Maximale prijs MacBook Pro

Gaat Apple’s stillere MacBook Pro-toetsenbord nog meer klachten oplossen?

De eerste ervaringen zijn binnen

Goed nieuws: Apple heeft het toetsenbord van de MacBook Pro's verbeterd! Maar het is de vraag of daarmee de klachten zijn opgelost. De eerste ervaringen met het derde generatie vlindertoetsenbord stemmen niet erg hoopvol.

Alle MacBook Pro’s nu met nieuw toetsenbord

Met de komst van de nieuwe MacBook Pro’s verdween ook het 2015-model uit de winkel. Dit was het laatste model met ‘traditioneel’ toetsenbord en poorten. Sindsdien is Apple overgestapt op een vlindertoetsenbord en USB-C. Het was een geliefd model voor mensen die nog wilden beschikken over USB-A, HDMI of een SD-kaartslot. Bij de nieuwere modellen moet je daarvoor een dongle aanschaffen en dat werkt niet zo lekker als je veel onderweg bent.

Door het sneuvelen van de MacBook Pro 2015 zijn nu alle huidige modellen voorzien van het nieuwe toetsenbord met vlindermechanisme, waar zoveel klachten over zijn. Maar wacht, Apple heeft beloofd dat dit toetsenbord is vernieuwd! Gaat dat nu de problemen oplossen?

Ervaringen met het stillere toetsenbord

De eerste ervaringen wijzen niet in die richting. Apple organiseerde donderdag een persevenement, waar de Amerikaanse media het toetsenbord alvast kon proberen. Volgende week vindt er in Amsterdam ook een dergelijk event plaats, zodat we zelf over onze hands-on ervaringen kunnen vertellen. De eerste reacties wekken de indruk dat er wel degelijk iets is veranderd. De toetsen zijn stiller dan die van de vorige MacBook Pro’s en ze geven minder een klikgevoel. Dat laatste doet denken aan de toetsenborden van vóór 2016, maar het gaat toch echt om een vlindermechanisme. Vind je dit vervelend om te typen, dan zul je er toch op termijn aan moeten wennen. Tenzij je naar een laptop van een ander merk overstapt of op zoek gaat naar de resterende 2015-modellen. Er zijn vast nog wel wat refurbished exemplaren te vinden.

‘Merkbaar anders’
Techcrunch kon het nieuwe toetsenbord al even proberen en meldt dat het inderdaad veel stiller is dan de vorige exemplaren. Redacteur Brian Heater werkt dagelijks op een tweede generatie toetsenbord en merkte meteen verschil. Voor mensen die regelmatig in stille ruimtes zoals bibliotheken werken moet dat een opluchting zijn.

Maar verder is er werkelijk geen verschil vanuit mechanisch standpunt. Het vlindermechanisme is hetzelfde en ze hebben dezelfde hoeveelheid key travel (mate waarin je de knoppen kunt indrukken, red.) als hun voorgangers. Het bedrijf wil niet echt zeggen wat ze hebben gedaan om het klikgeluid te verminderen, maar het is zeker een verbetering.

‘Vertelt Apple wel alles?’
Techcrunch hoopt dat uit teardowns binnenkort zal blijken wat er verbeterd is. John Gruber stelt grote vraagtekens. Apple zegt dat alleen het geluidsniveau van de toetsenborden is verbeterd en dat de engineeringteams zich uitsluitend daarop hebben gericht. Maar misschien heeft Apple toch ook het vlindermechanisme wat aangepast? Alleen zou Apple dat natuurlijk nooit zomaar toegeven.

Misschien is het zo, zoals Apple zegt, dat ze alleen het geluid hebben aangepakt. Maar als ze ook de betrouwbaarheid van de toetsenborden hebben verbeterd – dat toetsen gingen vastzitten en andere dingen – dan zouden ze dat niet toegeven en alleen het geluidsprobleem noemen. Marketingtechnisch en juridisch zou het niet slim zijn om het over de betrouwbaarheid van het vlindermechanisme te beginnen, vooral omdat ze nog de tweede generatie toetsenborden aanbieden in de modellen zonder Touch Bar.

‘Lost niks op’
Gruber is optimistisch dat er meer is verbeterd dan alleen het geluid, omdat Apple dit de derde generatie noemt. Dieter Bohn van The Verge is pessimistischer. Hij gaat af op de verklaring van Apple, die tegen hem zou hebben gezegd dat het nieuwe toetsenbord “niet is ontworpen om die problemen op te lossen”. En dan weten we allemaal waar het over gaat: vastzittende knoppen en toetsenborden die helemaal niet meer reageren.

Dit derde generatie toetsenbord is niet ontworpen om die problemen op te lossen, zegt Apple. Sterker nog, woordvoerders bleven hardnekkig benadrukken dat de problemen maar een héél, héél kleine groep gebruikers hebben getroffen. Toen we Apple-woordvoerders tijdens het evenement vroegen hoe het toetsenbord precies was aangepast om het stiller te maken, wilden ze daar niet op ingaan.

Volgens The Verge kan dat twee dingen betekenen: Apple heeft in feite geen echt structurele veranderingen doorgevoerd, of wil dat niet in het openbaar toegeven.

‘Was er een probleem dan?’
Ook Dana Wollman van Engadget is wat pessimistischer en gaat er vanuit dat Apple de waarheid spreekt dat alléén het geluidsprobleem is opgelost. Een bruikbaar oordeel wil deze redacteur echter niet vellen en bovendien: “Ik vond het MacBook Pro-toetsenbord eigenlijk helemaal niet zo luid”. Tijdens de mediabijeenkomst kreeg ze net als de andere redacteuren geen kans om een vergelijkende test te doen.

Het lijkt erop, gebaseerd op alles wat Apple heeft gezegd, dat de betrouwbaarheid en de nauwkeurigheid van de knoppen onveranderd zijn gebleven.

‘Reality distortion field?’
Bij Apple-fanboy René Ritchie van iMore zien we ook nog wat twijfel.

Het is herontwerpen en hoewel ik zeker ben – of in ieder geval wanhopig blijf hopen – dat de betrouwbaarheid is verbeterd, lag de belangrijkste focus op het verminderen van het geluidsniveau. Dat is volgens Apple de feedback die ze het meest hebben gekregen.

Nou kan het natuurlijk zijn dat Apple of Ritchie in een parallel universum leven, maar als we luisteren naar de vele toetsenbord-problemen met MacBooks, dan is herrie niet meteen de #1 klacht. Vanwege de vele klachten is Apple een MacBook toetsenbord-reparatieprogramma gestart, waarbij je voor een langer periode dan gebruikelijk recht hebt op gratis reparatie als je toetsen gaan vastzitten of niet meer reageren.

Wil je nog een MacBook met schaarmechanisme zoals in de MacBook Pro 2015, dan moet je snel zijn. Op sommige plekken vind je nog exemplaren, vaak zelfs met een leuke korting ten opzichte van de oorspronkelijke prijs. Maar ze zullen waarschijnlijk snel verdwijnen.

Apple heeft bij de vernieuwde MacBook Pro de sprong gemaakt naar de Coffee Lake-processoren, die voor het eerst met 6-cores verkrijgbaar zijn. Ook kun je voor het eerst 32GB RAM laten installeren en er zit voor het eerst een True Tone-scherm in. Al die extra’s kosten je wel behoorlijk wat geld: de duurste MacBook Pro kost bijna 8.000 euro.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 juli 2018, 9:19
Categorie Mac & macOS
Onderwerp toetsenbord
Device MacBook Pro
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.