Garmin HUD Europe: navigatie-app voor voorruitprojector uitgebracht

Garmin HUD Europe voor iPhone is de nieuwe navigatie-app van de Garmin HUD+, een apparaat dat route-aanwijzingen op je voorruit projecteert.

garmin hud breedGarmin heeft een eigen app uitgebracht voor de Garmin HUD+ (Heads Up Display), een apparaat dat routeaanwijzingen aan de binnenkant van je autoruit projecteert. De Nederlandstalige app heet Garmin HUD Europe en zet binnen Europa gedetailleerde navigatie-instructies over naar je Garmin HUD+-apparaat. Garmin bracht het Garmin HUD+-apparaat uit omdat de markt voor navigatiesystemen afbrokkelde nu bijna iedereen een smartphone heeft. Ze zagen de HUD als nieuwe manier om geld te verdienen. De simpelere versie van de Garmin HUD+ bespraken we eerder; deze is te gebruiken met navigatie-apps Navigon en Garmin’s StreetPilot. De Garmin HUD+ is echter speciaal ontworpen voor gebruik met deze nieuwe applicatie.


Om Garmin HUD Europe te gebruiken moet je jouw iPhone via Bluetooth aan het Garmin HUD+-apparaat koppelen. Vervolgens moeten gebruikers WLAN navigatiekaarten en systeembestanden downloaden. Daarna kun je meteen op pad: de applicatie stuurt nu route-informatie naar het apparaatje, die deze gegevens op de voorruit projecteert. Om die projectie optimaal te laten verlopen moet je het apparaat op je dashboard plaatsen en plak je aan de binnenkant van je ruit een stukje transparante film. Daarop krijg je dan je huidige snelheid, de maximaal toegestane snelheid en een pijl met de volgende afslag te zien. Als je liever niets op je voorruit plakt kun je ook een reflectorlens aan de projector bevestigen. Er wordt rekening gehouden met fel zonlicht, zodat je ook in tropische oorden de aanwijzingen goed kunt aflezen. Zodra het donker wordt schakelt de projector automatisch over naar nachtstand.

routenavigatie

De kaarten in de app zijn afkomstig van HERE en heeft dus kaartdekking van NAVTEQ. Garmin HUD Europe is een gratis applicatie, maar extra functies zijn als in-app aankopen beschikbaar. Het is bijvoorbeeld mogelijk om Traffic Live aan te schaffen, waarmee je op de hoogte blijft van de verkeerssituatie en wordt gewaarschuwd bij verkeersbelemmeringen. De projector laat dan vertragingen, ongevallen en flitscamera-locaties op je voorruit zien. Andere in-app aankopen zijn Sound & 3D (navigatie met gesproken straatnamen, 3D-gebouwaanzichten en 3D Panorama Weergave) en Urban Guidance: voetgangernavigatie die rekening houdt met openbaar vervoer.

Garmin bouwde een heel imperium op met GPS-navigatieapparatuur voor auto’s, vaartuigen en offroad-navigatie. Maar als iedereen een smartphone op zak heeft, ga je geen honderden euro’s extra meer uitgeven voor een los navigatie-apparaat. Met alleen software verkopen loop je ook gevaar, want piraterij zorgt ervoor dat lang niet iedereen betaalt. Bovendien bieden Apple, Nokia en Google tegenwoordig gratis software aan. Met de Garmin HUD profiteert het bedrijf van twee dingen: ze kunnen de hardware én de bijbehorende software verkopen, terwijl gebruikers zelf bepalen welke smartphone ze gebruiken.

Het systeem van Garmin werkt met een apart apparaat onder je voorruit, maar er komen de laatste tijd ook steeds meer apps uit die geen gebruik maken van een accesoire. Apps als Hudway, Sygic en HeadsUP vragen je gewoon om je smartphone op je dashboard te leggen, zodat alle informatie direct vanaf je iPhone kan worden geprojecteerd. Dit type apps werkt echter alleen goed als het schemert of donker is, terwijl het Garmin HUD+-apparaat juist op verschillende weers- en lichtomstandigheden is ingesteld.

De Garmin HUD+ kost €179 in de Nederlandse Garmin-webwinkel.

Downloaden: Garmin HUD Europe (gratis, iPhone, iOS 5.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 januari 2014, 13:50
Categorie Navigatie
Onderwerpen garmin, projector

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.