Google Maps werkt nog steeds op heel oude toestellen

Google Maps is een van de weinige apps die je nog steeds kunt gebruiken op heel oude toestellen. Van de allereerste iPhone tot oude Nokia-toestellen die nog met Java-apps werkten: je kunt nog steeds de actuele kaarten bekijken.

Heb je nog een heel oud toestel liggen, dan hoef je in ieder geval niet de weg kwijt te raken. Google Maps blijkt nog gewoon te werken op iPhone OS 1.0 en toont daarbij de actuele kaarten. Ook op Android 1.0 en een Palm Treo uit 2007 kun je nog gewoon de kaarten bekijken. Ontwikkelaar Huan Truong heeft het uitgezocht en vertelt in de blogposting ‘The insane amount of backward compatibility in Google Maps’ hoe ver je met Google terug kunt gaan in de tijd.


Google Maps op iPhone 1.0

Google Maps toont actuele kaarten

Truong heeft een collectie oude toestellen, die hij soms weer eens te voorschijn haalt om te zien hoe snel telefoons uit de beginjaren zijn veranderd. Het probleem is alleen: hedendaagse software werkt er niet meer op. Apps crashen of klagen dat ze geen verbinding meer kunnen maken met de server. Veel oudere Apple-apps werken niet goed meer op de iPhone 5 en eerder en dat geldt ook voor veel Google-apps.

Maar er is één uitzondering: Google Maps. Hoe oud je toestel ook is, je krijgt de nieuwste kaarten in beeld. In het begin stond de Google Maps-app standaard op elke iPhone en ook dat werkt nog. In 2012 verscheen Google Maps voor het eerst als losstaande app, vanwege de komst van Apple Kaarten.

Google Maps op oude iPhone

Werkt ook op Java- en Palm-toestellen
Truong keek ook naar oudere Java-gebaseerde toestellen van nog veel langer geleden, die gemaakt werden door onder andere Nokia en Samsung. Daarop kon je geen apps installeren, maar gebruikte je internet ‘midlets’. Ook daarop werkt Google Maps nog steeds, inclusief Street View. Nog een ander toestel: een Palm Treo uit 2007, die draait op Palm OS 5. Dit toestel beschikt niet over Wi-Fi en kan geen verbinding meer maken met het mobiele netwerk van Sprint (want de benodigde server bestaat niet meer). Het toestel begrijpt geen Unicode en wist nog niet wat een emoji was. Het kostte wat moeite om nog verbinding met internet te krijgen, maar het lukt door met een Raspberry Pi een inbelmodem via Bluetooth te emuleren.

Maar Google Maps werkte. Vergelijk dat maar eens met WhatsApp, een app die vaak wordt geprezen omdat het ook op oudere toestellen werkt. Maar WhatsApp gooit je eruit als je geen recente update hebt geïnstalleerd. “Wat een dom idee”, vindt Truong. Google Maps niet: die probeert er onder alle omstandigheden nog het beste van te maken.

Leuk om te lezen op deze webpagina.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.