Eerste MacBook Air 2018 reviews: mooie upgrade, maar wel wat laat

De eerste reviews van de MacBook Air 2018 staan online en de meningen zijn verdeeld. Iedereen is blij dat er eindelijk een update is, maar het heeft wel heel lang geduurd.

Voor de MacBook Air-fans moet het een opluchting zijn geweest dat Apple eindelijk een update voor de MacBook Air uitbracht. Toch zijn eerste reviews over de MacBook Air 2018 nogal gevarieerd. Er werd niet zozeer geklaagd over de prijsverhoging van zo’n 200 euro, maar wel over het feit dat Apple vooral een inhaalslag maakt. Bij de introductie door Steve Jobs was de Air een revolutionair ding met talloze vernieuwingen. Maar anno 2018 bevat de Air vooral verbeteringen die al langer in andere producten werden gebruikt. Ook vinden sommige reviewers dat je beter honderd euro extra kunt uitgeven voor het instapmodel van de MacBook Pro. Of dat ook voor jou geldt? We zijn benieuwd wat jullie van deze nieuwe MacBook vinden. Niet elke gebruiker zit te wachten op revolutionaire innovaties en soms is het genoeg om mensen precies te geven waar ze om vragen: een MacBook Air mét Retina-scherm en nog wat andere vernieuwingen waardoor hij weer een paar jaar vooruit kan. Maar feit blijft wel dat Apple met deze nieuwe laptop eerder de indruk wekt een volger te zijn, dan een leider.

Wij ontvangen de komende dagen ook de ‘opgepimpte’ MacBook Air 2018 die we besteld hebben, dus je kunt op iCulture binnenkort een uitgebreide review verwachten!

https://www.iculture.nl/macbook/macbook-air-2018/


The Verge over de MacBook Air 2018
The Verge vraagt zich af of je deze moet kopen of het basismodel van de MacBook Pro, die honderd euro meer kost. De Air is een vaardige machine, maar geen Pro. Hij is sneller dan de vorige Air, maar brengt niet de verbeteringen die je na drie jaar stilstand zou verwachten. Je kunt precies hetzelfde doen op de huidige Air. Alles draait lekker soepel voor de dingen die mensen met deze laptop willen doen. Het basismodel heeft 8GB RAM (wat voldoende is) en 128GB opslag (en dat is iets te weinig). Als je hoopte dat je met een upgrade veel sneller zou kunnen videobewerken of RAW-foto’s bewerken, dan kun je beter een Pro nemen. De Air bevat eigenlijk alles wat de afgelopen jaren in een laptop is toegevoegd, zonder dat er écht iets nieuws in zit.

Verder lezen bij The Verge

CNET over de MacBook Air 2018
CNET is enthousiast over de nieuwe vorm en het scherm, maar je betaalt wel flink wat meer voor een machine die in feite nog steeds een beperkte processor heeft. De MacBook Air is nu kleiner en lichter, met een beter scherm en sneller processors. Ook het touchpad is groter. Maar de instapprijs is flink omhoog gegaan, terwijl er nog steeds dualcore processors in zitten. Voor die prijs mag je meer verwachten.

Verder lezen bij CNET

Engadget over de MacBook Air 2018
Apple gebruikt hetzelfde scherm als in de 12-inch MacBook. Kies je voor de MacBook Pro, dan krijg je een beter scherm met betere kleurweergave. Voor mensen met een creatief beroep die kleuren belangrijk vinden is de Pro een beter idee. Voor alle anderen is de Air een prima keuze op dit prijsniveau.

Verder lezen bij Engadget

Daring Fireball over de MacBook Air 2018
John Gruber vindt de MacBook Air 2018 onmiskenbaar een instapmodel voor een notebook. Voor intensieve taken is deze Air ook geschikt, vindt Gruber, die voor zijn review een exemplaar met 8GB RAM gebruikte. Daarmee wijkt hij af van de mening van de meeste reviewers, die de Air juist niet geschikt vinden voor intensieve taken. Hij belastte de machine extra zwaar, zoals hij met de nieuwe iPad Pro zou doen. Hij is enthousiast over de performance van de SSD-opslag. Volgens hem is het niet nodig om voor 16GB RAM te kiezen.

Lees verder bij Daring Fireball

Macworld over de MacBook Air 2018
Macworld ziet een iets verbeterde 12-inch MacBook, in plaats van een compleet vernieuwde MacBook Air. “De MacBook Air is eindelijk op het niveau van de hedendaagse Mac-laptopstandaarden, door drie generaties Intel-processoren over te slaan, een Retina-display en Thunderbolt 3-poorten toe te voegen. We krijgen drie kleurkeuzes, met nog wat andere dingen. Maar het voelt een beetje alsof Apple de baby met het badwater heeft weggegooid”. De reviewer vindt dat Apple sommige functies van de MacBook Air achterwege heeft gelaten die juist erg geliefd waren, zoals MagSafe, het SD-kaartslot en het toetsenbord. “Retina en Touch ID zijn geweldige toevoegingen, maar voor de rest is het vooral een inhaalslag voor een product dat ver achterliep, terwijl het wel vasthield aan het duizend-dollar-prijskaartje.

Ben je vertrouwd met de 12-inch MacBook, dan merk je bij gebruik van de nieuwe MacBook Air meteen dat dit een iets vernieuwde en opgeschaalde versie van dat model is. Apple heeft alleen de naam ‘Air’ toegevoegd. Zat je al jaren te wachten op een compleet vernieuwde MacBook Air die een revolutie teweeg gaat brengen, dan zul je teleurgesteld zijn.”

