Nieuwe hints voor Nederlandse Apple Pay op ontwikkelaarspagina Apple

Of vergissing van Apple?
Apple heeft vertalingen voor haar Apple Pay-knoppen in het Nederlands klaargezet. Is dit een aanwijzing dat Apple de nodige voorbereidingen aan het treffen is voor de komst van Apple Pay in Nederland?
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

We zitten inmiddels al heel wat jaren te wachten totdat Apple Pay in Nederland komt, maar tot op heden is het vanuit Apple nog altijd stil. Er zijn nu nieuwe vertalingen opgedoken die wellicht wijzen op de komst van de betaaldienst in Nederland. Maar is dat wel echt zo? Wij vermoeden echter dat het hier een vergissing van Apple betreft.

Update 25 juli: Apple heeft Nederlands als taaloptie op de ontwikkelaarswebsite weer verwijderd. Hiervoor is geen andere taal in de plaats gekomen. We weten helaas niet of Apple Nederlands er onterecht bijgezet heeft of dat er echt meer aan de hand is.

Update 13:50: iCulture lezer Joshua merkt op dat alle knoppen te achterhalen zijn, als je in de backend maar de knoppen aanpast naar een andere taalcode. Op deze manier is het dus mogelijk om voor elk land de juiste knoppen zichtbaar te maken. Zo zijn bijvoorbeeld ook de Duitse knoppen zichtbaar.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Hints voor Nederlandse Apple Pay
Het gaat om Apple’s ontwikkelaarswebsite, waar een demo te vinden is van Apple Pay op het web. De demopagina laat ontwikkelaars knoppen maken die ze op hun website kunnen plaatsen, bijvoorbeeld op webshops. Je kan hier kiezen tussen koop-, doneer- en configuratieknop. Vreemd genoeg is deze knop nu ook ineens in het Nederlands in te stellen, naast andere talen die beschikbaar zijn voor Apple Pay-landen. Opvallend is dat Duitsland hier bijvoorbeeld niet bij staat, omdat Duitsland (ook) nog steeds op Apple Pay wacht. Vanwege de beschikbaarheid van Apple Pay in Brazilië staat Portugal als taal wél vermeld, ondanks dat Portugal zelf als land geen Apple Pay heeft. Polen staat overigens niet vermeld op deze pagina, terwijl Apple Pay daar onlangs wel live gegaan is.

Apple Pay-koopknop configuratie in het Nederlands.

De vertalingen kunnen erop wijzen dat Apple de webshops al aan het voorbereiden op de komst van Apple Pay. Zodra Apple de betaaldienst in Nederland beschikbaar gaat stellen, is het van belang dat ook webshops die de betaaldienst willen gebruiken de geschikte en vertaalde knoppen op hun site kunnen zetten. Wil je zelf de pagina controleren, dan kan dat via deze link.

Mogelijk vergissing met Noorwegen
Toch is het allerminst zeker of dit daadwerkelijk wijst op de komst van de betaaldienst naar ons land. Wie goed naar het rijtje talen kijkt, ziet dat Noors hier niet bij staat. Sinds 20 juni is Apple Pay ook live in Noorwegen. De taalcodes voor Noors en Nederlands zijn respectievelijk NO (of NB) voor Noors en NL voor Nederland. Het is goed mogelijk dat Apple de verkeerde taal geselecteerd heeft, waardoor er per abuis Nederlandse knoppen in plaats van Noorse knoppen in te stellen zijn. Je hebt misschien wel eens iets soortgelijks gezien, waarbij de tekst van een app-update ineens in een vreemde taal is, omdat de ontwikkelaar in het ontwikkelaarsportaal het verkeerde land geselecteerd heeft (Google heeft hier nog weleens een handje van).

Vertalingen zijn bovendien niet altijd een concrete aanwijzing. Vorig jaar bleken er al allerlei supportpagina’s te zijn vertaald, waarvan sommige later weer teruggedraaid zijn. Ook de instellingen voor Apple Pay op je iPhone zijn al lange tijd in het Nederlands beschikbaar. We zullen zien of Apple mogelijk snel meer aankondigingen gaat doen. Op 31 juli houdt Apple weer een presentatie over de kwartaalcijfers. Tijdens deze presentatie kondigt Apple meestal meer landen aan. We houden uiteraard zeer nauwlettend in de gaten of Nederland hier dan ook bij zit.

Bekijk ook

Apple Pay: het complete overzicht van Apple's betaaldienst

Apple Pay is de mobiele betaaldienst van Apple. Bij welke banken werkt Apple Pay, in welke landen werkt het en hoe doe je een betaling? Lees hier alles over Apple Pay in Nederland, de beveiliging en alle aangesloten banken en winkels.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 25 juli: Apple heeft de pagina weer aangepast. De Nederlandse taaloptie is daarmee verdwenen.
  • 2018 - 24 juli: Opmerking toegevoegd dat elke taal in te stellen is door de knoppen op de website te wijzigen.

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en Belgiƫ. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay

Reacties: 54 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.