Waarom het iPhone 8-scherm Apple voor extra uitdagingen stelt

Als Apple bij de iPhone 8 kiest voor een Touch ID-sensor onder het scherm, dan staan ze voor behoorlijke uitdagingen. Zeker als Apple wil vasthouden aan de eigen oplossing van Authentec.

Volgens geruchten zou Apple de Touch ID-sensor in het scherm van de iPhone 8 willen verwerken. Dat is een mooi vooruitzicht, maar het stelt Apple ook voor nieuwe uitdagingen. Het zou misschien wel eens de meeste hoofdbrekens kunnen opleveren bij de productie van de iPhone 8, zo verwacht een analist die zich baseert op bronnen uit de productieketen.


iPhone 8 mockup

‘Touch ID in iPhone 8-scherm is moeilijk’

De gloednieuwe iPhone 8 met OLED-scherm moet het volgens geruchten zonder homeknop doen. De Touch ID-sensor is daarbij in het scherm verwerkt, zoals ook al vaker in geruchten en patenten voorbij kwam. Apple zou hiervoor gebruik willen maken van de technologie van AuthenTec, een bedrijf dat ze in 2012 overnamen. Dat blijkt echter behoorlijk wat hoofdbrekens op te leveren en Apple zou niet voor oplossingen van andere producenten willen kiezen.

Om het probleem op te lossen, heeft Apple volgens de analist drie opties. Apple zou kunnen overwegen om de Touch ID-sensor helemaal te verwijderen en te kiezen voor alleen gezichtsidentificatie. Het nadeel hiervan is dat gezichtsidentificatie lang niet altijd handig is en dat veel apps al gebruikmaken van Touch ID. Er zijn ook nog zat andere redenen te bedenken waarom Apple de Touch ID-sensor niet mag verwijderen. Een andere mogelijkheid om het probleem op te lossen, is om de Touch ID-sensor aan de achterkant van de iPhone 8 te plaatsen. Ook dat is om meerdere redenen onhandig en minder gebruiksvriendelijk dan op de voorkant van de iPhone. Het is overigens wel de oplossing die Samsung bij de Galaxy S8 heeft gekozen.

Bekijk ook

Opinie: Waarom Touch ID op de achterkant van de iPhone niet handig is

Een onbekende bron meldt dat de Touch ID-sensor aan de achterkant van de iPhone 8 komt, maar is dat wel zo handig? Wat ons betreft niet en daar zijn meerdere redenen voor.

Een laatste oplossing die de analist noemt is dat Apple de productie van de iPhone 8 uitstelt, maar ook dat is geen aantrekkelijke optie. Tot nu toe heeft Apple de iPhones altijd op tijd geleverd, ondanks jaarlijks terugkerende geruchten over plotseling opdoemende problemen. Omdat de massaproductie van de iPhone 8 nog niet is begonnen kan Apple nog op het laatste moment besluiten om het toch anders aan te pakken en voor een andere oplossing te kiezen. Het wachten is op de eerste uitgelekte foto’s van de nieuwe iPhone zodat we wat meer duidelijkheid hebben of de knop nu ín of ónder de glasplaat ligt.

Touch ID

Lees alles over Touch ID, de vingerafdrukscanner van de iPhone, iPad en Mac. Hiermee kun je je toestel ontgrendelen, apps ontgrendelen, Apple Pay gebruiken en andere activiteiten goedkeuren. Op veel iPhones is Touch ID vervangen door Face ID, maar de vingerafdrukscanner is nog steeds belangrijk als een manier om veilig in te loggen. Je vindt de Touch ID-sensor nu nog op de iPhone SE, alle iPads (behalve de iPad Pro) en op de Mac, zowel op MacBooks als op desktop-Macs in combinatie met het Magic Keyboard met Touch ID-sensor.

Touch ID

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.