Melding 64-bit in iOS 10

iOS 10 geeft waarschuwing bij apps die nog niet 64-bit zijn

In iOS 10 geeft Apple een waarschuwing als een app geen 64-bit ondersteund. Sinds juni 2015 is 64-bit optimalisatie verplicht voor nieuwe apps.

Apple verplichtte ontwikkelaars ruim een jaar geleden dat alle nieuwe apps geoptimaliseerd moeten zijn voor 64-bit iPhone. Met de komst van iOS 10 wordt dit nog eens extra benadrukt: het besturingssysteem voor de iPhone geeft gebruikers een waarschuwing dat apps die niet met een 64-bit codering werken de stabiliteit van je iPhone of iPad kunnen aantasten.

Melding 64-bit in iOS 10

Waarschuwing voor apps zonder 64-bit ondersteuning in iOS 10

De iPhone is sinds de iPhone 5s een 64-bit apparaat, waarmee ze krachtiger zijn dan de pc’s van een paar jaar geleden. Voordeel van deze upgrade is dat het besturingssysteem, die je eigenlijk voornamelijk op desktops en laptops vindt, is dat het meer geheugen kan aanspreken. In computers wordt deze architectuur dan ook met name gebruikt om zwaardere applicaties als Photoshop en Final Cut Pro te draaien. Hier is namelijk meer rekenkracht voor nodig en 64-bit is hier meer voor geschikt. Een 64-bit smartphone kan dus ook veel zwaardere applicaties aan, doordat er meer geheugen ondersteund wordt, er meerdere apps in het werkgeheugen beschikbaar kunnen zijn en er meer geheugen kan worden aangesproken.

Apple waarschuwt bij oudere apps
Een mooie ontwikkeling dus, maar dat betekent wel dat de applicaties ook geschikt moeten zijn voor 64-bit smartphones. Apple verplicht haar ontwikkelaars sinds juni vorig jaar om alle nieuwe en geüpdate apps hier geschikt voor te maken en gaat nu nog een stap verder. Met de eerste bètaversie voor ontwikkelaars van iOS 10 komt er een waarschuwing als je een app opent die geen ondersteuning voor 64-bit biedt. “Deze app is niet bijgewerkt naar 64-bits. Gebruik ervan kan effect hebben op de algehele systeemwerking”, is te lezen.

De waarschuwing is dus te zien bij vrijwel iedere app die in ruim een jaar geen update heeft gehad. Willen ontwikkelaars ervoor zorgen dat hun apps goed blijven werken, dan hebben ze tot de officiële uitrol van iOS 10 de tijd om deze aan te passen en 64-bit te ondersteunen.

Apple was met de iPhone 5s in 2013 de eerste met een 64-bit smartphone. Tegenwoordig heeft vrijwel ieder iOS-apparaat een 64-bit processor. Toch zijn er nog drie devices die deze processor niet hebben: de iPhone 5c uit 2013, de iPhone 5 uit 2012 en de vierde generatie iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 juni 2016, 11:30
Categorie iOS
Onderwerp ios 10
Software iOS 10

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren.

iOS 10

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.