iPhone 7 stereo speakers

Zo werken de stereospeakers van de iPhone 7

Apple voorziet de iPhone 7 en 7 Plus van stereospeakers. Maar hoe werkt dat nou precies en levert dat echt zo veel beter geluid op?

Bij de introductie van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus afgelopen woensdag noemde Apple een vernieuwd speakersysteem als een van de nieuwe functies. Voor het eerst introduceert Apple daarmee ook stereospeakers op de iPhone. Het was een van de functies die Apple-marketingbaas Phil Schiller op het podium besprak, maar door alle aandacht voor de iPhone 7-camera werd het een beetje ondergesneeuwd. In dit artikel leggen we uit hoe het werkt en wat je er van kan verwachten.

Stereospeakers in iPhone 7

Aan de onderkant van de iPhone 7 is de koptelefoonuitgang verdwenen. Apple heeft een extra speaker in de iPhone geplaatst, maar die zit verrassend genoeg niet op de vrijgekomen plek van de koptelefoonaansluiting. Hij is ergens anders verstopt, zo blijkt uit de hands-on van MacWorld.

Wel vind je nu links en rechts dezelfde grille. Het linker gaatjespatroon is puur cosmetisch en bevat geen functies, achter het rechter gaatjespatroon zitten de speakers verstopt. Apple heeft hier waarschijnlijk voor gekozen vanwege de symmetrie, al zou het ook met geluid te maken kunnen hebben. Daarvoor zullen we de eerste recensies moeten afwachten.

iPhone 7 onderkant

Dat de rechter speakergrille puur cosmetisch is, betekent overigens niet dat Apple ruimte heeft verspild. De plek van de voormalige koptelefonaansluiting wordt nu ingenomen door de Taptic Engine en de componenten voor de aansturing van de achtergrondverlichting van het scherm.

Twee speakers gecombineerd
Zodra je de iPhone 7 in landschapsweergave draait, worden de speaker onder het toestel en de speaker boven het scherm (waarmee je telefoneert) gecombineerd tot een stereogeluid. Hiervoor maakt Apple gebruik van de gyroscoop, dezelfde sensor die ook zorgt dat apps op het scherm meedraaien als je je toestel kantelt. Apple claimt dat de speakers van de iPhone 7-modellen tweemaal luider zijn dan die van de iPhone 6s. Ook hebben ze een groter dynamisch bereik waardoor je meer verschil tussen tonen zou moeten horen.

iPhone 7 stereo speakers

In principe had Apple ook een extra speaker aan de onderzijde van het toestel kunnen toevoegen, op de plaats waar voorheen de koptelefoonaansluiting zat. Waarom ze dat niet gedaan hebben kunnen we alleen naar gissen. Apple heeft er in ieder geval heel duidelijk voor gekozen om afscheid te nemen van de koptelefoonaansluiting. Allereerst om ruimte in het toestel te besparen. Maar voor Apple misschien nog wel belangrijker: het past niet meer in de visie die het bedrijf op het gebied van audio heeft.

Werkt het ook?
De hamvraag is natuurlijk of een extra speaker veel effect heeft. Kun je er bijvoorbeeld beter muziek mee luisteren of een film kijken, of klinkt het nog steeds wat blikkerig? Uit de eerste hands-on ervaringen wordt dat niet duidelijk. Die geven aan dat het veel te rumoerig was in de demoruimte om dit überhaupt te kunnen beoordelen. AppleInsider heeft met met diverse audiotechnici gesproken die daar wel zo hun ideeën over hebben. Zij stellen dat als je het effect goed wilt horen, je niet meer dan een meter van de iPhone vandaan moet zitten. Daarna is het verschil tussen stereo- en monogeluid niet meer te onderscheiden.

Ook zou de afstand tussen de speakers van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus geen merkbaar verschil maken. Voor een goede stereokwaliteit moet je volgens de audiotechnici dan ook gewoon een koptelefoon blijven gebruiken. Bij voorkeur geen Bluetooth-oordopjes, want ook die zijn niet in staat om kanalen goed van elkaar te scheiden, zo stelt één van de experts.

Thijs van Nieuwenhuizen heeft aan dit stuk meegewerkt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 september 2016, 18:22
Categorieën Achtergrond, iDevices
Onderwerp speaker

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.