macOS Sonoma beta

De Release Candidate van macOS Sonoma kan getest worden

De Release Candidate van macOS 14 Sonoma staat nu klaar voor ontwikkelaars. Hiermee kunnen ontwikkelaars de eerder aangekondigde functies grondig testen. De komende zomer zijn er meerdere beta's van macOS Sonoma verschenen, ook een publieke beta. macOS Sonoma komt 26 september uit.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple brengt in het najaar altijd een grote macOS-update uit en deze keer is het de beurt aan macOS 14 Sonoma. Hoewel deze update niet de grootste en meest spannende is van WWDC 2023, is het toch belangrijk dat ontwikkelaars er alvast mee gaan testen. Ze kunnen hiermee kijken of hun apps nog goed werken onder macOS 14 en of de nieuwe functies te gebruiken zijn in hun huidige en aanstaande apps. Als ontwikkelaar en publieke betatester kun je gedurende de zomermaanden aan de slag met het testen van alle functies. Dit artikel zal bij nieuwe beta’s steeds opnieuw worden bijgewerkt.

Meest recente macOS 14 Beta

macOS 14 Sonoma Release Candidate

12 september 2023 – De Release Candidate van macOS 14 Sonoma is nu te downloaden door ontwikkelaars. Deze update komt op 26 september uit.

Als je de update wil testen, raden we aan om macOS 14 op een aparte partitie te installeren. In onze tip lees je hoe je dat doet.

Bekijk ook

Zo installeer je macOS Sonoma beta op een aparte schijf

De nieuwste macOS beta laat je kennismaken met functies die er binnenkort aan komen. Durf je de overstap nog niet volledig aan, dan raden we aan om de macOS beta te installeren op een apart volume of op een externe schijf. Zo kan er niets misgaan.

macOS 14 beta

macOS 14 Sonoma beta download

Voor de beta’s van macOS heb je sinds macOS 13.4 geen macOS betaprofiel meer nodig. Dit geldt dus ook voor de beta van macOS Sonoma. Als geregistreerde ontwikkelaar kun je een schakelaar omzetten om mee te doen aan de beta. Ook als niet-betalende ontwikkelaar kun je meedoen. Het enige wat je nodig hebt is een Apple ID.

Bekijk ook

Geen betaprofiel meer nodig voor het testen van beta's

Sinds iOS 16.4 is het niet meer mogelijk om zomaar de ontwikkelaarsbeta via een profiel te installeren. Met ingang van de nieuwe watchOS- en macOS-versies, geldt dit ook voor beta's voor Apple Watch en Mac.

Publieke betatesters kunnen zich op een andere manier aanmelden voor de beta’s van macOS. Na het aanmelden vind je – net als de ontwikkelaars – een schakelaar in de Systeeminstellingen. De publieke beta verschijnt ergens in juli.

Bekijk ook

Zo installeer je de publieke beta van iOS 17.4 en meer

Ben je van plan om de publieke beta's te installeren van iOS 17, iPadOS 17, macOS 14 Sonoma? In deze tip leggen we uit hoe je je voorbereidt op de publieke beta's en hoe je je aanmeldt voor het publieke betaprogramma. Uiteraard vertellen we ook hoe je de publieke beta's kunt installeren.

Let op: deze beta’s zijn alleen bedoeld voor ontwikkelaars en publieke testers en zijn niet geschikt om te gebruiken op toestellen die je dagelijks nodig hebt.

