Hudway voor iPhone projecteert GPS-gegevens op je voorruit

De Hudson app maakt een beamer van je iPhone, door GPS-gegevens op je voorruit je projecteren. Het idee is goed, maar of het ook werkt?
Lisa van der Velden - · Laatst bijgewerkt:

HudwayDe nieuwe Hudway-app doet aardig wat stof opwaaien. De gratis app maakt een soort beamer van je iPhone, door GPS-gegevens op je voorruit je projecteren. Je hoeft hiervoor alleen een route te kiezen en de iPhone op je dashboard vlakbij de autoruit leggen. De Russische ontwikkelaars willen hiermee naar eigen zeggen rijden veiliger maken, omdat je op deze manier onderweg niet op je telefoon of naar het ingebouwde navigatiesysteem hoeft te kijken. Een sympthatiek initiatief, mits de app ook goed werkt.

Om Hudway te gebruiken leg je de iPhone op je dashboard, het liefst op een slipvrije ondergrond of ergens waar hij niet kan schuiven. Je start de app, kiest de start- en eindlocatie en klikt op ‘Build a route’. De app geeft je vervolgens een aantal routes om uit te kiezen, op basis van de gegevens van Google Maps. Kies er een en klik op start. Je krijg nu een zwart scherm te zien, waar je op kunt tikken voor het bedieningspaneel. Op dit moment ziet Hudway er nog uit als een regulier navigatiesysteem, maar je kunt op HUD tikken om de gegevens op je ruit te projecteren. Het scherm van je iPhone geeft de route nu omgekeerd weer, zodat het goed op de voorruit terecht komt.

In dit paneel kun je ook de helderheid van de route aanpassen en kiezen hoe veel meters de app van de route laat zien. Daarnaast zijn er in het bedieningspaneel drie knoppen die je alleen in de Pro-versie kun gebruiken, maar die je wel voor vijf minuten kunt uitproberen. Tik hierop om de verschillende weergaven van de route te bekijken. Eén weergave maakt de weg waarop je rijdt bijvoorbeeld rood in plaats van wit, terwijl de andere alleen de zijkanten van de wegen laat zien, zodat je zo min mogelijk poespas op de voorruit hebt. Je kunt deze functies kopen via een in-app aankoop van €1,79. De app advertentievrij maken kost je €0,89.

hudway routehudwayweg

Er zijn helaas ook een aantal punten op Hudway aan te merken. De app werkt volgens veel testers alleen goed bij donkere omstandigheden, omdat de projectie overdag onduidelijk is. Daarnaast onthoudt de app alleen routes en niet de begin- of eindlocaties, wat betekent dat de app je kwijt is wanneer je van een route afwijkt. Om de reis met GPS te herpakken moet je stoppen en opnieuw een route berekenen en starten. Dat is anno 2013 toch slordig, op zijn zachtst gezegd.

Deze nadelen ten spijt zijn er ook een aantal argumenten voor het proberen van Hudway te zeggen. Allereerst hebben de ontwikkelaars zelf aangegeven dat Hudson vooral bedoeld is als een extra veiligheidsmaatregel bij slecht zich in de auto. Dus ‘s nachts, of bij zware regen. In dat opzicht was de kritiek enigszins te voorspellen. Het is bovendien nog maar de vraag of iemand op een bloedhete dag uberhaupt zijn iPhone graag in de volle zon op zijn dashboard wil leggen. Daarnaast zijn er tegenwoordig allerlei professionelere systemen – zogenaamde HUD’s – die doen wat Hudway doet, maar dan beter en voor een stuk meer geld. Bijvoorbeeld de HUD van Garmin. Hudway is een prima app om eens uit te proberen of zoiets wat voor je is. Tot slot is Hudway net begonnen, en heeft het nog de kans om naar feedback te luisteren en een aantal eigenschappen te verbeteren. Het idee is goed, maar nu moet nog aan de uitvoering worden gewerkt.

Downloaden: Hudway (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 december 2013, 14:35
Categorie Navigatie
Onderwerpen hudson, Navigatie, projector

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.