IKEA Tradfri nieuwe producten 2019

IKEA heeft nu slimme inbouwspotjes en filamentlampen

IKEA heeft de nieuwe lampen onthuld die vanaf augustus en oktober in de winkel zullen liggen. Het gaat om een lamp met filament, een nieuwe lamp met kleine fitting en startersets. Daarnaast komt er een nieuwe IKEA Leptiter inbouwspot, die ook via Tradfri-remote te bedienen is.

We vonden de nieuwe producten al terug op de Nederlandse IKEA-site, al kan het wel per vestiging verschillen of ze al op voorraad zijn. De release van nieuwe producten verloopt bovendien per land nogal verschillend. Zo moeten de Duitsers voor de slimme Tradfri-stekker wachten tot februari 2020, terwijl de stekker in andere Europese landen al maandenlang verkrijgbaar is. Een ritje over de grens loont soms de moeite. In de VS krijgen ze voor het eerst ook de FLOALT-lichtpanelen, die in andere landen al geruime tijd verkrijgbaar zijn. Wat de nieuwe lampen betreft zijn is er keuze uit twee nieuwe lampen, nieuwe inbouwspots en starterkits.


Eerder schreven we dat de nieuwe IKEA-producten die eind van de zomer in de winkel liggen ondersteuning krijgen voor Zigbee 3.0. Er zijn steeds meer fabrikanten die hierop overstappen en dat is gunstig, want het zorgt ervoor dat producten beter met elkaar samenwerken.

Tradfri is tegenwoordig onderdeel van IKEA’s Home Smart-assortiment, waar ook de aanstaande rolgordijnen onder zullen vallen. Alle Nederlandse Tradfri-producten vind je hier.

IKEA Leptiter inbouwspot

IKEA heeft nieuwe inbouwspots uitgebracht, maar onder een andere naam: Leptiter. Deze led-inbouwspot is ook geschikt voor de badkamer (IP44) en is te bedienen met de Tradfri-remote of met je iPhone. Je kunt de verlichting aanpassen aan verschillende activiteiten, bijvoorbeeld warm licht voor een lekker bad en kouder licht om bij te werken. De lichtkleur kan variëren tussen 2200 Kelvin (warm licht), 2700 Kelvin (warmwit) en 4000 Kelvin (koudwit). De spotjes zijn al terug te vinden in de Home Smart-app.

IKEA Leptiter inbouwspot

Je kunt deze spotjes draadloos dimmen, maar ze zijn niet geschikt voor gebruik met een vaste dimmer. Uiteraard werkt het dankzij Tradfri ook met Amazon Alexa, HomeKit en Google Home. De spotjes kosten €19,99 per stuk en hebben energieklasse A+.

IKEA Leptiter inbouwspot

Filament-lamp van IKEA

IKEA gaat voor het eerst een filament-lamp uitbrengen met een standaard fitting (A19/E26). Deze ziet er wat anders uit dan de filament-lampen van Osram, die decoratieve gloeidraadjes hebben. Bij IKEA zie je alleen gloeiende staafjes. Wat ons daarbij opviel is dat de Amerikaanse versie van deze filament-lamp minder staafjes heeft, maar wel dezelfde verlichtingssterkte.

Tradfri filament-lamp IKEA
Links de Amerikaanse filament-lamp van IKEA, rechts de Europese.

Overigens is ook Signify van plan om een Philips Hue-lamp met filament uit te brengen, waarvan we wat hogere verwachtingen hebben. De lamp van IKEA heeft een verlichtingssterkte van 806 lumen en kan drie kleurtemperaturen aan: 2200 Kelvin (warm licht), 2700 Kelvin (warmwit) en 4000 Kelvin (koudwit). In Nederland ligt hij voor €17,95 in de winkel.

IKEA Tradfri E12 kleine fitting

Nieuwe Tradfri-lamp met kleine fitting

Zoek je een lamp met kleine fitting, dan heeft IKEA nu eentje met E12 in kleur en wit. Het ziet eruit als een traditionele lamp en past in kleinere armaturen. Met 600 lumen geeft de Europese variant van deze lamp relatief veel licht voor zo’n kleine lamp, al doet de Amerikaanse variant met 650 lumen het toch net iets beter. Hij kost kost €22,95. Hoewel we er vanuit gaan dat deze lampen ook Zigbee 3.0 ondersteunen staat het er niet bij. De productpagina’s bieden dan ook nauwelijks technische specs.

IKEA Starterskit 2019

Nieuwe Tradfri-starterkits

IKEA Heeft ook nieuwe starterkits op de markt gebracht, waarbij de nieuwste lampen al zijn inbegrepen. Voor $70 koop je een pakket met hub, draadloze afstandsbediening, twee E12-lampen en een E26-lamp. Je kunt voor $80 ook kiezen voor een andere starterskit, bestaande uit een hub, remote en twee E26-lampen met een verlichtingssterkte van 1.000 lumen. We vonden de sets nog niet terug op de Nederlandse IKEA-site, maar de prijzen zullen op een vergelijkbaar niveau liggen. Meestal betekent het een paar euro’s hoger, dus respectievelijk €75 en €85.

IKEA zou verder een bewegingssensor voor buitenshuis hebben gepland. Dat blijkt uit de onlangs vernieuwde IKEA Home Smart-app.

Bekijk ook

IKEA gaat Tradfri-lampen vervangen door nieuwe met Zigbee 3.0 producten

Niet alleen de Tradfri-app krijgt een nieuwe naam: ook de lampenserie zal voortaan onder de naam Home Smart in de winkel liggen. Bovendien komen er in augustus en oktober nieuwe producten in het assortiment, ook onder de naam Home Smart. De lampen krijgen ondersteuning voor Zigbee 3.0.

Vernieuwde IKEA-app

IKEA’s shoppingapp is onlangs ook vernieuwd. Het is volgens IKEA is het haar ‘kleinste winkel in Nederland’, namelijk op je smartphone. Je kunt vanuit de app direct producten kopen en laten thuisbezorgen. Frankrijk en Nederland hebben de primeur gekregen voor deze nieuwe app, als je in België woont zul je nog even moeten wachten.

De nieuwe app legt de nadruk op gebruiksgemak, heeft een verbeterde zoekfunctie en geeft productaanbevelingen en reviews.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.