Langere batterijduur voor de iPhone 7: zo werkt het (niet)

Apple claimt op de iPhone 7 en iPhone 7 Plus door batterijbesparende maatregelen een fors langere batterijduur vergeleken met de iPhone 6S. Hoe werkt dat precies en gaat die claim altijd op?

Het is een grote wens van veel iPhone-gebruikers: een batterij die lang genoeg meegaat zodat je in de tussentijd niet hoeft op te laden. Apple benoemde woensdagavond bij de introductie van de iPhone 7 en 7 Plus specifiek dat de batterijduur is verbeterd ten opzichte van de iPhone 6S-modellen. Apple claimt dat de iPhone 7 Plus op een volle batterij 1 uur langer meegaat dan de 6S Plus en de iPhone 7 zelfs 2 uur. Dit zou met name komen door allerlei batterijbesparende maatregelen. Welke dat precies zijn en dat die claim van Apple toch niet altijd klopt, lees je in dit artikel.

iPhone 7: batterijduur langer dankzij slimmere processor

De langere batterijduur die Apple claimt zou vooral te maken hebben met de nieuwe A10 Fusion-processor van de iPhone 7 en 7 Plus. De iPhone 7 heeft als eerste iPhone een processor met meer dan twee kernen. De A10 Fusion heeft er maar liefst vier, ook wel quad-core genoemd. Deze kernen worden in twee paren verdeeld: één paar is verantwoordelijk voor zeer intensieve taken zoals gamen of het bewerken van een video, terwijl het andere paar bedoeld is voor de meer efficiënte taken zoals e-mailen en browsen.

A10 Fusion met efficiënte kernen

Deze kernen gebruiken eenvijfde van de energie vergeleken met de twee andere kernen van de A10. Hierdoor hoeft de processor in de meeste gevallen niet op volle kracht te draaien. Dit komt de batterijduur ten goede. Een door Apple ontworpen controller bewaakt de balans tussen performance en batterijduur en bepaalt welke apps meer kracht nodig hebben. Tegelijkertijd zegt Apple dat de A10 Fusion wel 40 procent sneller is dan de A9-chip van de iPhone 6S. Er gingen ook geruchten dat Apple de capaciteit van de batterij in de iPhone 7 zou opschroeven, maar dat weten we pas als de eerste toestellen volgende week geleverd worden.

iPhone 7 batterij-chip

In de praktijk
Al met al een aantal interessante wapenfeitjes die Apple woensdagavond presenteerde. Toch zit er tussen de theorie en de praktijk vaak nog wel een groot verschil. Dit is natuurlijk ook sterk afhankelijk van het dagelijkse gebruik. De verschillen tussen de iPhone 6S- en iPhone 7-modellen zijn niet in alle gevallen even groot. Zo is de gesprekstijd met de iPhone 7 Plus op een volle batterij volgens Apple’s specificaties afgenomen van 24 naar 21 uur. Weliswaar geeft Apple bij de iPhone 7-modellen aan dat het hierbij gaat het om gesprekstijd via draadloos, maar er wordt niet duidelijk wat hiermee precies wordt bedoeld. Het zou betrekking kunnen hebben op Bluetooth-oordopjes maar ook op Apple’s eigen AirPods. Aan de andere kant kun je wel langer luisteren naar je favoriete muziek of video’s bekijken.

iPhone 7 batterij keynote

Tussen de iPhone 7 en 7 Plus zijn de verschillen in de meeste gevallen niet heel groot. Op de iPhone 7 Plus kan je een uurtje langer van internet gebruikmaken en draadloos muziek luisteren. Enige uitzondering zijn de stand-by-tijden en draadloos bellen en muziek afspelen. Zo kan je volgens Apple met de iPhone 7 Plus maar liefst 20 uur langer draadloos muziek afspelen dan met de iPhone 7 (40 uur in totaal). Vergeleken met vorige modellen is de stand-by-tijd van beide toestellen overigens onveranderd gebleven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iPhone 7

Ontdek hier alle informatie over de iPhone 7, het toestel met 4,7-inch scherm dat beschikt over een 12-megapixel camera en A10 Fusion-processor. Is deze iPhone nog steeds de aanschaf waard en wat kun je er zoal mee?

iPhone 7
26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.