MacBook Pro met Touch Bar

MacBook Air 2018 vs. MacBook Pro 13-inch: dit zijn de verschillen

Wordt het Air of Pro?

Als je op zoek bent naar een compacte laptop van 13-inch, dan heb je bij Apple meerdere keuzes. Wat zijn de verschillen tussen de nieuwe MacBook Air en de 13-inch MacBook Pro, zowel met als zonder Touch Bar? We zetten ze tegenover elkaar.

Prijs vanaf €1.349,-

Met de nieuwe MacBook Air 2018 heeft Apple er een nieuwe 13-inch laptop bij. Als je nog een nieuwe MacBook wil kopen, kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In deze vergelijking zetten we drie 13-inch MacBook-modellen tegenover elkaar. Wat zijn de belangrijkste verschillen? Als je moeite hebt met kiezen, lees dan snel verder.

MacBook Air 2018 en MacBook Pro 13-inch verschillen

We vergelijken drie modellen:

Dit zijn de belangrijkste verschillen:

MacBook Air 2018 vs. 13-inch MacBook zonder Touch Bar (2017)

 • De nieuwste MacBook Air is ongeveer €150 goedkoper (al heeft de MacBook Pro 2017 meer kans op aanbiedingen).
 • De MacBook Pro zonder Touch Bar heeft een hogere helderheid (500 nits tegenover 300 nits). Ook toont de MacBook Pro mooiere kleuren dankzij P3.
 • Bij de nieuwe MacBook Air kun je alleen kiezen voor een 1,6-GHz dual-core Intel Core i5-processor. Bij de Pro zonder Touch Bar loopt dit van 2,3-GHz tot 2,5-GHz (7e generatie). De MacBook Air heeft wel de nieuwere Amber Lake-chip (8e generatie).
 • De hoeveelheid opslag kun je bij de MacBook Air uitbreiden tot 1,5TB, terwijl deze MacBook Pro maar gaat tot 1TB.
 • De MacBook Air heeft een Touch ID-vingerafdrukscanner en T2-chip. Deze ontbreken in de MacBook Pro zonder Touch Bar. Op de Air kan je ook Hé Siri gebruiken.
 • Het toetsenbord op de nieuwe MacBook Air is van de derde generatie en is daardoor stiller dan die van de MacBook Pro zonder Touch Bar.
 • De batterij van de MacBook Air gaat 2 uur langer mee.
 • De MacBook Air is iets lichter.
 • Bij de MacBook Air kun je kiezen voor goud, zilver en spacegrijs. Bij de MacBook Pro alleen zilver en spacegrijs.


MacBook Air 2018 vs. 13-inch MacBook Pro (2018)

 • De 13-inch MacBook Pro uit 2018 is €650 duurder dan de nieuwste MacBook Air.
 • De MacBook Pro 2018 heeft een TrueTone-scherm met brede kleurweergave. De kleuren zijn daardoor mooier. Ook is de helderheid hoger met 500 nits in plaats van 300.
 • Er zit een snellere quad-core Intel Core i5-processor van 2,3-GHz (8e generatie) in deze MacBook Pro. Deze is uit te breiden tot 2,7-GHz quad-core Intel Core i7. Apple gebruikt de nieuwste Coffee Lake-chip. Voor meer geavanceerdere taken zoals foto- en videobewerking komt dit beter van pas.
 • Er zit standaard 256GB opslag in de MacBook Pro met Touch Bar. De MacBook Air begint bij 128GB.
 • Wil me meer aansluitingen, dan is de MacBook Pro de betere keuze. Deze heeft vier Thunderbolt 3-ingangen (twee aan elke kant). De MacBook Air heeft er alleen twee aan de linkerkant.
 • Met de Touch Bar op de MacBook Pro 13-inch kun je allerlei interactieve knoppen gebruiken die zich aanpassen aan het gebruikte programma. Op de MacBook Air heb je nog gewoon fysieke functietoetsen.
 • De batterij van de MacBook Air gaat twee uur langer mee.
 • De MacBook Air is iets lichter.
 • Bij de MacBook Air kun je kiezen uit goud, zilver en spacegrijs. Bij de MacBook Pro ontbreekt goud.