Verder lezen bij Macworld

AppleInsider over de MacBook Air 2018
AppleInsider maakte een reviewvideo over de MacBook Air. Ze merken op dat deze nieuwe laptop een minder helder scherm heeft dan we gewend zijn van Apple. Voor mensen die hun MacBook vooral binnenshuis gebruiken zal dat geen probleem zijn. Maar wil je op een terras werken, dan kan de schermverlichting net iets tekort schieten.

Mashable over de MacBook Air 2018
Mashable vindt dat de nieuwe laptop goed is, maar niet geweldig. De reviewer is niet onder de indruk, omdat Apple nu eindelijk een update uitbrengt met Retina-scherm en een gestroomlijnd design. Maar het voelt aan als een update die al jaren nodig was. Gebruik van dagelijkse apps is geen probleem voor de quad-core MacBook Pro die deze reviewer gebruikt, maar bij de dual-core Air was het toch een zwaardere klus. De fan begon te draaien en je kon merken dat de laptop moeite had om alles bij te benen. De ronddraaiende strandbal bleef langer in beeld dan gebruikelijk. Niet meteen iets om je zorgen over te maken, maar als het vaker gebeurt ga je je er wel aan ergeren. Als de nieuwe MacBook Air hetzelfde zou kosten als de vorige, dan zou het een koopje zijn. Maar in dit geval zijn het geen baanbrekende functies en design. Hoe mooi de MacBook Air ook is, er is niets innovatiefs aan.

Lees verder bij Mashable

MacBook Air 2018 volgens TechCrunch
TechCrunch schrijft in de MacBook Air review dat deze machine de 12-inch MacBook overbodig maakt. Maar dat geldt niet voor het instapmodel van de MacBook Pro. Het is fijn dat de specs beter zijn geworden, maar minder fijn dat dit met een prijsverhoging gepaard gaat. De nieuwe processor is snel genoeg voor dagelijkse taken van de meeste gebruikers, maar heb je meer nodig voor gaming of intensieve taken zoals videobewerking, dan is het de moeite om voor de Pro te kiezen.

Verder lezen bij TechCrunch

MacBook Air 2018 volgens SixColors
Jason Snell van SixColors ziet de nieuwe laptop als de standaard keuze voor MacBook-gebruikers. Het aanschaffen van een MacBook is nu een stuk makkelijker: je kiest gewoon deze. Wil je een goedkopere? Dan is er de oude Air. Wil je iets kleiner en lichter, dan is er de 12-inch MacBook en wil je iets krachtigers dan kies je voor de MacBook Pro. De MacBook Air is dé consumentenlaptop voor een brede doelgroep. Wat wel jammer is, is dat je vroeger de Air kon uitbreiden tot specs voor professionals. Dat is nu niet meer mogelijk. Als je betere specs wilt kom je al snel op een Pro uit. Toch heeft Apple ervoor gezorgd dat de MacBook Air weer staat waar hij hoort te staan: in het centrum van Apple’s laptop-universum. Het is niet de goedkoopste, snelste of lichtste laptop, maar wel de laagst geprijsde Retina Mac, die bovendien krachtig en flexibel genoeg is om een brede groep consumenten aan te spreken.

Verder lezen bij Six Colors

Wall Street Journal over de MacBook Air 2018
WSJ vindt dat de update drie jaar te laat komt en vindt dat de MacBook Air van een leider naar een volger is afgezakt. Het redesign zorgt ervoor dat de Macbook Air de beste keuze is van alle laptops. De 12-inch MacBook is lekker dun, maar heeft een slechte batterijduur. De MacBook Pro’s hebben hun snelheid en zijn veel groter. De Air zit daar mooi tussenin, met een nieuw design. Het slechte nieuws is dat het drie jaar te laat komt.

Verder lezen bij WSJ

Apple plukte voor de eigen review round-up een positieve uitspraak uit het verhaal van WSJ:

MacBook Air reviews

Wired over de MacBook Air 2018
Wired herhaalt dat de nieuwe MacBook Air een inhaalslag maakt, niet eentje die voorop loopt in de markt. Een hoop componenten in de Air zijn eigenlijk niet nieuw. Bijvoorbeeld het scherm: deze versie van het Retina-display wordt al veel langer gebruikt. Maar voor de echte MacBook Air-liefhebbers maakt dat niet uit. Dit is een machine die wat verouderd was en het lang moest hebben van zijn vroegere reputatie. Het is niet zo dat de MacBook Air zichzelf opnieuw heeft uitgevonden. Het is meer dat de laptop nu weer even mee kan. De laptop is niet bepaald innovatief. Alles wat erin zit werd al langer in bestaande Apple-producten gebruikt. Apple heeft geluisterd naar de roep om een nieuwere, betere MacBook Air en dit is het antwoord. Daar zijn we blij mee, maar je kunt je niet aan de indruk onttrekken dat Apple deze update twee jaar geleden al had moeten uitbrengen.

Verder lezen bij Wired

MacBook Air 2018 nu verkrijgbaar

De MacBook Air 2018 ligt nu in de winkel voor een vanafprijs van 1349 euro. Wil je meer weten over de verschillen tussen MacBook Air 2018 en 13-inch MacBook Pro, dan hebben we daarvoor een uitgebreide vergelijking gemaakt. We hebben ook nog de verschillen tussen de MacBook Air en 12-inch MacBook op een rij gezet. Alles over de MacBook kopen lees je in ons speciale overzicht met modellen en prijzen.

https://www.iculture.nl/macbook/vergelijken/macbook-air-2018-vs-macbook-pro-13-inch/

Bekijk ook

MacBook kopen: de koopgids voor aanschaf van jouw MacBook

Wil je een MacBook kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over modellen, prijzen van Macbook Pro en MacBook Air, welk model bij jou past.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.