iPhone headphone jack

Waarom de 3,5mm-jack moest verdwijnen

De iPhone 7 heeft geen 3,5mm jack meer. Waarom moest de koptelefoon verdwijnen? Topmensen van Apple geven een toelichting op deze beslissing.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Het verdwijnen van de koptelefoonaansluiting kwam niet als een verrassing bij de aankondiging van de iPhone 7. Apple had (misschien bewust) de afgelopen weken al wat hints laten vallen, zodat de schok wat minder groot zou zijn. Maar waarom wilde Apple er vanaf? Een interview met Apple-topmannen Dan Riccio, Greg Joswiak en Phil Schiller werpt meer licht op de beslissing.

iPhone headphone jack

Waarom de koptelefoonaansluiting verdwijnt

De beslissing om de 3,5mm aansluiting te laten vervallen was geen schok. Tijdens de presentatie was al een beetje te proeven waarom Apple ervoor had gekozen: we kregen minutenlang op de achtergrond een soort schakelbord te zien waarop een dame kabels inplugde. Dat beeld moest meteen duidelijk maken: “Dit is verouderde technologie, we moeten kiezen voor iets nieuws.” Apple-topman Greg Joswiak noemt de aansluiting een dinosaurus. “De audio-aansluiting is meer dan honderd jaar oud en de laatste innovatie is alweer 50 jaar geleden. Weet je wat dat was? Ze maakten ‘m kleiner. Sindsdien is er niets veranderd. Het is een dinosaurus. Het is tijd om verder te kijken.”

Verouderde technologie

Op het podium benadrukte Apple vooral dat de traditionele jack moest verdwijnen om ruimte te creëren en om vooruitgang te boeken met draadloze oordopjes. Maar er speelde meer. Het idee om de koptelefoonaansluiting te verwijderen ontstond tijdens de ontwikkeling van de iPhone 7, maar volgens Riccio stond het eigenlijk al jaren innovaties in de weg. De ruimte die de jack innam kan nu gebruikt worden voor de Taptic Engine en de aansturen van het scherm. “Als er een betere en moderne oplossing is zou het gek zijn om een verouderd alternatief te gebruiken”, meent Riccio. Bij die modernere oplossing doelt hij niet op draadloos, maar op de Lightningpoort, die het geluid digitaal kan doorsturen naar je oren.

Tegelijk zou er ook een noodzaak zijn geweest. De aansturing voor het scherm en de achtergrondverlichting werd traditioneel achter de camera geplaatst, maar hierdoor ontstond interferentie met het nieuwe camerasysteem. Apple zocht daarom naar andere locaties en kwam uit op de 3,5mm-jack. Ook dat leverde interferenties op, namelijk met het geluid. Daardoor kregen Apple-engineers het idee om de 3,5mm-jack maar helemaal te laten vervallen. Apple is daarmee overigens niet de enige, want al eerder dit jaar besloten enkele fabrikanten om toestellen zonder 3,5mm-jack op de markt te brengen.

Meer ruimte voor Taptic Engine

Het verwijderen van de 3,5mm-jack maakte ruimte voor de nieuwe Taptic Engine, die nodig is voor de nieuwe drukgevoelige homeknop. Ook kwam er ruimte voor een grotere batterij en werd het mogelijk om de iPhone waterbestendiger (IP67) te maken. Kortom: door het weghalen van de koptelefoonaansluiting vielen meerdere puzzelstukken op hun plaats.

Los daarvan vindt de Apple-top dat de koptelefoonaansluiting een verouderde technologie is, die wel eens mocht worden vervangen. Het hield Apple tegen om een aantal andere vernieuwingen door te voeren. Riccio: “We hebben die 50 jaar oude connector – slechts een gat gevuld met lucht. Het neemt ruimte in, echt kostbare ruimte.” Volgens Phil Schiller zijn er geen achterliggende redenen om de 3,5mm-jack te vervangen. “We hebben een betere manier gevonden om audio te leveren. Het heeft niets te doen met contentmanagement of DRM.” Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die dat denken, maar Schiller doet het af als paranoïde samenzweringstheorie.

AirPods lijken op tandenborstel
EarPods tandenborstelApple levert bij de iPhone 7 een adapter mee, die je ook los voor €9 kunt aanschaffen. Daarmee kun je je bestaande oordopjes alsnog aansluiten op de iPhone 7. Bovendien krijg je een nieuwe set Lightning EarPods meegeleverd en heb je de mogelijkheid om voor €179 de nieuwe AirPods aan te schaffen. Over die laatste zegt Schiller dat ze al in ontwikkeling waren sinds de Apple Watch. “We wisten dat we een fantastische draadloze oplossing voor audio moesten hebben”, aldus Schiller. “Wat als we de toekomst van oordopjes zouden ontwikkelen?”

Toch hebben de oordopjes ook al hilarische reacties teweeggebracht. Mensen vergeleken het met de borsteltjes van een elektrische tandenborstel.

Meer aankondigingen
Er is nog veel meer aangekondigd tijdens het Apple-evenement op 7 september. Hieronder vind je onze belangrijkste artikelen: de aankondiging van de iPhone 7 en de Apple Watch Series 2 en onze handige samenvatting van alle belangrijke feiten.

Update 8 september: Wil je dit toestel hebben, lees dan onderstaand artikel over de iPhone 7 pre-order en het plaatsen van een reservering.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 september 2016, 7:01
Categorie Achtergrond
Onderwerpen iPhone 7, koptelefoon

iPhone 7

Ontdek hier alle informatie over de iPhone 7, het toestel met 4,7-inch scherm dat beschikt over een 12-megapixel camera en A10 Fusion-processor. Is deze iPhone nog steeds de aanschaf waard en wat kun je er zoal mee?

iPhone 7

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.