iFixit MacBook Air 2018 teardown

Teardown van MacBook Air bewijst dat zelf repareren nog steeds lastig is

Batterij wel eenvoudiger door Apple te vervangen

De nieuwste MacBook Air ligt inmiddels in de winkels. In hoeverre kun je zelf aan deze MacBook Air sleutelen? De teardown van iFixit laat zien dat dat nog steeds geen eitje is. De nieuwe MacBook Air toont wel veel gelijkenissen met eerdere modellen.

Als je je nieuwe MacBook Air 2018 eindelijk binnen hebt, is het uit elkaar slopen waarschijnlijk niet het eerste wat je doet. Gelukkig denkt iFixit daar anders over en dankzij hen weten we weer precies hoe de binnenkant van deze nieuwe Mac eruitziet. Voor deze nieuwe teardown hebben ze een gouden MacBook Air 2018 met 8GB RAM en 128GB opslag onder handen genomen. Uit de teardown blijkt dat het zelf repareren niet erg makkelijk gaat, al zijn er wel lichtpuntjes voor bijvoorbeeld de batterij.

MacBook Air teardown: veel gelijkenissen

Na het openmaken van de nieuwe Air valt het iFixit op dat er veel gelijkenissen zijn met de 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar. Qua indeling aan de binnenkant zijn er veel overeenkomsten. Het toetsenbord doet erg denken aan die van de nieuwste MacBook Pro. Je vindt dus ook hetzelfde siliconen membraan in het MacBook-toetsenbord, die er niet alleen voor zorgt dat je stiller typt maar dat de toetsen ook iets beter beschermd zijn tegen kruimels en stof. Met een paar schroeven is de MacBook Air zo opengemaakt.

Toetsenbord in MacBook Air 2018 teardown van iFixit.

Het moederbord is een stuk kleiner als in de Pro, maar lang niet zo compact als in de 12-inch MacBook. Vlakbij zit ook een ander onderdeel waar de koptelefooningang en connectors voor de Touch ID-knop en speakers zich bevinden. Onderdelen van NXP, Texas Instruments, Intel en Apple’s eigen T2-chip vinden we allemaal in de voor- en onderkant van het moederbord. De twee Thunderbolt 3-aansluitingen zijn relatief makkelijk te verwijderen. Aan de andere kant bevindt zich de enkele ventilator, die ervoor zorgt dat de MacBook Air niet oververhit raakt. In tegenstelling tot de 12-inch MacBook bevindt zich in de nieuwe Air dus wel een ventilator, zoals ook bij de vorige Air het geval was. Het scherm van de MacBook Air lijkt in veel opzichten op die van de MacBook Pro, maar dan met iets mindere helderheid. Voor een complete vergelijking lees je ons artikel over de verschillen tussen de MacBook Air en 13-inch MacBook Pro.

Speaker in MacBook Air 2018 teardown van iFixit.

Batterij makkelijker door Apple te vervangen
Het loshalen van de trackpad is iets ingewikkelder geworden, omdat je eerst het moederbord moet verwijderen. iFixit ontdekt ook dat de batterij nog steeds vastgelijmd zit aan de zogenaamde top case, de behuizing waar ook het toetsenbord en trackpad aan vast zitten. Apple moest daarom de complete top case vervangen als de batterij gefixt moet worden. Bij de MacBook Air hoeft dat niet meer, want de reparateurs bij de Apple Store krijgen de benodigde tools om de batterij van de top case te verwijderen. Apple gebruikt dezelfde lijmstrips in de MacBook Air als in de iPhone, zodat onderdelen goed op zijn plek zitten. Zelf de batterij vervangen kan helaas niet, maar Apple hoeft in ieder geval niet meer de hele top case te vervangen.

Batterij in MacBook Air 2018 teardown van iFixit.

In de MacBook Air zit een 49,9 Wh-batterij. Dat ligt tussen die van de XPS 13 van Dell (52 Wh) en de Surface Laptop 2 van Microsoft (45.2 Wh). Uiteindelijk gaat de batterij zo’n 12 uur mee. Uiteindelijk beoordeelt iFixit de MacBook Air met een reparatiescore van 3 op een schaal van 10. Dat is een fractie lager dan het vorige model, dat in 2015 nog een score van 4 op een schaal van 10 kreeg. Dit komt voornamelijk door het toetsenbord dat in de top case vast zit en het feit dat de hoeveelheid opslag en RAM niet uit te breiden is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 november 2018, 11:34
Bron Bron iFixit
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen ifixit, macbook air, teardown
Device MacBook Air

MacBook Air

De MacBook Air is Apple's lichtste en meest compacte MacBook uit de line-up. De MacBook Air kenmerkt zich door het 13-inch scherm en het dunne design, dat afloopt aan de onderkant. Het meest recente model is de MacBook Air met Apple's M1-chip (eind 2020). De MacBook Air is ideaal voor gebruikers die op zoek zijn naar een snelle en compacte MacBook. Hij is beschikbaar in een aantal kleuren en opslagcapaciteiten en heeft een Magic Keyboard met Touch ID-sensor. Alles over de MacBook Air, de MacBook kopen en MacBooks vergelijken lees je hier.

MacBook Air
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.