Microsoft Office for Mac 2011

Microsoft Office 2011 voor Mac-support stopt binnenkort, dit zijn je opties

Gebruik je Microsoft Office 2011 voor de Mac? Microsoft stopt met de support, dus het is tijd om naar alternatieven en andere opties uit te kijken!

Gebruik je nog steeds Microsoft Office voor Mac 2011, dan is het misschien tijd om binnenkort naar iets anders uit te kijken. Microsoft stopt namelijk op 10 oktober 2017 met de support en er komen geen updates meer.

Microsoft Office for Mac 2011

Microsoft Office 2011: geen support meer

Microsoft Office 2011 voor de Mac zal voorlopig gewoon blijven werken. Maar er er zijn twee redenen om toch naar iets anders uit te kijken. Ten eerste komen er geen updates meer, waardoor ook geen beveiligingslekken meer zullen worden gepatcht. Bovendien gaat Apple op termijn stoppen met de ondersteuning voor 32-bit apps. High Sierra is waarschijnlijk de laatste macOS-versie die nog 32-bit apps toestaat.

Vanaf 2018 zul je dus de overstap naar een ander kantoorpakket moeten maken. Wat High Sierra betreft geeft Microsoft nog geen garanties dat het goed werkt.

Ze schrijven:

Word, Excel, PowerPoint, Outlook and Lync have not been tested on macOS 10.13 High Sierra, and no formal support for this configuration will be provided.

Office 2011 cd

Office 2011 alternatieven

Gelukkig heb je op dit moment wel wat opties. Dit zijn de meest voor de hand liggende:

  • Weiger voorlopig de update naar High Sierra en blijf Office 2011 gewoon gebruiken. Je kunt dan in de loop van 2018 rustig zoeken naar een andere oplossing. In de komende maanden mag je dan geen updates van macOS en Microsoft Office installeren, waardoor je wel wat meer bloot staat aan beveiligingslekken en andere kwetsbaarheden. Maar het is een ‘luie’ oplossing die voor sommige mensen misschien wel interessant klinkt.
  • Stap over naar Office 2016 voor de Mac. Dit zijn pakketten waarbij je een eenmalig bedrag betaalt voor installatie op één computer. Er zijn twee varianten die in aanmerking komen voor thuisgebruikers. Office Home & Student 2016 is de goedkoopste optie, maar bevat geen Outlook. Met het iets duurdere Office Home & Business 2016 krijg je wel Outlook meegeleverd.
  • Neem een abonnement op Office 365 en betaal voortaan jaarlijks voor je Office-gebruik. Dit kost rond de €100 per jaar, maar je kunt goedkoper uit zijn als je student bent of het via je werkgever of opleidingsinstituut kunt afsluiten. Dit is de optie die Microsoft het liefste ziet, omdat het jaarlijkse inkomsten voor ze oplever. Het heeft ook wel wat voordelen. Zo krijg je meer OneDrive-opslag, extra Skype-belminuten en gebruik van de iOS-apps (inclusief bewerkingsfuncties op grotere iPads). Je kunt kiezen uit Office 365 Personal (één gebruiker) of Office 365 Home (vijf gebruikers).

Alternatieven: Apple, Google of open source

Er zijn uiteraard nog meer alternatieven. Zo zou je kunnen kiezen voor Apple’s iWorks-pakket dat sinds een tijdje gratis te gebruiken is voor iedereen. Met de tekstverwerker Pages, het spreadsheetpakket Numbers en de presentatiesoftware Keynote kun je vrijwel hetzelfde als met Office, al zul je wel iets meer moeten regelen als je vaak samenwerkt Office-gebruikers. Samen aan een document werken gaat nu eenmaal makkelijker als iedereen hetzelfde pakket gebruikt. Voor mensen die veel met cijfers moeten werken is Excel vaak een krachtiger oplossing dan Numbers, terwijl het bij Keynote vaak omgekeerd is: Keynote heeft een betere reputatie dan het veelgebruikte PowerPoint.

iWork- en iLife-apps

Voor mensen die (ook realtime) moeten samenwerken is Google Documenten misschien een betere optie. Wil je liever niets betalen, dan zou je ook kunnen kijken naar de vele open source OpenOffice-varianten. Het ligt er vooral aan of je zelfstandig aan documenten werkt, die je vervolgens in het gewenste formaat ‘over de schutting gooit’ of dat je constant documenten moet uitwisselen met collega’s. In dat laatste geval kan het slimmer zijn om voor een oplossing te kiezen die werkt met standaard bestandsformaten die voor iedereen leesbaar zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 augustus 2017, 12:12
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen microsoft, microsoft office, office
Devices Mac, MacBook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.