Apple europa

Apple: Nederland telt 18.300 iOS- en Mac-ontwikkelaars

Apple is naar eigen zeggen verantwoordelijk voor 629.000 Europese banen. Daarnaast telt Nederland 18.300 betalende ontwikkelaars.

Apple europaApple is binnen Europa verantwoordelijk voor maar liefst 629.000 banen. Dit beweert Apple op een speciale pagina. Op de site wordt Apple’s invloed op de Europese banenmarkt uitgebreid onder de loep genomen, waarbij ook de Nederlandse industrie aan bod komt. Volgens Apple betalen maar liefst 18.300 Nederlanders voor Apple’s ontwikkelaarsprogramma.

Deze 18.300 Nederlanders kunnen allemaal apps ontwikkelen voor iOS of OS X en uitbrengen in de App Store. Daar betalen ze 99 dollar per jaar voor. Het Verenigd Koninkrijk telt de meeste ontwikkelaars: daar zijn er maar liefst 61.100 actief.

Apple ontwikkelaars per land
De hoeveelheid geregistreerde ontwikkelaars bij Apple per land

Apple neemt de algemene, Europese cijfers uitgebreid onder de loep. Hieruit blijkt het volgende:

  • Apple is verantwoordelijk voor 629.000 bannen binnen Europa
  • 497.000 van deze banen zijn afhankelijk van de App Store.
  • 132.000 Europese banen worden direct of indirect door Apple ondersteund.
  • 116.000 banen zijn ontstaan bij andere bedrijven, naar aanleiding van Apple’s groei.
  • Apple telt zelf 16.000 werknemers binnen Europa.

Van de 16.000 Apple-medewerkers binnen Europa, zijn er op het moment 400 actief binnen Nederland. Het gaat hierbij voor een groot deel om Apple Store-medewerkers: volgens Apple werken er bij iedere Apple Store gemiddeld meer dan 100 mensen.

Op de pagina staan bovendien nog veel meer statistieken, over bijvoorbeeld de hoeveelheid Apple Stores en leveranciers binnen Europa. Hiermee biedt Apple een kijkje in eigen gegevens, al is niet alle data zwart op wit. Onderaan de pagina staan namelijk een paar clausules. De hoeveelheid App Store-banen is bijvoorbeeld afkomstig van een onderzoek door Vision Mobile. De 132.000 banen ondersteund door Apple zijn op basis van verkoopcijfers binnen de zakelijke markt. Hoe meer bedrijven Apple-producten kochten, hoe hoger dit cijfer werd.

Apple is op het moment druk bezig om de invloed van de App Store onder de aandacht te brengen. Gisteravond werd bijvoorbeeld bekendgemaakt dat de App Store in juli een recordomzet heeft gemaakt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 augustus 2014, 9:49
Categorie Apple
Onderwerpen apple, cijfers, europa

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.