Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts

iPhone 7 vs Galaxy S8: dit zijn de verschillen waar Apple op kan inspelen

De Samsung Galaxy S8 is onthuld, een nieuw toptoestel en de grootste concurrent voor de iPhone 7. Wij vergelijken beide flagship-modellen op de belangrijkste eigenschappen zoals scherm, camera en functies.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Samsung heeft vandaag de Galaxy S8 en de S8+ officieel aangekondigd. De nieuwe toptoestellen van Samsung gaan het opnemen tegen de iPhone 7-modellen van Apple. Hoe valt de vergelijking uit? We hebben de belangrijkste eigenschappen op een rijtje gezet. Geen interesse in de Galaxy S8? Dan kun je er dankzij dit overzicht toch goed over meepraten.


Galaxy S8 modellen

iPhone 7 vs Galaxy S8: twee toptoestellen

Voor mensen die een wat duurdere smartphone overwegen zijn er twee toestellen die het meest voor de hand liggen: de iPhone 7 en de Samsung Galaxy S8, beide in een normale en extra grote variant. Volgens Samsung is dit het beste toestel dat ze ooit gemaakt hebben, maar die uitspraak hebben we bij Apple ook wel gehoord. Omdat de iPhone 7 alweer een halfjaar oud is kan Samsung nu weer een voorsprong nemen, maar dat kan met de komst van de iPhone 8 wel weer andersom zijn. Moet Apple haast maken met vernieuwingen? Dat proberen we duidelijk te krijgen in deze vergelijking, waarbij we vooral kijken naar de S8, want dit is het model dat de meeste mensen zullen overwegen.

Design: geen fysieke homeknop, scanner aan de achterkant

Als je het over het design van de Samsung Galaxy S8 hebt, dan gaat het bijna automatisch over het gigantische scherm. De S8 heeft een opvallend design, met bijna geen randen. Het design doet denken aan concepten die we ook wel van de iPhone 8 hebben gezien.

Bekijk ook

Zo ziet augmented reality eruit bij een randloze iPhone X

Een nieuw iPhone X-concept laat zien hoe Apple augmented reality zou kunnen toepassen bij een randloos toestel. De AR-functies gaan bijna naadloos over in de werkelijke wereld.

Met zo’n randloos model loopt het scherm bijna moeiteloos over in de achtergrond, wat er fraai uitziet bij fotograferen en augmented reality-toepassingen. De homeknop is verdwenen; die ruimte wordt ingenomen door het grotere scherm en een virtuele thuisknop. Op dit punt heeft Samsung goed gekeken naar Apple, door een haptic engine toe te passen zodat het voelt alsof je op een knop drukt. Het glas is langs de randen gebogen, zoals eerder al bij de Edge-toestellen.

Samsung Galaxy S8 vs iPhone 7

De Galaxy S8 heeft een irisscanner om in te loggen op je smartphone, terwijl de iPhone alleen gebruik maakt van de fysieke Touch ID-knop. Er zijn wel geruchten dat Apple werkt aan gezichtsherkenning (en misschien zelfs irisherkenning) maar dat is nog lang niet zeker. De S8 heeft geen fysieke homeknop en dat heeft gevolgen voor de vingerafdrukscanner: Die bevindt zich nu aan de achterkant, vlak naast de camera. Een dergelijke oplossing vinden we bij de iPhone eigenlijk niet acceptabel, zo kun je lezen in ons opiniestuk van eerder vandaag.

Bekijk ook

Opinie: Waarom Touch ID op de achterkant van de iPhone niet handig is

Een onbekende bron meldt dat de Touch ID-sensor aan de achterkant van de iPhone 8 komt, maar is dat wel zo handig? Wat ons betreft niet en daar zijn meerdere redenen voor.

Je kunt bij Samsung kiezen uit zwart, grijs en zilver, terwijl je bij Apple bovendien kunt kiezen uit goud, roségoud en rood. Bij Samsung is de achterkant bedekt met Gorilla Glass, bij Apple is de achterkant van aluminium maar dat zou bij de iPhone 8 wel eens kunnen wijzigen.

