Bellen op iPhone Xs met dualsim.

Hoe zit het met de iPhone-dualsim in Nederland? Wij zochten het uit

De iPhone XR en de iPhone XS zijn de eerste iPhones met ondersteuning voor dualsim. Apple maakt daarbij gebruik van de eSIM (een virtuele simkaart), in combinatie met een standaard nanosim. Heb je daar in Nederland en België wel iets aan?
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

De geruchten gingen al langer, maar gisteren heeft Apple aangekondigd dat zowel de iPhone XS, iPhone XS Max en de iPhone XR dualsim krijgen. Dat betekent dat je twee telefoonnummers kan gebruiken op één enkele iPhone. Denk bijvoorbeeld aan een zakelijk en privé nummer. Maar heb je daar wel wat aan in Nederland? Ondersteunen de Nederlandse providers de eSIM?

Dualsim in iPhone XS en iPhone XR

Apple brengt dualsim naar de iPhone in twee versies: wereldwijd kiest Apple voor een combinatie van eSIM (een ingebouwde simkaart) en een nanosim. Voor China is er een speciaal model, omdat de eSIM daar niet uitgebracht kan worden. Dit speciale model heeft een nieuwe simkaartslot waar je twee simkaarten met de rug tegen elkaar in stopt. Vandaar dat we aanvankelijk dachten dat de dualsim-functionaliteit alleen in China beschikbaar zou zijn.

Het model dat je straks in Nederland koopt, is dus de versie met eSIM en nanosim. Elke iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max wordt in Nederland standaard geleverd in dualsim-versie. De dualsim zorgt ervoor dat je twee nummers (en dus twee abonnementen) tegelijk kan gebruiken. Je geeft elk nummer een logische naam (bijvoorbeeld werk en privé), en de iPhone geeft aan op welk nummer je gebeld wordt. Apple maakt gebruik van de techniek genaamd Dual SIM Dual Standby (DSDS). Dit betekent dat beide simkaarten tegelijkertijd functioneel zijn. Bel je zelf zakelijk of belt iemand jou op het zakelijke nummer, dan wordt die simkaart actief.

iPhone XS dualsim instellen.

iPhone met dualsim in Nederland en België

Maar kun je deze eSIM en dus dualsim wel in Nederland gebruiken? De Nederlandse providers ondersteunen nog geen eSIM, dus ook niet in de nieuwe iPhone. KPN zegt nog geen plannen te hebben om de eSIM te ondersteunen, terwijl Vodafone aangeeft dat de eSIM wel de aandacht heeft. Op welke termijn Vodafone in Nederland de eSIM dan gaat ondersteunen, is niet bekend. Tot slot biedt ook T-Mobile nog geen ondersteuning voor de eSIM. Ze zijn ermee bezig, maar T-Mobile maakt geen planning bekend.

Dit komt overeen met mededelingen die providers eind vorig jaar al deden, dus er lijkt weinig progressie (en animo?) te zijn. Sommige providers gaven aan de eSIM te willen ondersteunen, maar wachten daarbij de marktontwikkelingen af. Belgische providers konden net zo min concreet duidelijkheid geven.

Conclusie: nog geen iPhone dualsim in Nederland

De conclusie is dus dat je in Nederland en België (nog) niets hebt aan de dualsim-mogelijkheden van de nieuwe iPhones. Het voordeel is dat het wel standaard al ingebouwd is, dus op het moment dat providers het aanbieden, kun je meteen over. Dat is vergelijkbaar met andere telecomtechnieken van de laatste jaren, zoals Bellen via Wi-Fi en VoLTE. Dat is ook al jaren standaard ingebouwd, maar wordt pas sinds kort door providers ondersteund.

Wil je meer lezen over de Apple SIM en eSIM? Lees dan ons artikel.

De nieuwe iPhones kunnen sinds 14 september gereserveerd worden.

iPhone XS bij provider bestellen

iPhone XS bij webwinkel bestellen

Actuele iPhone XS deals


Actuele iPhone XS Max deals


Hoe zit het dan met Apple Watch met 4G?
Net als de nieuwe iPhones heeft de Apple Watch met 4G een ingebouwde eSIM. Dit geldt alleen voor speciale Apple Watch 4G-modellen die niet in Nederland en België te koop zijn. Dat geldt voor de Apple Watch Series 3, maar ook voor de nieuwe Apple Watch Series 4. Het gebrek aan ondersteuning voor de eSIM door Nederlandse (en Belgische) providers zorgt er dus voor dat de Apple Watch met 4G voorlopig niet naar Nederland komt.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 13 september, 17:40: Tweet over Belgische providers toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 september 2018, 10:05
Categorie iDevices
Onderwerpen iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max
Devices iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.