Bellen op iPhone Xs met dualsim.

Hoe zit het met de iPhone-dualsim in Nederland? Wij zochten het uit

De iPhone XR en de iPhone XS zijn de eerste iPhones met ondersteuning voor dualsim. Apple maakt daarbij gebruik van de eSIM (een virtuele simkaart). Nu iOS 12.1 beschikbaar is kun je gebruik maken van de dualsim-functie, maar wat heb je daar in Nederland en België aan?
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

De iPhone XS, iPhone XS Max en de iPhone XR werken met dualsim. Dat betekent dat je twee telefoonnummers kan gebruiken op één enkele iPhone. Denk bijvoorbeeld aan een zakelijk en privé nummer. Maar heb je daar wel wat aan in Nederland? Ondersteunen de Nederlandse providers de eSIM? Wij zochten het voor je uit.

Dualsim in iPhone XS en iPhone XR

Apple brengt dualsim naar de iPhone in twee varianten: wereldwijd kiest Apple voor een combinatie van eSIM (een ingebouwde simkaart) en een nanosim. In China wordt een afwijkend toestel uitgebracht met dubbel simkaartslot, waar je twee fysieke simkaarten in kunt stoppen. Dit wekte aanvankelijk de indruk dat de dualsim-functionaliteit alleen in China beschikbaar zou komen, maar het werkt dus op alle iPhone-modellen van 2018. Al ben je wel afhankelijk van providers die eSIM ondersteunen en daar wringt het.

Lees ook deze artikelen over dualsim:

Het model dat je in Nederland koopt, is dus de versie met eSIM en nanosim. Elke iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max wordt in Nederland standaard geleverd in dualsim-versie. De dualsim zorgt ervoor dat je twee nummers (en dus twee abonnementen) tegelijk kan gebruiken. Je geeft elk nummer een logische naam (bijvoorbeeld werk en privé), en de iPhone geeft aan op welk nummer je gebeld wordt. Apple maakt gebruik van de techniek genaamd Dual SIM Dual Standby (DSDS). Dit betekent dat beide simkaarten tegelijkertijd functioneel zijn. Bel je zelf zakelijk of belt iemand jou op het zakelijke nummer, dan wordt die simkaart actief.

iPhone XS dualsim instellen.

eSIM en dualsim instellen

Het instellen van de eSIM of het toevoegen van een tweede abonnement is vrij eenvoudig. Het is vergelijkbaar met hoe het op de iPad werkt.

 1. Ga naar Instellingen > Mobiel netwerk.
 2. Geef aan dat je een mobiel abonnement wilt toevoegen.
 3. Scan de QR-code die je provider heeft gegeven.
 4. Als je een bevestigingscode moet invullen, dan voer je die in.
 5. Vul eventueel nog handmatig wat instellingen voor je abonnement in, met de knop onderaan het scher.

Om deze stappen te kunnen doorlopen moet je wel beschikken over de QR-code van je provider. Truphone heeft er een speciale app voor uitgebracht.

iPhone met dualsim in Nederland en België

Maar kun je deze eSIM en dus dualsim wel in Nederland gebruiken? De Nederlandse providers ondersteunen nog geen eSIM, dus ook niet in de nieuwe iPhone. KPN zegt nog geen plannen te hebben om de eSIM te ondersteunen, terwijl Vodafone aangeeft dat ze de eSIM wel onderzoeken. Op welke termijn Vodafone in Nederland de eSIM wil ondersteunen, is niet bekend. Tot slot biedt ook T-Mobile nog geen ondersteuning voor de eSIM. Ze zijn ermee bezig, maar T-Mobile maakt geen planning bekend.

Dit komt overeen met mededelingen die providers eind vorig jaar al deden, dus er lijkt weinig progressie (en animo?) te zijn. Sommige providers gaven aan de eSIM heus wel te willen ondersteunen, maar wachten daarbij de marktontwikkelingen af. Belgische providers konden net zo min concreet duidelijkheid geven.

Conclusie: nog geen iPhone dualsim in Nederland

De conclusie is dus dat je in Nederland en België (nog) niets hebt aan de dualsim-mogelijkheden van de nieuwe iPhones. Het voordeel is dat het wel standaard al ingebouwd is, dus op het moment dat providers het aanbieden, kun je meteen over. Dat is vergelijkbaar met andere telecomtechnieken van de laatste jaren, zoals Bellen via Wi-Fi en VoLTE. Dat is ook al jaren standaard ingebouwd, maar wordt pas sinds kort door providers ondersteund. Wil je dualsim nu al gebruiken, dan ben je aangewezen op de internationale (en vrij prijzige) aanbieders Truphone en GigSky.

Wil je meer weten over de dualsim-mogelijkheden op de iPhone, lees dan onderstaande artikelen.

Hier kun je de iPhone XS kopen:

iPhone XS bij provider aanschaffen

iPhone XS bij webwinkel bestellen

Actuele iPhone XS deals


Actuele iPhone XS Max deals


Hoe zit het dan met Apple Watch met 4G?
Net als de nieuwe iPhones heeft de Apple Watch met 4G een ingebouwde eSIM. Dit geldt alleen voor speciale Apple Watch 4G-modellen die niet in Nederland en België te koop zijn. Dat geldt voor de Apple Watch Series 3, maar ook voor de nieuwe Apple Watch Series 4. Het gebrek aan ondersteuning voor de eSIM door Nederlandse (en Belgische) providers zorgt er dus voor dat de Apple Watch met 4G voorlopig niet naar Nederland komt.

Revisiegeschiedenis:

 • 2018 - 01 november: Artikel bijgewerkt met de nieuwste informatie.
 • 2018 - 13 september: Tweet over Belgische providers toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 november 2018, 11:35
Categorie iDevices
Onderwerpen iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max
Devices iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

  Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.