iPhone 5 op tafel

Opmerkelijk: iOS 10.3.2 beta niet te installeren op iPhone 5 en andere 32-bit toestellen

Apple heeft de beta van iOS 10.3.2 niet beschikbaar gesteld voor 32-bit apparaten. Betekent dit het einde voor ondersteuning van de iPhone 5, iPhone 5c en iPad 4?

Apple lijkt de ondersteuning voor 32-bit toestellen spoedig te willen stoppen. De iPhone 5, iPhone 5c en iPad 4 zouden daardoor bij de eerstvolgende ronde geen update meer kunnen krijgen. Apple heeft de gisteravond verschenen eerste beta van iOS 10.3.2 namelijk niet beschikbaar gesteld op deze toestellen.

Update 10:30 uur: Voor sommige mensen met een 32-bit toestel is het momenteel niet mogelijk om iOS 10.3 te installeren (dus de officiële release, niet de beta). Je kunt in dat geval beter even geduld hebben of proberen je iPhone via iTunes bij te werken. De update naar iOS 10.3 is al wel vrijgegeven, maar even tijdelijk niet beschikbaar voor deze toestellen. Als je haast hebt kun je hier de IPSW-bestanden vinden.

iPhone 5 op tafel

Geen ondersteuning voor 32-bit toestellen meer

Overigens is dat nog geen definitief bewijs dat Apple de 32-bit toestellen nu al in de steek laat, maar de kans is groot dat ze bij de eerstvolgende grote update (iOS 11) sneuvelen.

Het is mogelijk dat Apple domweg meer tijd nodig heeft om de beta geschikt te maken voor 32-bit toestellen en daarom de eerste betaversie voor deze toestellen oversloeg. Apple biedt voor de genoemde toestellen ook nog geen iTunes-restore images aan. Ook die zouden met vertraging nog beschikbaar kunnen komen.

Ongebruikelijk bij kleine update
Al eerder waren er aanwijzingen dat Apple van plan is om dit jaar de ondersteuning voor 32-bits apparaten te stoppen, mogelijk met de komst van iOS 11. Het zou ongebruikelijk voor Apple zijn om bij zo’n kleine tussentijdse update een groep gebruikers in de kou te laten staan. Meestal gebeurt dit bij grotere updates, waarbij duidelijk wordt gecommuniceerd voor welke toestellen de nieuwe functies beschikbaar zijn.

Nog wel iOS 10.3 voor 32-bit toestellen

Op de iPhone 5, iPhone 5c en vierde generatie iPad kun je nog wel gewoon iOS 10.3 installeren, de publieke update die eerder deze week verscheen. Al deze toestellen zijn voorzien van een A6-chip, de laatste die was gebaseerd op een 32-bit architectuur. Bij de iPhone 5s voerde Apple voor het eerst een 64-bit processor in, samen met vernieuwingen als Touch ID. Een jaar na het verschijnen van de iPhone 5s drong Apple er al bij ontwikkelaars op aan om naar 64-bit over te stappen voor hun apps. Bij iOS 10 begon Apple met het waarschuwen van gebruikers dat verouderde apps de iPhone traag laten aanvoelen.

De afgelopen tijd worden de waarschuwing van Apple dreigender: in iOS 10.3 krijg je de melding dat “apps niet zullen werken met toekomstige versies van iOS”, waaruit je kunt afleiden dat dergelijke 32-bit apps helemaal niet meer te gebruiken zijn. Het zou gaan om zo’n 200.000 apps die nog niet zijn bijgewerkt voor 64-bit processoren.

Nogmaals: het is goed mogelijk dat Apple bij latere beta’s alsnog 32-bit toestellen gaat ondersteunen en pas bij iOS 11 definitief stopt met updates. Op 5 juni 2017 zal Apple’s jaarlijkse WWDC-keynote plaatsvinden, waar we meer details krijgen over iOS 11.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 maart 2017, 10:30
Categorie iOS
Onderwerpen ios 10, ios 11

iOS 11

Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie. De opvolger is iOS 12 voor iPhone en iPad.

iOS 11

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.