Opladen nieuwe iPad kost in Nederland 2,68 euro per jaar

Het opladen van de nieuwe iPad kost gebruikers $1,36 per jaar, als je er van uitgaat dat je de iPad om de dag oplaadt. Dit stelt een onderzoek van de Electronic Power Research Institute (EPRI)

iPad chargingEr is veel te doen geweest over het opladen van de nieuwe iPad. De derde generatie iPad heeft een zwaardere batterij, waardoor het veel meer tijd kost om de iPad op te laden. Maar ben je er daardoor veel geld kwijt aan energiekosten? Het valt best mee, blijkt uit een onderzoek van het Electronic Power Research Institute (EPRI), een non-profit organisatie die onderzoek doet naar stroomverbruik. Op jaarbasis ben je maar 11,86 kilowattuur kwijt om de iPad op te laden. In Nederland komt dit neer op €2,68 per jaar.


We zijn daarbij uitgegaan van de gemiddelde prijs per kilowattuur van drie Nederlandse energiebedrijven: Essent, NLE en Oxxio (zie voetnoot). De Amerikanen zijn overigens veel goedkoper uit, want die betalen een lagere prijs per kilowattuur en komen daardoor voor de nieuwe iPad op jaarlijkse energiekosten van $1,36 uit. Ter vergelijking: een desktopcomputer kost op jaarbasis gemiddeld $28,21 aan energiekosten en een koelkast zelfs $65,72. De onderzoekers gingen er vanuit dat je de iPad om de dag volledig moet opladen.

EPRI probeerde er met het onderzoek achter te komen of de populariteit van tablets ervoor zorgt dat mensen opeens veel meer stroom verbruiken (omdat er een extra apparaat bij is gekomen), of dat het stroomverbruik juist vermindert (omdat de desktopcomputer minder wordt gebruikt). De conclusie: er is nauwelijks verschil te merken. Zelfs als het huidige aantal iPads van 67 miljoen wereldwijd zou verdrievoudigen, is de impact maar gering. Er is in dat geval slechts één kleine energiecentrale extra nodig om het toegenomen stroomverbruik te compenseren.

*Bij het berekenen van de Nederlandse prijs zijn we uitgegaan van drie gemiddelden. Essent hanteert voor 5 jaar vast een prijs van 21,73 cent per kWh (energiekosten iPad €2,58 op jaarbasis), de Nederlandse Energie Maatschappij rekent 23,44 cent per kWh (energiekosten iPad €2,78) en Oxxio rekent 22,75 cent per kWh (energiekosten iPad €2,69). Gemiddeld is dit €2,68.

Reacties: 26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.