iPhone 7 Plus prijzen

iPhone 7: dit zijn alle verbeteringen van de camera

Veel aandacht ging tijdens het iPhone-evenement uit naar de volledig vernieuwde camera van de iPhone 7 en 7 Plus. Wat er precies nieuw is hebben we in dit artikel nog even op een rij gezet.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Tijdens de aankondiging van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus kregen de vernieuwingen van de camera misschien wel de meeste aandacht van alle nieuwe functies van de nieuwe iPhone. De meeste van deze vernieuwingen vinden we terug bij de 5,5-inch iPhone 7 Plus, maar ook de iPhone 7 maakt flinke sprongen. In dit artikel zetten we alle vernieuwingen nogmaals op een rij.


iPhone 7 cameralens

Nieuw camerasysteem, LED-flitser, brede kleurregistratie

Alle modellen van de iPhone 7 krijgen een geheel nieuw camerasysteem dat gebruikmaakt van een lens die uit zes elementen bestaat dat zorgt voor scherpere foto’s. Ook nieuw is de True Tone Flash-flits die bestaat uit 4 LED-lampjes. Dit zorgt volgens Apple voor 50 procent meer lichtopbrengst en ook een groter bereik. Handig als je van een wat grotere afstand fotografeert. Dankzij een nieuwe sensor kan de iPhone 7 de flikkering van kunstmatig licht waarnemen en de omstandigheden voor het maken van een foto daarop aanpassen. Ook introduceert Apple Wide color gamut (NL: brede kleurregistratie) dat ervoor zorgt dat kleuren nog beter tot hun recht komen.

Camera iPhone 7 met flitser

iPhone 7: 12 MP, groter diafragma

Hoewel de verwachting was dat Apple op de iPhone 7 Plus flink zou gaan uitpakken met cameravernieuwingen, krijgt ook de iPhone 7 een aantal welkome verbeteringen. De camera van de iPhone 7 krijgt een upgrade naar 12 megapixel, waarbij de sensor 60 procent sneller en 30 procent energiezuiniger zou zijn. Ook krijgt de iPhone 7 een groter diafragma van f/1.8, waardoor de sensor 50 procent meer licht kan opnemen. Hierdoor kun je ook in situaties met weinig licht, ‘s avonds bijvoorbeeld, foto’s van betere kwaliteit maken die minder ruis bevaten. Ook nieuw is optische beeldstabilisatie dat bijvoorbeeld voor Live Foto’s gebruikt wordt.

Roségoud iPhone 7

7 MP FaceTime HD-camera

Apple geeft ook de camera aan de voorzijde van de iPhone 7 een upgrade. De camera waarmee je selfies maakt of FaceTime-gesprekken voert, maakt de stap naar 7 megapixels. Ook hier is er een nieuwe lens die zorgt voor heldere en natuurgetrouwe kleuren en dankzij automatische beeldstabilisatie maak je foto’s en video’s die minder schokkerig ogen.

ISP: nieuwe slimme chip

Deze vernieuwingen worden mede mogelijk gemaakt door een vernieuwde ISP (Image Signal Processor), die verantwoordelijk is voor de rekenkracht achter de camera van de iPhone 7. Deze chip herkent bijvoorbeeld objecten en personen in dat wat je wilt fotograferen, maar zorgt ook voor andere aspecten van foto’s maken zoals scherpstellen, belichting, de juiste witbalans, ruisreductie, enzovoorts. Deze slimme chip, die door Apple is ontworpen, kan in slechts 25 milliseconden meer dan 100 miljard acties uitvoeren.

iPhone 7 camera ISP

iPhone 7 Plus: extra 12 MP-telelens

Bij de iPhone 7 Plus gooit Apple er nog een schepje bovenop. Die heeft niet één maar twee camera’s van 12 megapixel. Eén daarvan is de groothoeklens die de iPhone 7 ook heeft. De ander is een speciale telelens van 56 mm, waarmee Apple inzoomen mogelijk maakt zonder dat je daarvoor een echte telelens nodig hebt.

iPhone 7 Plus Camera

Dat zou de iPhone onhandig en zwaar maken namelijk. Hardwarematig zoom je 2 keer in, maar dankzij de software kun je tot wel 10 keer digitaal inzoomen als je een foto maakt. Dit zou bovendien een aanzienlijk betere kwaliteit moeten bieden dan je van inzoomen op oudere iPhone-modellen gewend bent.

Voorproefje van nieuw scherptediepte-effect

Ook gaf Apple een voorproefje van een nieuwe camerafunctie speciaal voor de iPhone 7 Plus, die door Apple-marketingbaas Phil Schiller een ‘doorbraak’ in de fotografie werd genoemd. Hierbij gaat het om ‘bokeh’, een verwijzing naar het foto-effect dat zichbaar was in de uitnodiging voor het media-evenement in september 2016. Dit heeft te maken met scherptediepte. Hierbij is het object zoals een persoon op de voorgrond scherp, terwijl de achtergrond onscherp is.

iPhone 7 Plus camera

Dit vereist normaal gesproken een relatief goede camera, maar Apple zegt erin geslaagd te zijn om deze functionaliteit ook voor de iPhone 7 Plus te kunnen bieden. Hiervoor worden de beide camera’s gebruikt om allereerst personen en objecten te herkennen en vervolgens wordt de diepte geanalyseerd. Zo blijft de voorgrond scherp en kan de achtergrond onscherp blijven.

iPhone 7 Plus portret

Deze functie komt later dit jaar beschikbaar in de vorm van een gratis software-update. Daarmee wordt er een nieuwe Portret-modus aan de Camera-applicatie toegevoegd. Zo’n bokeh-effect kun je ook met de huidige iPhone-camera’s teweeg brengen, maar het effect is minder mooi.

Meer aankondigingen

Er is nog veel meer aangekondigd tijdens het Apple-evenement op 7 september. Hieronder vind je onze belangrijkste artikelen: de aankondiging van de iPhone 7 en de Apple Watch Series 2 en onze handige samenvatting van alle belangrijke feiten.

Update 8 september: Ben je overtuigd door alle verbeteringen in de camera en wil je dit toestel hebben, lees dan onderstaand artikel over de iPhone 7 bestellen en het plaatsen van een pre-order.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 september 2016, 23:36
Categorie iDevices
Onderwerpen camera, iPhone 7

iPhone 7

Ontdek hier alle informatie over de iPhone 7, het toestel met 4,7-inch scherm dat beschikt over een 12-megapixel camera en A10 Fusion-processor. Is deze iPhone nog steeds de aanschaf waard en wat kun je er zoal mee?

iPhone 7

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.