App Store in Mojave op MacBook Pro 2018.

MacBook Air 2018 vs. 13-inch MacBook Pro: scherm en prestaties

Als je het allerbeste scherm wil, dan moet je bij de duurste MacBook Pro zijn. Deze profiteert niet alleen van de hogere helderheid en de brede kleurweergave, maar heeft ook TrueTone. Met TrueTone passen de kleuren op het scherm zich aan aan het omgevingslicht, waardoor ze natuurgetrouwer op beeld verschijnen. Voor professionele toepassingen waar veel met kleur gewerkt wordt (zoals foto- en videobewerking), kan dat van belang zijn. Dat wil echter niet zeggen dat het scherm van de nieuwe MacBook Air slecht is. Het gaat ook hier om een hoge resolutie Retina-scherm met 4 miljoen pixels.

MacBook Air familie.

De prestaties van de MacBook Pro zijn over het algemeen wel iets beter, zeker als je kiest voor de duurste MacBook Pro met Touch Bar. Deze heeft een quad-core processor die efficiënter is bij foto- en videobewerking. Voor de meeste mensen zijn de prestaties van de MacBook Air meer dan voldoende, bijvoorbeeld voor tekstverwerking, internetten, mailen en de lichtere videobewerking. Je kan er prima uit de voeten en de prijs is een stuk aangenamer.

Overeenkomsten tussen de MacBook Air 2018 en 13-inch MacBook Pro

Naast de verschillen zijn er ook veel overeenkomsten tussen de MacBook Air en MacBook Pro. Dit zijn de belangrijkste overeenkomsten:

 • De resolutie en schermformaat is op alle modellen gelijk (13,3-inch met 2560 x 1600 pixels).
 • Het werkgeheugen varieert bij alle modellen van 8GB tot 16GB.
 • Ze hebben alle drie een koptelefoonaansluiting.
 • De specificaties van de FaceTime-camera zijn gelijk.
 • De afmetingen zijn nagenoeg hetzelfde. Het enige verschil is dat dit bij de MacBook Air schuin afloopt, waardoor de ene kant platter is dan de andere kant.

MacBook Air 2018 vs. 13-inch MacBook Pro: specificaties

Voor de volledigheid hebben we de specificaties van alle drie de modellen voor je op een rijtje gezet, zodat je de punten die voor jou het belangrijkst zijn eenvoudig kan vergelijken.

Bekijk grafiek Verschillen MacBook Air (2018) vs MacBook Pro 13-inch.

Conclusie MacBook Air vs. MacBook Pro 13-inch verschillen

Ben je op zoek naar de krachtigste en meest uitgebreide 13-inch MacBook, dan kom je automatisch uit bij de nieuwste MacBook Pro. Deze heeft de beste chips, het mooiste scherm en de meeste aansluitingen. Ideaal dus voor mensen die professioneel bezig zijn met foto- en videobewerking, omdat je snellere prestaties hebt en meer apparaten tegelijk kan aansluiten zonder dat je daar meteen een extra USB-C-hub voor nodig hebt. Je betaalt daar wel een prijs voor, want deze is ruim €600 duurder dan de nieuwste MacBook Air. De MacBook Air 2018 is dan ook meer geschikt voor een algemener publiek. Ben je op zoek naar een lekker snelle MacBook met een lange batterijduur waarop je kan mailen, tekstverwerken, internetten en filmpjes kan kijken, dan is dit model voor jou. Je kan er de komende jaren prima mee uit de voeten en hij is ook nog een stukje lichter en daardoor makkelijker mee te nemen.

Heb je je keuze gemaakt en wil je nu een MacBook kopen? In ons artikel vind je een actueel overzicht met prijzen en winkels.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!