Art Levinson

Apple verdient miljarden, maar heeft nauwelijks miljardairs in dienst

Bill Gates, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg en Larry Ellison. Het zijn een paar namen uit het jaarlijkse lijstje van miljardairs, opgesteld door Fortune. Gek genoeg staan er geen medewerkers van Apple tussen. Hoe kan dat, terwijl het bedrijf toch miljarden verdient? En zijn er eigenlijk wel miljardairs bij Apple?

De 600 miljoen van Tim Cook

Eerder vandaag kon je lezen dat Tim Cook ongeveer $600 miljoen op de bank heeft staan. Hij is dus lang nog geen miljardair. Sterker nog: onder het personeel van Apple is slechts één persoon miljardair en die heeft zijn geld op een heel andere manier vergaard. Zelf is Apple $873 miljard waard en heeft meer dan $280 miljard in cash achter de hand. Maar in tegenstelling tot andere bedrijven in Silicon Valley heeft dat relatief weinig miljardairs opgeleverd.

Steve Jobs
Als het over miljardairs gaat, denk je natuurlijk meteen aan Steve Jobs. Die had inderdaad rond zijn overlijden rond de $10 miljard vergaard. Een deel van dat geld verdiende hij echter niet bij Apple maar door andere activiteiten zoals de oprichting en verkoop van Pixar. Jobs had veel rijker kunnen zijn als hij niet tussentijds was weggegaan en zijn aandelen uit de begindagen had verkocht. Terwijl Bill Gates steeds bij Microsoft bleef zitten en alsmaar rijker werd, moest Jobs na zijn terugkeer bij Apple weer opnieuw beginnen.

Rijke toeleveranciers
Laurene Powell Jobs, de weduwe van Jobs, is de enige persoon in de top 500 van Bloomberg die nog enigszins een link met Apple heeft. Zij erfde de miljarden van Jobs, maar heeft nooit een rol in het bedrijf gespeeld.

Het zijn vooral toeleveranciers van Apple die stinkend rijk zijn geworden, zoals Terry Gou van Foxconn (ruim 6 miljard) en Barry Lam van Quanta (ruim 4 miljard). Bloomberg denkt dat het komt omdat Apple de rijkdom meer heeft verspreid, waardoor het niet bij één persoon terecht is gekomen.

Wie is de miljardair?

Wie is dan die ene persoon bij Apple die wel miljardair is? Is dat misschien Dr. Dre, die door de verkoop van Beats in 2014 opeens een enorme berg geld kreeg? Nee, ook hij is geen miljardair. De bankrekening van Steve Wozniak bevat enkele miljoenen, geen miljarden. De derde mede-oprichter van Apple, Ronald Wayne, stapte in 1976 al uit het bedrijf en hield daar slechts $800 aan over. Mike Markkula, een vroege investeerder bij Apple en de derde medewerker, zou wel miljardair zijn maar verliet Apple al in de jaren negentig.

Art Levinson

De enige persoon die nu nog voor Apple werkt en miljardair is, is Art Levinson, voorzitter van het Apple-bestuur. Hij verdiende zijn geld ook buiten Apple, bij het biotechnologiebedrijf Genentech.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 april 2018, 22:24
Bron Bron Bloomberg
Categorie Apple
Onderwerp personeel

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.