebruiken, die al in de R&D-labs klaarlag, maar nog niet geschikt was bevonden voor de markt. De teams van Apple en Corning gingen als een gek aan het werk om het krasbestendige glas geschikt te maken voor de iPhone. Dat leidde uiteindelijk tot een beschermende glaslaag, die we nu kennen als Gorilla Glass.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Het verhaal laat zien dat Williams iemand is die dingen voor elkaar krijgt en bevestigt ook dat de keuze voor Williams als opvolger van Ive niet eens zo’n vreemde gedachte is. Williams zou veel meer interesse hebben in de look and feel van producten dan Tim Cook. Het verhaal over het gebruik van glas dateert uit 2017, toen Williams op bezoek ging in de Corning-fabriek in Kentucky. Daar werd ook bekendgemaakt dat Apple $200 miljoen zou investeren in Corning, zodat het bedrijf flexibel glas voor vouwbare schermen kan ontwikkelen. Er zijn geruchten dat Apple bezig is met een opvouwbare tablet of smartphone, die in de loop van 2020 op de markt kan komen. Williams zou daar intern al intensief bij betrokken zijn.

Overigens laat het verhaal ook zien dat het soms niet zo verstandig is om een eerste generatie product te kopen. Er is met man en macht gewerkt om Gorilla Glas op tijd af te krijgen, maar het was in juni 2007 nog maar de vraag hoe krasbestendig en duurzaam het uiteindelijk zou zijn. Het was nog niet eerder toegepast in een toestel dat door miljoenen mensen in broekzakken zou worden gedragen.

Meer Apple-historie vind je hier:

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.