Microsoft Surface Go in de hand

Is de Microsoft Surface Go een bedreiging voor Apple’s iPad?

Microsoft heeft een kleinere en goedkopere variant van de Surface Pro aangekondigd. De Surface Go is een tablet voor consumenten die voor 400 dollar in de winkel ligt. Het scherm is vergelijkbaar met dat van de standaard iPad. Moet Apple zich zorgen gaan maken?

Microsoft Surface Go

De Surface Pro is over het algemeen goed ontvangen. Er was alleen één kritiekpunt: het apparaat was te duur. Daarom heeft Microsoft nu een goedkopere tablet met de naam Surface Go aangekondigd, en die komt gevaarlijk dicht in de buurt van Apple’s goedkope 9,7-inch iPad. De Surface Go heeft een schermresolutie van 1800 bij 1200 pixels en biedt in het instapmodel 64GB opslag. De accuduur is negen uur en het apparaat wordt geleverd met Windows 10 S, de uitgeklede variant van Windows waarmee je alleen apps uit de officiële Microsoft Store kunt installeren. Eventueel kun je upgraden naar Windows 10. Dat kan zelfs zonder verdere kosten.


Microsoft Surface Go zijkant

Verder beschikt de Surface Go over een USB C 3.1-aansluiting. Bedienen doe je met je vingers, de Surface Pen, een speciaal toetsenbord en/of een Bluetooth-muis. Binnenin vind je een Intel Pentium Gold dual core-processor met een kloksnelheid van 1,6GHz (ja, er worden nog steeds Pentium-chips gemaakt!). Het werkgeheugen bedraagt minimaal 4GB. Met een gewicht van 520 gram is deze Microsoft-tablet wel wat zwaarder dan de 9,7-inch iPad die 469 gram op de weegschaal brengt.

Met de Surface Connector-poort kun je de Surface Go opladen en aansluiten op een desktop-dock, maar je kunt voor het opladen ook de USB C-aansluiting gebruiken. Vanaf 29 augustus ligt de Microsoft Surface Go in de Nederlandse schappen. Je betaalt er 449 euro voor.

Prijs en opslag
Is dit nu een bedreiging voor de Apple iPad? Wat de prijs van €449 betreft in ieder geval niet: bij Apple betaal je €359 voor het instapmodel, al heeft die wel minder opslag: 32GB in plaats van 64GB. Voor mensen die een huis-tuin-en-keuken-tablet zoeken om wat te internetten en te streamen maakt de opslag niet zoveel uit.

Wat opslag betreft heb je bij Microsoft keuze uit 64GB eMMC-opslag of je kunt uitbreiden naar 128 of 256GB SSD-opslag. Dit kun je verder uitbreiden met microSD-kaartjes. Je hebt bij Microsoft dus wat meer keuze en kunt meer uitbreiden, want de iPad is er alleen in 32GB en 128GB zonder uitbreidingsmogelijkheden. Bij beide bedrijven lopen de prijzen wel snel op. Wil je 8GB RAM en 128GB opslag, dan zit je al op $549 en dat is $150 meer dan het instapmodel die in de VS $399 gaat kosten. Bij Apple lopen de prijzen ook snel op als je meer opslag of een 4G-functie wil.

Microsoft Surface Go met toetsenbord

Formaat en scherm
Het formaat van 9,7-inch en 10-inch ligt dicht bij elkaar. Microsoft had al langer de Surface 3 met 10,8-inch scherm maar die schoot tekort op het gebied van prestaties en was 100 euro duurder dan de Go. Eigenlijk zou je deze nieuwe tablet de Surface 4 kunnen noemen, al heeft Microsoft gekozen voor een nieuwe naam om te benadrukken dat het een nieuwe richting wil inslaan. De pixeldichtheid is bij de iPad wel wat hoger: met 2048 x 1536 op 9,7-inch zie je bij Apple meer pixels per vierkante centimeter dan bij de 1800 x 1200 resolutie op het 10-inch scherm van Microsoft. Apple’s iPad gaat met een batterijduur van 10 uur ook wat langer mee dan de 9 uur van de Surface Go.

Materialen en design
Wat de keuze van materialen betreft zit je bij zowel Apple als Microsoft goed. De Surface Pro heeft een behuizing van magnesium en een stevige scharnier waarmee je de tablet rechtop kunt zetten. Wel vinden we de Surface Go nogal dik aan de randen: terwijl de iPad er elegant uitziet met z’n afgeronde hoeken en smalle randen is de Go een dikke plak metaal.

Microsoft Surface Go accessoires

Accessoires
Net als bij Apple kun je een los toetsenbord kopen, dat bekleed is met een textiellaagje. Bij Microsoft is gekozen voor alcantara-achtig materiaal met toetsen die een klikgeluid geven. Er zit ook een trackpad op. Je betaalt $99 voor het zwarte toetsenbord en $129 voor de gekleurde modellen. De Surface Pen kost $99 extra, vergelijkbaar met de kosten van een Apple Pencil.

Microsoft Surface Go plat neergelegd

Software
De beperking van Windows 10 S en het feit dat je bent aangewezen op de Microsoft Store geldt natuurlijk ook bij Apple. Buiten de App Store om kun je geen apps installeren (tenzij je gaat jailbreaken, maar dat is voor veel mensen net een brug te ver). Wel is het zo dat je bij Apple beter uit bent; met 1,3 miljoen apps die voor de iPad zijn geoptimaliseerd kun je altijd wel iets geschikt vinden.

Vroeger zou de vertrouwdheid met Windows nog een argument zijn geweest om voor een Microsoft-tablet te kiezen. Verkopers in elektronicawinkels prezen de Windows Phones regelmatig aan omdat het zo fijn samenwerkte met Office op de pc (en omdat ze er misschien een betere marge op kregen dan op de iPads van het zuinige Apple). Maar dat argument geldt niet meer: iedereen is tegenwoordig vertrouwd met het bedienen van iPads en Office is al jarenlang op de iPad te gebruiken.

Conclusie
Is de Microsoft Surface Go nu een bedreiging? Waarschijnlijk niet. Eerdere Surface-modellen probeerden te concurreren met de iPad Pro. Maar toch blijken de zakelijke gebruikers – ondanks fanatiek gebruik van Windows-computers op het werk – de voorkeur te geven aan Apple. Consumenten die een goedkope tablet zoeken en allergisch zijn voor Apple zullen eerder kijken naar de goedkope modellen van merken als Samsung of de échte budget-tablets die bij Kruidvat in de schappen liggen. We denken dan ook niet dat Apple zich druk hoeft te maken. In het middensegment, waarmee Microsoft zich met deze nieuwe tablet richt, is de iPad al heer en meester.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 juli 2018, 12:09
Categorie Achtergrond
Onderwerpen microsoft, surface
9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.