Net als bij de iPhones is de behuizing water- en stofbestendig. Interessant is dat bij de Galaxy S8 de 3,5mm koptelefoon nog steeds aanwezig is, maar dat meegeleverde koptelefoon een USB-C-aansluiting heeft. Je krijgt bij de S8 oordopjes van AKG meegeleverd, wat te danken is aan Samsung’s recente overname van Harman. Samsung heeft ook DeX gemaakt, een dock waarmee je de S8 als desktopcomputer kunt gebruiken. Verder heeft Samsung een nieuwe versie van de Gear VR gemaakt die geschikt is voor de S8, S7 en S6.

Ook aangekondigd: de Galaxy Gear 360, een 360 graden-camera die voor het eerst samenwerkt met de iPhone.

Bekijk ook

Vernieuwde Samsung Gear 360 werkt ook met iPhones (maar kan niet alles)

De Samsung Gear 360 camera werkt nu ook met iPhones, zodat je in 360 graden beelden kunt vastleggen.

Galaxy S8 camera

Scherm: randloos en HDR

De Galaxy S8 heeft een 5,8-inch Quad HD+ scherm, dat bijna de hele voorkant in beslag neemt. De iPhones hebben een kleiner scherm met een diameter van 4,7 en 5,5 inch.

De beeldverhouding is door het grotere scherm ook iets veranderd bij de S8: van 16:9 naar 18,5:9. De Galaxy S8 weegt 155 gram en dat is lichter dan de iPhone 7 Plus (188 gram) maar zwaarder dan de iPhone 7 (138 gram). De afmetingen liggen er ook precies tussen in: de S8 meet 148,9 x 68,1 x 8mm maar heeft dus wel een veel groter scherm.

Het 5,8-inch Infinity Display van de S8 heeft een resolutie van 2960 x 1440 pixels. Dit betekent bijna vier keer zoveel pixels als de iPhone 7, maar het scherm is dan ook een stuk groter. De pixeldichtheid ligt op 570ppi, veel hoger dan de 401ppi en 326ppi van de twee iPhones. Samsung gebruikt AMOLED-schermen, Apple nog niet maar dat kan bij de iPhone 8 wel eens gaan veranderen.

Processor en opslag: octacore galore

De Galaxy S8 is verkrijgbaar in meerdere versies, die variëren per regio. In de Benelux is gekozen voor een octacore Exynos 8895-processor. Er is 4GB RAM aanwezig en 64GB opslag, dat je met microSD-kaartjes kunt uitbreiden. Bij Apple is het besturingssysteem zodanig op de A10 Fusion-processor afgestemd, dat het geen zin heeft om aantallen kernen, RAM of kloksnelheden te vergelijken. Wel zul je bij Apple meteen al de juiste hoeveelheid opslag moeten kiezen (32GB, 128GB of 256GB) want uitbreiding zit er niet in.

Galaxy S8 design

De S8 ondersteunt gigabit Wi-Fi, de iPhone (nog) niet. Verder kan de S8 twee Bluetooth-audiostreams gelijktijdig afspelen voor bijvoorbeeld audio in meerdere kamers.

Camera: geen extra’s

De Galaxy S8 heeft twee uitstekende camera’s, maar opvallende nieuwe functies zitten er niet in. Samsung heeft gekozen voor een 12,7 megapixel camera met f/1.7 aperture, waarmee je ook onder slechte lichtomstandigheden goede foto’s kunt maken. De Dual Pixel-techniek zorgt voor sneller scherpstellen. Met de 8 megapixel frontcamera met f/1.7 aperture en Smart Autofocus maak je mooie selfies.

Wat de camera betreft heeft Apple iets meer te bieden. ook 12 megapixel en f/1.8 aperture, maar met vijfmaal digitale zoom, optische beeldstabilisatie, Live Photos, HDR, 4K-video en een reeks andere functies. Kies je voor de iPhone 7 Plus dan krijg je bovendien een dubbele camera waarmee je portretten en foto’s met meer diepte kunt maken. De frontcamera is bij Apple wel iets minder: 7 megapixel en met f/2.2 aperture. Wel zit er beeldstabilisatie in.

Batterij: draadloos opladen

Samsung biedt al langer draadloos opladen aan. Ook hadden ze al snelladen, twee ontwikkelingen die bij Apple nog in de kinderschoenen staan. De 3000 mAh-batterij van de Galaxy S8 heeft een nauwelijks hogere capaciteit dan die van de iPhone 7 Plus (2900 mAh). De capaciteit van de iPhone 7 ligt heel wat later (1950 mAh), maar die heeft dan ook een veel kleiner scherm om aan te sturen.

