Facebook privacy

Gerucht: ‘iOS 13 gaat achtergrondactiviteit van apps beperken’

Vooral impact voor chat- en VoIP-apps
Apple gaat in iOS 13 wijzigingen doorvoeren, die consequenties hebben voor WhatsApp, Facebook en soortgelijke apps. Het heeft impact op het voeren van telefoongesprekken via deze apps en processen die op de achtergrond actief blijven.

Dat schrijft The Information. Apple wil de toegang van externe partijen beperken tot je iPhone en de data die erop staat. De wijzigingen die Apple wil doorvoeren beperken de mogelijkheid om via de internet call API op de achtergrond te blijven draaien. De belfunctie in deze apps kan actief blijven wanneer je er geen gebruik van maakt. De apps kunnen dan sneller verbinding maken en het gesprek komt meteen binnen als iemand je belt. Het biedt de appmakers echter ook de mogelijkheid om niet-gerelateerde acties uit te voeren, zoals het verzamelen van je data. Apple gaat dit beperken, waardoor de PushKit VoIP API alleen nog gebruikt kan worden om daadwerkelijk te bellen en niet voor meegluren op je toestel.

Minder achtergrondactiviteiten voor WhatsApp en Facebook

De wijziging zou dit najaar doorgevoerd moeten worden. Volgens bronnen van The Information gebruikt WhatsApp de PushKit VoIP API ook om de end-to-end versleuteling te regelen. Voor de makers van deze app kost het vooral veel werk om aanpassingen te doen.

Voor andere apps zonder dergelijke encryptie is het wat makkelijker. Facebook heeft al aangegeven dat het geen grote verandering teweeg brengt. Ook benadrukte Facebook dat ze de API niet gebruiken om op de achtergrond data te verzamelen. Een woordvoerder heeft aangegeven dat ze in gesprek met Apple zijn. Apple wilde niet reageren.

Bellen via WhatsApp.

‘Apple weet niet wat Facebook allemaal uitvreet’
Voormalig hoofd van het App Store reviewteam, Phillip Shoemaker, gaf eerder aan dat hij bezorgd is dat Facebook stilletjes data verzamelt. “Messenger kan nog steeds de VoIP-achtergrondmodus gebruiken en ze doen dat ook”, aldus Shoemaker. “Wat ze op de achtergrond doen, of dat is voor het ontvangen van telefoongesprekken, continu meeluisteren of updaten van de content van de hoofdapp, zijn dingen die Apple niet weet. Maar het kan gewoon gebeuren.”

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.