Student met iPhone

Deze app helpt studenten van een smartphoneverslaving af

De Hold-app wil proberen je van je Facebook-verslaving af te helpen. Je verdient punten, bioscoopkaartjes en meer als je je iPhone niet gebruikt.

In Noorwegen is het een enorme hit: de Hold-app. Maar liefst 40% van de Noorse studenten heeft de Hold-app geïnstalleerd. Ze verdienen punten door niet als zombies continu hun iPhone te checken en ze kunnen die punten inwisselen voor bioscooptickets en reisjes . Bijkomend voordeel is dat ze meer tijd hebben om voor hun examens te blokken.

Hold-app wil smartphoneverslaving voorkomen

Het is nog geen week geleden dat we schreven over smartphoneverslaving onder kinderen en de oproep van een aantal Apple-investeerders om daar iets aan te doen. Maar ook op latere leeftijd kan smartphoneverslaving je school- en studieprestaties in de weg staan. De Noorse app Hold wil daar iets aan doen. Je krijgt punten als je je smartphone niet gebruikt, die je kunt inwisselen voor bioscoopkaartjes en andere beloningen. Als je je smartphone 20 minuten kunt laten liggen gaat de teller lopen en verdien je 10 punten per 20 minuten. Zodra je de iPhone weer gebruikt, stopt de teller en verdien je geen extra punten meer. Heb je flink wat punten verzameld, dan kun je in de Marketplace iets leuks uitzoeken. Er zouden al Noorse studenten zijn die reisjes hebben verdiend, al zul je dan wel heel fanatiek moeten zijn. Ook vragen we ons af hoe Hold omgaat met valsspelen: als je een oud toestel gebruikt voor de app terwijl je in het dagelijks leven met een ander toestel rondloopt, kun je het wekenlang volhouden.

Student met iPhone

Bewust gedrag aanleren
De bedoeling van de makers is om gewoontes op langere termijn te veranderen. Daarom blokkeert Hold je iPhone niet compleet, maar hou je altijd de vrijheid om toch apps op te starten. Je verdient op dat moment alleen geen punten. “We willen dat de relatie met je telefoon verandert”, aldus bedenker Maths Mathiesen. Het gaat er dan ook niet zozeer om dat je helemaal je smartphone niet meer gebruikt, maar dat je aanleert er bewuster mee om te gaan. Je ontdekt hoe vaak je eigenlijk naar je telefoon kijkt en hoe zeer dat je concentratie nekt.

Hold is nu bezig om een netwerk in het Verenigd Koninkrijk op te bouwen en daarna volgen hopelijk nog meer landen. Je zult momenteel over een App Store-account in een van de ondersteunde landen moeten beschikken om mee te doen en ook is het zo dat Hold vooral met de opleidingsinstituten zelf samenwerkt. Het kan dus wel even duren voordat jouw universiteit of hogeschool het aanbiedt. Maar misschien is er een Nederlandse of Belgische ontwikkelaar die het idee oppakt voor de lokale markt?

(De app is alleen te vinden in landen waar Hold al actief is)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.