Tijdlijn macOS Sonoma beta

Hieronder vind je een tijdlijn van de macOS 14-beta’s voor ontwikkelaars:

  • macOS Sonoma Release Candidate: 12 augustus 2023 (verschenen; buildnummer 23A339)
  • macOS Sonoma Beta 7: 30 augustus 2023 (verschenen; buildnummer 23A5337a)
  • macOS Sonoma Beta 6: 22 augustus 2023 (verschenen; buildnummer 23A5328b)
  • macOS Sonoma Publieke Beta 3: 9 augustus 2023 (verschenen; buildnummer 23A5312d)
  • macOS Sonoma Beta 5: 8 augustus 2023 (verschenen; buildnummer 23A5312d)
  • macOS Sonoma Publieke Beta 2: 31 juli 2023 (verschenen; buildnummer 23A5301h)
  • macOS Sonoma Beta 4 (vernieuwd): 31 juli 2023 (verschenen; buildnummer 23A5301h)
  • macOS Sonoma Beta 4: 25 juli 2023 (verschenen; buildnummer 23A5301g)
  • macOS Sonoma Publieke Beta 1: 12 juli 2023 (verschenen; buildnummer 23A5286i)
  • macOS Sonoma Beta 3 (revisie): 11 juli 2023 (verschenen; buildnummer 23A5286i)
  • macOS Sonoma Beta 3: 5 juli 2023 (verschenen; buildnummer 23A5286g)
  • macOS Sonoma Beta 2: 21 juni 2023 (verschenen; buildnummer 23A5276g)
  • macOS Sonoma Beta 1: 5 juni 2023 (verschenen; buildnummer 23A5257q)
  • macOS Sonoma definitief: 26 september 2023

Over macOS Sonoma
macOS 14 Sonoma is dé Mac-update van 2023. Er zitten allerlei nieuwe functies in, die we in een apart artikel bespreken. Er zijn nieuwe screensavers, interactieve widgets op je bureaublad, nieuwe opties voor videoconferencing, Game Mode en meer. Alles wat er nieuw is in macOS Sonoma lees je in ons overzicht.

Bekijk ook

macOS Sonoma nu beschikbaar voor de Mac

macOS 14 Sonoma is de grote update voor de Mac in 2023 en hij staat nu voor je klaar. Alles over macOS Sonoma downloaden, de verbeteringen en meer lees je op deze overzichtspagina!

Over het testen van beta’s
Bij het testen van beta’s kun je vaak tegen problemen aanlopen. Allereerst zijn meestal niet alle functies direct beschikbaar, maar worden deze gaandeweg de testperiode toegevoegd en uitgebreid. Ook kun je last hebben van vastlopers of kunnen sommige apps nog niet goed werken. Hou hier dus rekening mee als je besluit een macOS-update te gaan testen. Het wordt dan ook afgeraden om een beta op een toestel te installeren dat je dagelijks gebruikt, omdat er nog veel problemen in de beta kunnen zitten. Je kan macOS 14 ook op een aparte partitie installeren.

Dit artikel zal bij nieuwe beta’s steeds opnieuw worden gepubliceerd, waarbij we de nieuw toegevoegde functies bijwerken. Daarbij kunnen reacties ook strenger worden opgeschoond dan je van ons gewend bent. Zo voorkomen we dat je je steeds een weg moet banen door tientallen inmiddels verouderde reacties van een paar weken geleden.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 12 september: De Release Candidate is er.
  • 2023 - 22 augustus: macOS Sonoma Beta 6 is beschikbaar voor ontwikkelaars.
  • 2023 - 08 augustus: macOS Sonoma Beta 5 is beschikbaar voor ontwikkelaars.

macOS

macOS is het besturingssysteem van de Mac. Voorheen werd dit ook wel Mac OS X of OS X genoemd. Kenmerkend zijn naast de versienummers ook de namen van de verschillende varianten, zoals macOS Sonoma (macOS 14), macOS Ventura (macOS 13) en macOS Monterey (macOS 12). macOS regelt alle systeemfuncties van je Mac en stuurt alle apps aan. Voor macOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. macOS heeft de afgelopen jaren veel functies van iOS en iPadOS gekregen en de besturingssystemen werken ook nauw met elkaar samen. Zo vind je bijvoorbeeld Stage Manager zowel op macOS als iPadOS en kun je dankzij Universal Control een iPad en Mac tegelijkertijd aansturen met je muis en toetsenbord.

macOS

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.