Navdy auto dashboard

Navdy is slim iPhone-dashboard voor iedere auto

De Navdy is een slim dashboard voor alle auto's waar geen CarPlay of Google Auto voor beschikbaar is. Zo zie je berichten op het raam.

De grote smartphone-bedrijven hebben hun tanden gezet in je auto: Apple wil met CarPlay informatie van je iPhone op het dashboard van je auto krijgen, terwijl Android Auto een Google-alternatief moet worden. Allemaal leuk en aardig, maar wat als je auto al deze technologie niet ondersteunt? Daar wil de nieuwe Navdy een oplossing voor bieden. Dit is namelijk een kleine projector voor je dashboard die je met je iPhone koppelt.

Navdy auto dashboard

De Navdy toont binnenkomende sms’jes, tweets, Facebook-berichten en notificaties van andere apps. Applicaties met Navdy-ondersteuning kunnen daarnaast speciale informatie tonen. Zo kan bijvoorbeeld een Navigatie-app je huidige route laten zien. Hoe veelzijdig de Navdy wordt, zal uiteindelijk afhangen van de populariteit. Veel ontwikkelaars zullen immers pas ondersteuning bieden als de Navdy een serieuze speler lijkt te worden.

Je bedient de Navdy met handbewegingen boven je stuur of met stemherkenning. Het idee is dat je op de weg blijft letten terwijl je bijvoorbeeld reageert op een sms-bericht of een tweet verstuurt. Veel van deze stemherkenningscommando’s zijn op het moment al aanwezig in Siri, maar met de Navdy zie je ook ondersteunend beeld. De kans is echter groot dat er eerst alleen Engelse stemherkenning zal bieden, zoals ook bij Siri het geval is. Het apparaat zelf draait overigens op een (afgeschermde) versie van het Android-besturingssysteem.

Omdat de Navdy je toegang geeft tot informatie terwijl je op de weg blijft letten, zou dit een vrij veilige manier zijn om je iPhone te gebruiken in de auto. Een theorie waar echter niet iedereen het mee eens is. Een onderzoek concludeerde afgelopen jaar bijvoorbeeld dat het gebruik van Siri net zo gevaarlijk is als sms’en achter het stuur. Met Siri blijf je ook op de weg letten terwijl je de iPhone gebruikt, maar je reactiesnelheid in het verkeer neemt flink af. De Navdy biedt weer wat extra afleiding achter het stuur, wat op papier net zo riskant is.

De Navdy lijkt voornamelijk een alternatief voor bijvoorbeeld CarPlay. Apple’s autodienst heeft wel een streepje voor: omdat CarPlay door Apple wordt aangeboden, is de integratie een stuk nauwer. Niet iedere auto kan echter CarPlay gebruiken, terwijl je voor de Navdy alleen een leeg dashboard nodig hebt. Geïnteresseerd? Dan kun je de Navdy bestellen voor 299 dollar – plus 30 dollar aan verzendkosten.

Alternatieven zijn bijvoorbeeld de Garmin HUD en Hudway.

Tipgever: Diederik

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 augustus 2014, 9:25
Categorie Accessoires
Onderwerpen auto, carplay, dashboard

CarPlay

Apple CarPlay is dé functie voor in de auto, zodat je belangrijke opties van je iPhone via het scherm van je autoradio kan bedienen. Haal meer uit CarPlay met deze tips en apps!

CarPlay

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.