Digitale assistenten: Bixby vs Siri

De Galaxy S8 werkt met Bixby, een nieuwe persoonlijke assistent van Samsung. Deze is ontwikkeld door dezelfde mensen die ooit Siri hebben gemaakt. Hoe slim Bixby is, moet zich nog bewijzen en is voer voor een latere vergelijking. Wat we wel weten is dat Bixby een eigen knop heeft, waarmee je de assistent snel kunt activeren. Met natuurlijke taal en contextgevoelige informatie kan Bixby je gericht helpen bij je vraag. Je kunt bijvoorbeeld foto’s opvragen, tekst scannen, betalen en apparaten bedienen. Ontwikkelaars kunnen met de speciale SDK (softwareontwikkelkit) aan de slag om Bixby in hun apps in te bouwen.

Groot voordeel: Siri werkt al een aantal jaren in het Nederlands, Bixby voorlopig alleen in Amerikaans Engels. Later dit jaar zal er ook Brits Engels worden toegevoegd, maar het zal nog wel even duren voordat Nederlands aan de beurt is.

Platform: Samsung’s Android of iOS

Er is één reden waarom je deze vergelijking eigenlijk helemaal niet had hoeven lezen: je bent verstokte iOS-gebruiker en je peinst er niet over om over te stappen. Begrijpelijk, want ook wij kunnen ons een leven zonder iPhones niet voorstellen. De software is zo verschillend dat de keuze misschien heel gemakkelijk is: bij jou in huis komt er geen Android in. Bij de iPhone krijg je iOS, bij de Galaxy S8 is het Android 7 Nougat wat de klok slaat, maar dan wel met een Samsung-schil eromheen. Updates zijn bij Android altijd de achilleshiel: bij de Galaxy S7 verschenen de eerste Nougat-updates in de Benelux begin deze maand, negen maanden nadat het door Google was aangekondigd. Dat zijn we bij iOS wel anders gewend.

Prijs en beschikbaarheid

De Galaxy S8 verschijnt op 28 april in Nederland en kost 799 euro. De grotere variant Galaxy S8+ ligt op dezelfde datum in de winkel voor 899 euro. Pre-orderen kan meteen vanaf vandaag. De Galaxy S8 is een paar tientjes duurder dan de iPhone 7 (verkrijgbaar vanaf €769), terwijl de S8+ precies één tientje goedkoper is dan de iPhone 7 Plus (vanaf €909). Bij Apple heb je wel wat meer keuze uit kleuren en opslag.

Conclusie: Samsung Galaxy S8 vs iPhone 7

Het is een kwestie van smaak, waardoor ze nooit echt vergelijkbaar zijn. De Galaxy S8 staat er op papier goed voor en heeft technisch gezien een op een aantal punten een voorsprong op de iPhone 7. Vooral het grote scherm valt ons op en de extraatjes die je erbij krijgt, zoals draadloos opladen. Als het puur om de basisfuncties gaat zoals batterij, waterbestendigheid en camera, dan zijn er eigenlijk weinig uitschieters. Voor iPhone-bezitters zal de verleiding om over te stappen toch niet zo groot zijn. Enerzijds omdat je al veel in Apple’s ecosysteem hebt geïnvesteerd (apps, iCloud) en omdat Android toch wel een heel andere ervaring biedt. En anderzijds omdat de iPhone 8 al over een paar maanden uitkomt en een compleet nieuw design belooft. Beide toestellen zijn uitstekend, maar wel voor een heel verschillende doelgroep.

Galaxy S8 vs iPhone 8?

Samsung heeft met de Galaxy S8 nu weer een voorsprong te pakken, maar het is afwachten hoe lang ze dit volhouden. Apple’s iPhone 8 belooft een interessant toestel te worden – ook met veel smallere schermranden, geen fysieke thuisknop en geavanceerde functies zoals augmented reality en gezichtsherkenning. Veel vernieuwingen die we nu bij Samsung hebben gezien, waren ook al te bewonderen in mock-ups en concepten voor de iPhone 8.

Toch liever een iPhone 7?

Ben je er na het lezen van deze vergelijking wel uit en wil je liever een iPhone 7? Dan vind je hieronder de beste deals.


Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.