Bluetooth-toetsenbord met Apple TV koppelen

Apple heeft een kruimelbestendig toetsenbord bedacht

Kruimels in je toetsenbord? Volgens een nieuw gepubliceerd patent heeft Apple een oplossing bedacht om kruimels en ander vuil tegen te houden, zodat je door kunt blijven tikken.

Een van de grote nadelen van Apple’s huidige vlindertoetsenborden, is dat ze nogal gevoelig zijn voor vuil. Eén onhandige koekkruimel onder een toets en MacBook moet voor €€€ worden ‘gerepareerd’. Dit nieuwe kruimelbestendige toetsenbord zou een oplossing kunnen zijn. Apple diende er in september 2016 een patent voor in, vele maanden nadat de eerste MacBooks met het nieuwe type toetsenbord op de markt waren gekomen. Nu pas is het patent gepubliceerd.

Kruimelbestendig toetsenbord

Toen Apple in 2015 de nieuwste MacBooks onthulde, bleek al snel dat de toetsen platter waren dan voorheen. Je kon de toetsen nog maar een heel klein stukje indrukken, waardoor de MacBooks nog platter konden worden gemaakt. Maar er zat ook een nadeel aan: als er een vuiltje onder het vlindermechanisme van het toetsenbord kwam, had je te weinig ruimte om het weg te blazen of eronder te gaan wriemelen om het weg te halen. Sommige MacBooks werden zelfs onbruikbaar. Apple heeft er sindsdien iets op gevonden, maar het kan nog wel even duren voordat het concreet in MacBooks te vinden is.

Kruimelbestendig toetsenbord

Van het patent is slechts één pagina openbaar gemaakt. Daarop is te zien dat er twee ideeën zijn uitgewerkt om te voorkomen dat er vuil onder de toetsen komt. Eén ervan werkt met een membraan onder elke toets, waarbij telkens lucht wordt weggeblazen als je op de toets drukt. Eventueel vuil wordt daarbij ook weggeslingerd. De andere oplossing is het luchtdicht afsluiten van een toets, waardoor er geen vuil onder kan komen.

Uit de afbeeldingen wordt duidelijk dat Apple meerdere opties overweegt. Ook merken ze op dat vocht en deeltjes schade kunnen veroorzaken. Door resten van drankjes kan corrosie ontstaan en door suikerkorrels kunnen elektronische contactpuntjes beschadigd raken. Ook belemmert vuil het indrukken van de toets. Het patent heet ‘Ingress Prevention for Keyboards’ en Apple omschrijft het als “mechanisms that prevent and/or alleviate contaminant (such as liquid, dust, and so on) ingress.”

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 maart 2018, 10:20
Categorie Accessoires
Onderwerpen keyboard, toetsenbord

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.