Zo werd Tim Cook door Steve Jobs overgehaald om bij Apple te werken

Tim Cook werkt inmiddels al twintig jaar bij Apple, maar hoe is hij eigenlijk aan zijn baan gekomen? Het was Steve Jobs zelf die Tim Cook probeerde te overtuigde om bij Apple te komen werken. Maar Cook kreeg van mensen in zijn omgeving het advies om bij Compaq te blijven werken.

Tim Cook is sinds 2011 CEO van Apple en werkte in operationele en logistieke rollen. Daardoor kreeg hij al snel een belangrijke taak binnen het bedrijf. Maar er was wel wat voor nodig om hem zover te krijgen en zijn baan op te zeggen bij zijn vorige werkgever Compaq. Steve Jobs wist uiteindelijk Tim Cook te overtuigen, zo blijkt uit nieuwe informatie.

Tim Cook van Compaq naar Apple

Nadat Steve Jobs in 1997 terugkeerde bij Apple, was het bedrijf op zoek naar de juiste mensen om Apple weer op de juiste koers te krijgen. Het oog viel al snel op Tim Cook, een belangrijke man bij computerbedrijf Compaq. Cook kreeg meermaals de uitnodiging om met Apple in gesprek te gaan, maar ging pas overstag toen hij persoonlijk met Steve Jobs kon spreken. Later gaf Cook aan dat hij Jobs zag als dé man die de basis heeft gelegd voor de huidige computerindustrie.

Tim Cook ging vrij blanco in het gesprek, maar al snel wist Steve Jobs indruk te maken door uitgebreid te vertellen over zijn strategie en visie. Tijdens het gesprek vertelde Steve ook meer over de iMac, die later dat jaar op de markt zou komen. “Het was de manier hoe hij sprak en de klik die we hadden die mij overtuigde”, zo verklaart Cook achteraf. Cook zag mogelijkheden om iets bij te dragen aan de wederopbouw van Apple. Ook het samenwerken met Steve Jobs sprak hem erg aan.

Toch waren er ook mensen die hem adviseerden om bij Compaq te blijven werken.

Tim Cook met zwarte achtergrond.

“Rationeel gezien lagen de kosten en baten in het voordeel van Compaq. De mensen die mij het beste kenden, adviseerden me om bij Compaq te blijven”, zo gaf Cook in 2010 al eens aan. “Er was één manager die me zei dat ik gek was als ik Compaq zou verruilen voor Apple.” Wie dat geweest is weten we niet, maar uiteindelijk ging Tim af op zijn eigen intuïtie en besloot hij naar Apple over te stappen. In een latere toespraak zei Cook dat intuïtie onmisbaar is bij belangrijke beslissingen in het leven.

Geen miljardair
Uiteindelijk heeft deze intuïtie de huidige CEO van Apple geen windeieren gelegd. Apple is onder zijn leiding uitgegroeid tot het meest waardevolle bedrijf ter wereld en Cook zelf heeft naar schatting een fortuin opgebouwd van zo’n $600 miljoen dollar. Opvallend is dat Apple maar weinig miljardairs kent. Terwijl bij bedrijven zoals Amazon, Microsoft en Facebook de topmensen miljarden in hun bezit hebben, blijft Tim Cook steken op ‘maar’ $600 miljoen. Medelijden hoeven we in ieder geval niet te hebben.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 april 2018, 12:10
Bron Bron CNBC
Via Via The Loop
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen steve jobs, tim cook
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.