iCulture vergelijkt: Android Auto versus Apple CarPlay

Google heeft Android Auto onthuld, een Android-interface voor in je auto. Het gaat de concurrentie met Apple's CarPlay aan. Wat is beter?

CarPlay headerGoogle heeft Android Auto onthuld, waarmee je functies van je Android-telefoon op het infotainmentsysteem van de auto kunt weergeven. Denk daarbij aan navigatie, berichten versturen en muziek luisteren. Daarmee is Android Auto een directe concurrent van Apple’s CarPlay. Maar met welke van de twee ben je het beste af? We zetten de twee tegenover elkaar en constateren met welk aanbod je het beste de weg op kan.

Hoe werken Android Auto en Apple CarPlay?

De werking van Apple’s en Google’s autosoftware komt grotendeels overeen. Op het gebied van ondersteuning van automerken en apps heeft Google een voorzichtige voorsprong.

Apple CarPlay

carplayJe koppelt een iPhone met minimaal iOS 7.0 via een kabeltje aan het autosysteem (later zal ook verbinding via Wi-Fi mogelijk worden). Vervolgens wordt alles wat je op je iOS-apparaat doet weergegeven op het beeldscherm in de auto. Via het scherm, spraakcommando’s en eventueel knoppen in de auto heb je toegang tot diverse functies van de iPhone. Door Siri verzoekjes te sturen kan je bellen, terugbellen en voicemails terugluisteren. Ook kunnen berichten gedicteerd worden. De spraakgestuurde functies zijn afhankelijk van Siri, dus helaas laat volledige Nederlandse ondersteuning nog steeds op zich wachten.

De nadruk van Apple’s CarPlay ligt momenteel nog erg op eigen diensten. Zo kan je navigeren via Apple Kaarten, dat adressen kan ophalen uit je agenda, berichten, e-mails en contactenlijst. Op het gebied van muziek ben je niet gebonden aan iTunes. Apple zegt dat andere audio-apps ook te gebruiken zullen zijn. Let wel op: zolang Siri niet Nederlandstalig is, zal Apple CarPlay vermoedelijk niet in Nederland en België werken.

Android Auto

Android Auto bellen en gebeld wordenAndroid Auto werkt als je een Android-toestel met firmware Android L of nieuwer aansluit op het infotainmentsysteem in je auto. De auto of het infotainmentsysteem moeten wel Android Auto ondersteunen. Het hoofdscherm van Android Auto lijkt op de kaartenbak van Google Now, waarbij de informatie op verschillende kaarten staat. Het werkt hand in hand met stemopdrachten, waarbij Google vergevorderd is in de Nederlandse taal. Zo kan je om openingstijden van een winkel vragen, opdracht geven om muziek te spelen of een bestemming opgeven, waarna Google Maps je er naartoe navigeert. Ook kan je berichten dicteren. Volgens Google is de bediening volledig met je stem te doen en hoef je het touchscreen dus niet aan te raken. Behalve de kaartenbak, kan je ook kiezen voor aparte schermen over navigatie, telefoonfuncties, muziek en autoinformatie.

In hoeverre Google’s stembediening ook geldt voor de verschillende apps die je installeert, is niet helemaal duidelijk. Maar met de ondersteuning voor applicaties zit het goed. Elke ontwikkelaar staat het vrij om een extra interface in de app in te bouwen die wordt ‘uitgezonden’ vanaf het Android-toestel naar het infotainmentsysteem. Om bijvoorbeeld Spotify te gebruiken in Android Auto, gebruik je gewoon de normale Spotify-app die een auto-interface heeft. En dus niet een aparte Spotify-app speciaal voor in de auto.

Welke apps ondersteunen Apple CarPlay en Android Auto?

De ondersteuning van applicaties lijkt op elkaar en zal dat vermoedelijk ook blijven doen: het is voor apps een fraaie meerwaarde ten opzichte van de concurrentie om ook in de auto aanwezig te zijn. Bovendien zijn veel audio-apps voor iOS en Android verkrijgbaar.

Apple CarPlay

Je bent gelukkig niet beperkt tot Apple’s eigen iTunes en Podcasts. Muziekstreamingdienst Spotify en podcastapp Stitcher worden ook ondersteund, net zoals de Amerikaanse apps iHeart Radio, At Bat en Apple’s eigen muziekstreamingdienst Beats Music.

muziek-dashboard-carplay

Android Auto

Android Auto gaat van start met een handvol apps die vooral voor audiovermaak tijdens de rit moeten zorgen. Muziekstreamingdienst Spotify, radio-app TuneIn Radio, voorlees-nieuwsapp Umano en podcastapps Pocket Casts en Stitcher ondersteunen het al bijvoorbeeld, net als de Amerikaanse toepassingen iHeart Radio, Songza, Pandora en At Bat.

Welke automerken ondersteunen Android Auto en Apple CarPlay?

Zowel Apple als Google krijgen al behoorlijk wat autofabrikanten mee in hun ondersteuning van CarPlay en Android Auto. Toch ontbreken er bij beide telefoonmakers grote namen.

