Melding van Niet Storen tijdens autorijden op het toegangsscherm.

Opinie: Apple’s Niet storen tijdens autorijden helpt, maar er is nog een lange weg te gaan

Apple moet automodus verder uitbreiden

Uit een onderzoek blijkt dat de iPhone-functie Niet storen tijdens het autorijden een gunstig effect heeft op het gebruik van smartphones in het verkeer. Maar Apple zou nog meer kunnen doen om het gebruik van je iPhone in het verkeer te beperken.

Niet storen tijdens het autorijden helpt
Sinds iOS 11 is er op de iPhone een automodus genaamd Niet storen tijdens het autorijden. Met deze functie krijg je geen meldingen meer als je achter het stuur zit, zodat je minder afgeleid wordt. Uit onderzoek van een Amerikaanse verzekeraar blijkt nu dat deze functie daadwerkelijk helpt bij het verminderen van smartphonegebruik achter het stuur. Apple’s Niet storen tijdens het autorijden zorgt voor een daling van 8% bij smartphonegebruik. Maar er is nog een lange weg te gaan, want uit het onderzoek blijkt ook dat nog 37% van de gebruikers van de speciale Everdrive-app de smartphone gebruikt terwijl ze achter het stuur zitten. Apple moet daarom meer maatregelen nemen.

Uit het onderzoek blijkt dat gebruikers in een rit van 29 minuten de smartphone gemiddeld 3 minuten gebruiken. Het goede nieuws is dat uit dit onderzoek blijkt dat 70% van de deelnemers de automodus op de iPhone aan hebben staan. Tussen 19 september, de dag dat iOS 11 verscheen, en 25 oktober vorig jaar, is het gebruik van de iPhone achter het stuur bij deze mensen met 8% gedaald. De cijfers laten dus wel zien dat nog steeds veel mensen hun smartphone achter het stuur gebruiken, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de verkeersveiligheid.

Apple moet Niet storen tijdens het autorijden uitbreiden
Behalve het stilhouden van de meldingen, verstuurt Niet storen tijdens het autorijden ook een automatisch bericht als je een iMessage van iemand ontvangt terwijl je achter het stuur zit. Je kan dit bericht zelf aanpassen, zodat de ontvanger weet dat je achter het stuur zit en op een later moment antwoordt. Is het echt dringend, dan kan de verzender ook het woordje Urgent versturen om de melding alsnog door te laten komen.

Apple kan echter nog het nodige doen om de functie verder uit te breiden. In Nederland maken veruit de meeste mensen gebruik van WhatsApp. iMessage is een stuk minder populair, waardoor de werking van dit automatische bericht minder invloed heeft. Het zou Apple dan ook sieren als ze ontwikkelaars met iOS 12 de mogelijkheid geven om ook gebruik te maken van deze functie. Hierdoor kan bijvoorbeeld ook een WhatsApp automatisch een berichtje doorsturen naar de verzender, wat Niet storen tijdens het autorijden in één klap een stuk praktischer maakt op de Nederlandse snelwegen.

Ook CarPlay helpt
Een andere manier om het smartphonegebruik in de auto te beperken is CarPlay. Als je iPhone met CarPlay verbonden is, worden meldingen van andere apps ook stilgehouden. Je iPhone trilt dan niet en op je Apple Watch krijg je ook geen notificaties, wat zorgt voor minder afleiding. Bovendien kun je dankzij CarPlay WhatsApp en iMessage veiliger gebruiken, omdat ze werken via Siri. Het nadeel van CarPlay is dat je voor navigatie alleen gebruik kunt maken van Apple Kaarten. Het wordt daarom tijd dat Apple ook andere navigatie-apps toestemming geeft tot CarPlay, zodat ook liefhebbers van Waze en Google Maps deze stand eerder zullen gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 april 2018, 12:31
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen auto, verkeer

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.