Zuckerberg Facebook

Mark Zuckerberg’s spiekbriefje over Apple: ‘Zij doen ook niks!’

"Zij doen óók niks!" Dat is de reactie die Facebook-topman Mark Zuckerberg had voorbereid als hij vragen zou krijgen over Apple. Uit een gelekt spiekbriefje blijkt welke antwoorden Zuckerberg vooraf had geoefend. En daarbij krijgt Tim Cook ook een sneer.

Zuckerberg’s spiekbriefje

Zuckerberg moest dinsdag voor de Amerikaanse senaat verschijnen om antwoord te geven op vragen van bestuurders. Tijdens de pauze liet Zuckerberg zijn geheugensteuntjes op tafel liggen en dat had hij beter niet kunnen doen. Fotografen grepen hun kans, waardoor we nu precies weten welke antwoorden Facebook wilde geven, ook op vragen die niet werden gesteld. Uit foto’s van de spiekbriefjes blijkt dat Zuckerberg al kant en klare antwoorden had voorbereid over zaken als concurrentie, Europese regels, schokkende content (“schokkende content is schokkend”) en beveiliging van data. Ook weten we wat Zuckerberg over Apple en Tim Cook wilde zeggen.


In het spiekbriefje is te lezen dat Zuckerberg van plan was om netjes en rustig te reageren op vragen. “Indien aangevallen: Respectvol, ik wijs dat van de hand. Niet wie we zijn”, aldus het voorgebakken antwoord in telegramstijl.

‘Apple doet ook niets!

Een deel van het spiekbriefje gewijd aan ‘Tim Cook on biz model’. Daarin wilde Zuckerberg verwijzen naar een uitspraak van Amazon-topman Jeff Bezos: “Er zijn bedrijven die hard werken om je meer te laten betalen en bedrijven die hard werken om je minder te laten betalen.” Daaronder staat: “Bij FB werken we hard om je minder te laten betalen. Sterker nog, we zijn gratis.”

Verder wilde Zuckerberg benadrukken dat Facebook als platform vergelijkbaar is met de App Store van Apple. Er zijn veel apps die data misbruiken, maar Apple doet daar niets aan. Ze stellen gebruikers daar niet van op de hoogte en Zuckerberg vindt dan ook dat het belangrijk is om iedereen gelijk te behandelen.

Er is uiteraard wel een verschil: Facebook zette de deur wijd open voor datamisbruik, terwijl Apple het uitwisselen van data zoveel mogelijk beperkt. Als je dat wel doet (bijvoorbeeld via de Gezondheid-app), dan geef je daar expliciet toestemming voor. Bij Facebook gebeurde de verspreiding van data op een wat meer geniepige manier.

Zuckerberg moet zich voor de Amerikaanse Senaat melden om verantwoording af te leggen over het dataschandaal rond Cambridge Analytics. Politici maken zich zorgen hoe Facebook met persoonlijke data van gebruikers om gaat. Tijdens het vijf uur durende verhoor kwamen nog meer onderwerpen aan de orde. Zo lijkt Zuckerberg niet van plan om mensen te ontslaan vanwege het schandaal (“Mensen ontslaan vanwege CA? Het gaat erom hoe we het platform hebben ontworpen. Dat was mijn verantwoordelijkheid. Ga geen mensen onder de bus gooien.”) en is hij ook niet van plan zelf op te stappen (“Ontslag nemen? Facebook opgericht. Mijn keuzes. Ik maak vergissingen. Grote uitdaging, maar we hebben eerder problemen opgelost, we gaan ook deze oplossen. We nemen al maatregelen.”). Zuckerberg benadrukte gisteren dat Facebook niet meeluistert via de microfoon van je telefoon, maar dat het bedrijf je wel volgt via cookies op het web, ook als je uitgelogd bent. Dat laatste gaf Zuckerberg niet volmondig toe, maar praatte er omheen.

Op de beurskoers had Zuckerberg’s optreden in ieder geval een gunstige invloed: de koers sloot aan het einde van de dag 4,5 procent hoger. Woensdagmiddag 16:00 uur Nederlandse tijd is de tweede sessie gepland, waarbij Zuckerberg uitleg moet geven aan een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Erg interessant zijn de live uitzendingen overigens niet. Veel senatoren blijken weinig kaas te hebben gegeten van internet, stellen onbenullige vragen of zijn veel tijd kwijt met het formuleren van hun vraag. Daardoor kan Zuckerberg zijn antwoorden beknopt houden. Elke senator krijgt namelijk maar vier minuten voor vraag én antwoord.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 april 2018, 13:25
Categorie Apple
Onderwerp facebook
10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.