iPhone X Blush Gold

iOS 11 GM waarschijnlijk gelekt door ontevreden medewerker

De gelekte iOS 11 GM is waarschijnlijk het werk van een ontevreden medewerker, die de downloadlink heeft laten uitlekken naar een aantal personen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Het is allemaal wat onfortuinlijk voor Apple: niet alleen de details over de nieuwe toestellen zijn gelekt, maar ook de naam iPhone X is nu definitief bevestigd door Apple zelf. Allemaal dankzij de Golden Master van iOS 11, die eigenlijk pas aanstaande dinsdag beschikbaar zou komen voor ontwikkelaars. Volgens Apple-kenner John Gruber is de bron een ontevreden medewerker.

Update 11 september: de BBC meldt dat ze via onafhankelijke bronnen bevestigd hebben gekregen dat de downloadlinks naar de iOS 11 GM bewust door een Apple-medewerker zijn gelekt naar de websites 9to5Mac en MacRumors.

iPhone X Blush Gold

Ontevreden Apple-medewerker

In de iOS 11 GM zijn heel wat aanwijzingen gevonden over nieuwe functies. De top van Apple zal het allemaal met afgrijzen bekijken: zelfs de naam iPhone X is inmiddels bevestigd en daarmee is een van de laatste mysteries ook opgelost.

Volgens Gruber moet het een inside job zijn. “Ik ben vrijwel zeker dat dit geen fout was, maar eerder een opzettelijke boosaardige actie door een losgeslagen Apple-medewerker”, schrijft hij op zijn blog. “Wie dit ook heeft gedaan, het is nu de minst populaire persoon in Cupertino. Er zijn meer verrassingen gelekt dan elk ander lek in de Apple-historie”.

Apple blijkt de iOS 11-downloads beschikbaar te hebben gesteld voor mensen die de exacte URL weten, maar je kon ze volgens Gruber niet zomaar raden. Iemand moet dus wat hints hebben gedropt, waarna het balletje is gaan rollen.

Wat we weten van Apple, is dat ze extreme maatregelen nemen om dingen geheim te houden. Zo bleek eerder uit een reportage dat ze voormalige medewerkers van geheime diensten hebben ingeschakeld, die wereldwijd speuren naar medewerkers die informatie uitlekken. Maar dat lijkt deze keer niet goed te zijn gelukt. Overigens was onze iPhone X-scoop van afgelopen week niet afkomstig van een interne medewerker, maar van een provider. Ook daar moet Apple rekening mee houden: ze zijn afhankelijk van talloze toeleveringsbedrijven en partners die vroeg of laat geïnformeerd moeten worden.

Geen verrassingen meer
Eén ding is er wel jammer aan: er zijn nu weinig verrassingen meer over, waardoor het verrassingseffect tijdens de presentatie een stuk minder zal zijn. Omdat we een Apple-nieuwssite zijn, zou het gek zijn als we de ontdekkingen verzwijgen, dus als je nog iets te raden over wilt hebben kun je je de dagen tot het evenement maar het beste ingraven in een offline klusje of de Apple-websites mijden.

Apple kondigt in juni altijd de nieuwste versie van iOS aan, maar houdt altijd een aantal functies achter voor de presentatie in september. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld de portretmodus, waarmee je foto’s met diepte kunt maken met de iPhone 7 Plus. Toch zijn er nog best wat vraagtekens over. Over de iPhone 8 (voorheen iPhone 7s) weten we bijvoorbeeld nog niet zoveel: heeft deze echt een glazen achterkant, werkt het met draadloos opladen? En ook over de Apple TV 5 en de Apple Watch Series 3 weten we nog niet eens zo heel veel.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 11 september: Informatie van BBC toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 september 2017, 10:29
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen geheim, ios 11, iPhone X
Software iOS 11

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.