Apple CarPlay

Ferrari, Mercedes en Volvo zijn de voortrekkers in de ondersteuning van Apple CarPlay. In 2014 brengen ook Honda, Hyundai en Jaguar nog (Amerikaanse) auto’s uit die CarPlay ondersteunen. Toezeggingen van ondersteuning zijn er verder van Nissan, Peugeot, Citroën, Land Rover, BMW, Ford, Kia, Mitsubishi, Opel, Chevrolet en Dodge. Een belangrijke speler die ontbreekt is de Volkswagen-groep, met VW, Seat en Skoda (Audi heeft wel ondersteuning aangekondigd). Ook Renault, Fiat en Alfa Romeo zijn afwezig. Mercedes zegt CarPlay middels updates van het infotainmentsysteem ook in reeds leverbare auto’s te ondersteunen. Als jouw automerk geen CarPlay ondersteunt kun je straks bij Pioneer of Alpine terecht om je bestaande autosysteem aan te passen voor CarPlay.

Android Auto

Android Auto haakt in op Google’s eigen Automotive Alliance, een verbond tussen automerken en elektronicaleveranciers om het infotainmentsysteem in de auto open te zetten voor opties. Behoorlijk wat automerken doen al mee: Abarth, Acura, Alfa Romeo, Audi, Bentley, Chevrolet, Chrysler, Dodge, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Infinity, Jeep, Kia, Maserati, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Opel, RAM, Renault, Seat, Skoda, Subaru, Suzuki, Volkswagen en Volvo zijn van de partij. Ondersteuning is er vanaf eind 2014. Een belangrijke speler die ontbreekt is de PSA-groep van Peugeot en Citroën.

Automerken die aan beide initiatieven meedoen zijn onder andere Audi, Honda, Hyundai, Opel en Volvo.

CarPlay auto's 2014

De eerste indrukken

Apple CarPlay

CarPlay ziet er bekend uit: het bevat grote appiconen zoals je ze ook van de iPhone kent, waarbij je door verschillende schermen kan vegen. Omdat Siri niet Nederlandstalig is, is de bruikbaarheid van CarPlay voor het dicteren van berichten een stuk minder nuttig dan Google’s oplossing momenteel. Ook lijkt het in ieder geval onder iOS 7 uitgesloten dat je andere apps met spraakbesturing kan bedienen. Een video-impressie van CNET geeft een uitgebreide blik van CarPlay. Andere navigatieapps dan Apple’s Kaarten worden nog niet ondersteund. Let op: zolang Siri niet Nederlandstalig is, zal Apple CarPlay vermoedelijk niet in Nederland en België werken.

Android Auto

Android Auto ziet er overzichtelijk uit, met de kaartenbak als hoofdscherm. Met knoppen onderin navigeer je naar de standaard muziekspeler, berichten en auto-informatie als de autofabrikant die aanlevert. Met een dubbele tik op de audioknop onderin, kan je kiezen uit de andere audio-apps die Android Auto ondersteunen en die je geïnstalleerd hebt. The Verge noemt het systeem ‘lang niet zo responsief als je telefoon, maar een stuk sneller dan het systeem dat al in je auto zit’. Andere navigatieapps worden nog niet ondersteund.

Android Auto muziek spelen iOS

Benodigdheden voor Android Auto en Apple CarPlay

Apple CarPlay

  • Een nieuw model van de automerken die Apple CarPlay ondersteunt (verifieer de ondersteuning bij de dealer).
  • OF: een nieuw aftermarket infotaintmentsysteem van Pioneer of Alpine die Apple CarPlay ondersteunt
  • Een iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s met iOS 7.0 of nieuwer.
  • Een Lightning-to-USB-kabel.
  • Let op: zolang Siri niet Nederlandstalig is, zal Apple CarPlay vermoedelijk niet in Nederland en België werken.

Android Auto

  • Een nieuw model van de automerken die Android Auto ondersteunt (verifieer de ondersteuning bij de dealer).
  • OF: een nieuw aftermarket infotainmentsysteem van Alpine, Clarion, CloudCar, Delphi, Freescale, Fujitsu, Harman, JVC Kenwood, LG, Parrot, Pioneer, Renesas of Symphony Teleca.
  • Android-telefoon met het zojuist aangekondigde besturingssysteem Android L of nieuwer.
  • Een USB-kabel.

Conclusie: Apple heeft wat in te halen

Apple was precies een jaar eerder met het presenteren van CarPlay, dat toen nog iOS in the Car heette. Onder de toenmalige werknaam iOS in the car werden bijna alle functies waarover je in dit vergelijk leest, in juni 2013 al uit de doeken gedaan. Google heeft dus even op zich laten wachten.

Maar voor Nederlande en Belgische gebruikers neemt Android Auto wel een beduidende voorsprong. Omdat het er naar uitziet dat CarPlay niet beschikbaar zal komen in Nederland en België zolang Siri onze taal niet spreekt, is het op dit moment een vergelijking die scheef trekt. Google heeft bewezen goed met Nederlandse spraakcommando’s overweg te kunnen en op ondersteuning van automerken, apps en vooral fabrikanten van infotainmentsystemen, scoort Android Auto beter. Apple heeft wat in te halen.

Lees alles over CarPlay in ons dossier CarPlay.

Android Auto-foto’s: The Verge

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Onderwerpen android, auto, carplay, culture vergelijkt
Software iOS